Rádce

Podzim na zahradě není jen hrabání listí. Inspirujte se naším itinerářem

Přichází podzim, listí žloutne a sluneční paprsky postupně ztrácejí svoji sílu. Pro zahrádkáře ale zatím nic nekončí, spíš naopak. Musíme připravit zahradu na blížící se chladné období. S našimi tipy letos určitě na nic nezapomenete.

Všechny rostliny i stromy se přizpůsobují měnícímu se počasí a vám se může mylně zdát, že vám postupně ubývá práce. Podzim je ale kromě času sklizně a úklidu i obdobím přípravy na novou sezonu. Zároveň nabízí prostor pro úvahy nad tím, které trvalky nebo keře si na zahradě ponechat, se kterými se rozloučit a jakými novými druhy svoji zahradu obohatit.

Rychlý přehled podzimních úkolů:
• Sběr semen
• Výsadba cibulovin a česneku
• Hrabání a odklízení listí
• Dosévání trávníku (do konce září)
• Hnojení trávníku
• Stříhání dřevin a živých plotů
• Rytí záhonů

Zářijové babí léto

V září v nás ještě rezonují zbytky letních radovánek a pohled do zahrady je odměnou za naši dosavadní práci a námahu. Kvetou ještě poslední růže a letničky, ke kterým se začínají postupně přidávat podzimní jiřiny, astry a chryzantémy. Dozrávají jablka a švestky i zelenina.

Svoji pozornost věnujte především trávníku a zkuste vyřešit holá místa jednou provždy. Nejprve odstraňte všechen plevel a posekejte ho sekačkou na velmi nízkou výšku. Nakypřete půdu vertikutátorem nebo vidlemi a rovnoměrně rozsypte travní semeno. Použijte stejnou travní směs, jakou jste vyseli na stávající plochu, abyste dosáhli jednotného vzhledu. Travní semeno můžete také smíchat se zeminou a rozprostřít je na prokypřenou půdu, což zabrání ptákům, aby semeno vyzobali. Aby se vašemu trávníku dobře dařilo, doporučujeme přidat sezonní hnojivo s vysokým obsahem draslíku, díky kterému bude nový porost robustnější a odolnější vůči mrazu. Trávník můžete sekat až do prvního mrazu.

V září se na zahradě věnujte především svému trávníku.

Na hrabání listí máte zatím ještě dost času, ale pravidelně sbírejte ze země všechno popadané ovoce. Shnilá jablka nebo švestky mohou trávník zničit, protože zabraňují přísunu světla k travním rostlinkám, a ten se pak stává náchylnějším k chorobám. Zaměřte se ještě i na sběr semen. Ta si schovejte na tmavém a suchém místě a nezapomeňte je pak na jaře dát do půdy. Kromě finanční úspory je přínosem sběru vlastních semínek i to, že rostliny, které z nich vypěstujete, již znají půdu na vaší zahradě a cítí se v tomto prostředí jako doma.

Říjen je časem prořezávky i sázení

S říjnem přichází chlad a pravděpodobně i první mrazíky. Trvalky mizí před očima a schovávají se do půdy. Postupně začněte uklízet ze záhonů odumřelé rostliny a záhony zryjte. Vezměte do ruky pilu, třeba GTA 26, a odstraňte ze stromů a dřevin všechny odumřelé větve. Do vyšších pater stromů se dostanete pomocí vyvětvovací pily, například HTA 50. Zároveň ostříhejte živé ploty.

Malá aku pilka GTA 26 zastane na podzim spoustu práce.

Říjen je nejvhodnějším obdobím pro výsadbu mnoha keřů a stromů, jako jsou hvězdnice, ovocné stromy a prostokořenné růže. Nezapomeňte ani na jarní cibuloviny, jako jsou tulipány, narcisy a krokusy, které se sází do hloubky trojnásobku velikosti cibule – cibulka vysoká asi tři centimetry by se tedy měla zasadit do hloubky devíti centimetrů. Cibule zakryjte čerstvou zeminou, a pokud je půda hlinitá, přidejte trochu písku pro odvodnění a cibulky dobře zalijte.

Zkuste si příští rok vypěstovat i vlastní česnek. Zatlačte jednotlivé stroužky několik centimetrů do půdy asi 10 centimetrů od sebe. Mráz a zimní počasí česneku nevadí a už v květnu se můžete těšit na sklizeň.

Listopadové zahradničení není jen o listí

Nyní přichází ten správný čas na sběr listí. Buď použijte klasické hrábě, anebo listí z trávníku odstraňte pomocí foukačů a sekačky. Rozhodně ho nenechávejte ležet na zemi, protože tím oslabujete trávník. Směs posekané trávy a drceného listí využijete jako skvělý materiál do kompostu.

Na úklid popadaného listí z trávníku i z terasy použijte foukače.

Prohlédněte si důkladně stromy bez listí, protože jejich tvar tak lépe vyniká, což vám usnadní předjarní prořezávání. Stálezeleným a odolným trvalkám, které zůstávají přes zimu na zahradě, prospívá v nemrazivých dnech pravidelná zálivka. Když mrzne, rostliny ztrácejí vodu vypařováním z listů, ale nejsou schopny absorbovat novou vodu z půdy.

Sdílet článek na Facebooku