Produkty

Podzimní úklid v dílně

Dílna je pro mnoho z nás naše království. Každé nářadí v ní má své přesné místo, víme, kam sáhnout pro každý hřebíček nebo šroubek, a pracovní deska musí být vždy krásně čistá. Pořádek v dílně ale také není úplně zadarmo. Toho nejhoršího se dá nejlíp zbavit kvalitním vysavačem. Věděli jste, že STIHL má ve svém portfoliu dokonce dva modely? Podívejme se na ně podrobně.

Vysavače STIHL si na českém trhu vyžádali sami řemeslníci, kteří o ně dlouhodobě projevovali zájem. Vysavač mokrých a suchých nečistot nabízí STIHL ve dvou provedeních. Jedná se o základní model SE 62 a model s automatickým zapínáním SE 62 E. Tento model má navíc řídicí elektroniku a zásuvku pro připojení dalšího elektronářadí. „V praxi to znamená, že k tomuto vysavači můžu připojit brusku na dřevo, příklepovou vrtačku nebo jiné nástroje, které při používání produkují velké množství prachu a nečistot. Když připojím k vysavači například brusku a zapnu vysavač, nic se neděje a vysavač je v klidu. Ale v okamžiku, kdy zapnu brusku, tak se mi rozjede i vysavač. Funguje to i obráceně. Když vypnu brusku, vysavač několik vteřin dobíhá, aby odsál zachycený prach, a pak se taky vypne,“ vysvětluje rozdíl mezi vysavači šéftechnik společnosti STIHL Miroslav Kosička.

Téměř dokonalá filtrace

„U vysavačů bych chtěl vyzvednout jejich sací výkon a kvalitu sáčků na vysávaný materiál. Sám ve své dílně vysavač mám a vím, že sáčky zachycují opravdu téměř všechno. Samotná sběrná nádoba je vždy naprosto čistá, bez prachu,“ přidává vlastní zkušenosti Kosička. Kromě samotného filtrovacího sáčku je nasávaný vzduch filtrován ještě speciálním papírovým filtrem. Vysávání a zachycení prachu je takřka dokonalé.

Vysavače STIHL se nebojí pevných ani tekutých nečistot.

Díky možnosti používat vysavač bez filtračního sáčku slouží vysavač i ke zbavení se většího množství materiálu, jako jsou třeba hobliny. Po naplnění se sběrná nádoba jednoduše vysype a vysavač je připraven na další použití.

Mokré vysávání není problém

Jedním přepnutím můžete obyčejný vysavač přetvořit na vysavač mokrých nečistot. Rozlité vody i jiných nehořlavých tekutin se tak bez vytírání zbavíte během pár vteřin. Sběrná nádoba totiž obsahuje košík s plovákem, který po naplnění nádoby ucpe sací otvor do elektromotoru, a díky změně zvuku a snížení sací síly obsluhující okamžitě pozná, že je nádobu potřeba vyprázdnit.

„Díky perfektnímu sacímu výkonu a možnostem různorodého použití s různými adaptéry na různé typy vysávání vysavač najde své uplatnění nejen v dílně, ale také v garáži a při pracích kolem domu. Pro použití v bytech je vysavač zbytečně veliký, ale už během letošního podzimu přijde na trh nový model SE 33, který bude menší a své uplatnění kromě menších dílen najde také v bytech a malých domácnostech. Já sám na něj už mám ve své dílně rezervované místo,“ uzavírá s úsměvem Miroslav Kosička.

Technická data SE 62/62 E

Hladina akustického tlaku 70,9 dB (A)
Max. příkon motoru 1.400 W
Max. podtlak 210 mbar
Množství nasávaného vzduchu 3.600 l/min
Objem sáčku 20 l
Pohotovostní hmotnost 7,5 kg
Délka sací hadice 2,5 m/3,5
Průměr sací hadice 32 mm
Sdílet článek na Facebooku