Rádce

Pastva pro oči i pro včely: Proměňte zahradu v květinovou louku

Málo se seká a téměř nikdy se nezalévá. Alternativa k zelenému trávníku, která je nenáročná na údržbu, a přesto se odměňuje nádhernými barevnými květy, představuje pro včely, motýly a další užitečný hmyz cenný zdroj potravy. Základním předpokladem pro založení bujné květinové louky je slunné místo na zahradě.

Květinovou louku koupíte jako směs semen

Výsev se nejlépe provádí od března do začátku května. Podzimní výsevy jsou také možné, ale pak se musí počítat s tím, že louka pokvete až příští rok na jaře. Také je zde vyšší riziko výskytu nežádoucích divokých plevelů, protože tyto rostliny se vyvíjejí většinou rychleji než žádané druhy z květinové louky.
Semena jsou k dostání v zahradních potřebách pod mnoha označeními, například jako květinová louka, divoká louka, hmyzí louka nebo motýlí louka. Jen si pohlídejte, aby se směs skládala jenom nebo převážně z původních druhů, protože pouze ty jsou pro hmyz na vaší zahradě užitečné. Směs osiv s polními květinami lze vysévat i do nejmenších prostor, dokonce i do kádí nebo truhlíků na balkoně.

Slunce a málo živin

Květinové louky jsou nenáročné: prakticky všechny druhy rostlin na květinové louce milují plné slunce, ale vyžadují ochuzenou půdu – tedy písčitou, na živiny chudou, kterou byste jinak na své zahradě nechtěli. Obsah živin v půdě však nelze uměle snižovat, reguluje se sám. Květinová louka se nemusí ani hnojit. Je ale třeba počítat s tím, že v průběhu let se mírně změní, protože některé druhy se prosadí, zatímco jiné zaniknou. V případě potřeby lze louku dosít. Pokud máte na zahradě spíše jílovitou půdu, nejprve byste do ní měli zapravit velké množství hrubého písku.

Hmyzí hotel nabídne úkryt a ozvláštní vaši květinovou louku.

Zakládáme květinovou louku. Co budete potřebovat?

Materiály
• Semena dle výběru
• Provázek
• Dřevěné kolíky
• Misku pro přípravu semen

Nástroje
• Kolečko
• Rýč
• Lopata
• Rycí vidle
• Konev, pro větší plochy postřikovač trávníku a hadice
• Kovové hrábě
• Dřevěné hrábě
• Kbelík na zahradní odpad
• Kladivo
Rotační kypřič
• Akumulátorový vyžínač STIHL FSA 57 se žací hlavou PolyCut 3-2
• Osobní ochranné pomůcky
• Případně válec na větší plochy (lze zapůjčit)

Jdeme na to

Květinovou louku budete s největší pravděpodobností vytvářet na místě stávajícího trávníku. Vytyčte si vybranou oblast kolíky a provázkem. Ujistěte se, že je vybraná plocha dostatečně prosluněná. Rýčem odstraňte drny trávníku, které můžete ještě využít například jako výplň do vyvýšených záhonů anebo se dají velmi dobře kompostovat.

Uvolněte půdu rycími vidlemi tak, že je zabodnete do půdy, zvednete je ze země a poté s nimi zatřesete, aby se půda prosévala mezi hroty. Zeminu uhlaďte pomocí dřevěných hrábí a nechte ji dva týdny usadit. Vytrhejte všechen nežádoucí plevel, který se během té doby objeví. Jílovitou půdu je třeba navíc znehodnotit hrubým stavebním pískem, který zajistí dobrou propustnost vody. Písek rozprostřete po celé ploše a pomocí rotačního kypřiče jej smíchejte se zeminou.

Výsev

Smíchejte v misce zakoupená semena se suchým pískem. Díky tomu se vám semena podaří rovnoměrněji rozprostřít, protože na tmavé hlíně uvidíte, na kterých místech jste výsev provedli a kde ještě semena chybí. Množství potřebného osiva na metr čtvereční plochy najdete na obalu směsi, často se udává 5–10 g semínek. Semena není nutné zahrabovat hluboko, protože ke klíčení potřebují denní světlo. Stačí povrch jen mírně zdrsnit dřevěnými hráběmi, aby byla semena lépe chráněna před hladovými ptáky. Poté povrch poklepejte lopatou, aby dobře přilnula k půdě. U větších ploch si pomozte válcem, který si můžete zapůjčit třeba v zahradních potřebách.

Až do vyklíčení plochu zalévejte sprchovým nástavcem a udržujte půdu vlhkou. V prvním roce zalévejte louku vždy, když je horko. Později už bude stačit jen dešťová voda a zálivka bude nutná pouze v delších suchých obdobích.

První květy

Na žádné květinové louce by neměly chybět jasně modré chrpy. Pokud se zaseje brzy, louka už v létě rozkvete a poslouží jako zdroj potravy pro hmyz. Chcete-li hmyzu a divokým včelám udělat ještě větší radost, umístěte na zahradu také napajedlo a hmyzí hotel. Jako napajedlo vám poslouží mělká miska s vodou zatěžkaná šiškami a kameny, na které si hmyz sedne a napije se. Hmyzí hotel pořídíte v zahradnických potřebách anebo si jej můžete sami vyrobit podle našeho návodu.

Do jednoduchého napajedla pravidelně doplňujte vodu. Hmyz to ocení.

Sečení

Květinová louka se kosí dvakrát ročně. Poprvé je to po prvním odkvětu – u většiny druhů v červenci nebo srpnu – a podruhé na jaře v březnu. Hmyz a larvy totiž využívají stonky jako zimní úkryt a mnoho ptáků má semena z květinové louky za zdroj potravy. K sečení doporučujeme použít akumulátorový vyžínač STIHL FSA 57, jehož plastové nože dokážou přeříznout i tvrdé stonky rostlin. Nezapomeňte při jeho používání na osobní ochranné pomůcky, jako jsou rukavice, ochranné brýle a štít. Posekaný materiál nechte několik dnů ležet na místě, aby semena stihla vypadnout, zůstala v půdě a mohla znovu vyklíčit.

Sdílet článek na Facebooku