Produkty, Rádce

Připravte se na jarní sezónu: Které nářadí vám nesmí chybět?

Přestože příroda si zatím stále užívá svůj zimní spánek, nová sezóna se blíží a už brzy zaklepe na dveře vaší dílny. Které nářadí a stroje by v ní neměly chybět? Doplňte si svou výbavu už teď a na jaře vás nic nepřekvapí.

Vapka navrátí povrchům zašlý lesk

Jakmile se přiblíží konec zimy, můžete se pustit do čištění zahrady a okolí domu. Nejprve manuálně odstraňte listí, větve a plevel, které se donedávna skrývaly pod zbytky sněhu, a doplňte jimi kompost. Poté sáhněte po vysokotlakém čističi, díky kterému rychle umyjete terasu a dlažbu okolo domu.

Vapka

Trávník: vizitka každého zahradníka

Ještě na podzim byl chloubou vaší zahrady, ale v předjaří bude nejspíš vypadat trochu unaveně. Jak zařídíte, aby se trávník opět zazelenal? Po odstranění povrchového odpadu bude potřeba trávník pročistit od starých tlejících částí (plsti) a mechu a provzdušnit ho, aby se ke kořenům dostala voda a živiny. Přestože k vertikutaci malé plochy vám postačí speciální hrábě, na větší zahradě se už vyplatí použít speciálni provzdušňovač trávníků. A pokud k němu připojíte i sběrný koš, postará se rovnou i o úklid.

Jakmile bude trávník uklizený a dosáhne výšky alespoň 8 cm, bude vás čekat první sekání a dosev holých míst. S pravidelnou údržbou už zeleného koberce pak pomůže kvalitní sekačka –⁠ tu pravou vyberte podle svých preferencí. Ať už kladete důraz na silný výkon, nízkou hlučnost nebo komfort, v sortimentu STIHL najdete ideální řešení: praktické akumulátorové a benzínové sekačky pro střední i velké plochy, pohodlné zahradní traktory i moderní robotické sekačky iMow.

Sekačka na trávník

Tip: Máte na zahradě hůře přístupná místa, ke kterým se s klasickou sekačkou nedostanete? Zvažte pořízení lehkého vyžínače nebo robustnějšího křovinořezu, které vás zbaví plevele a okraje trávníku začistí i v náročnějším terénu.

I živé ploty někdy potřebují oživit

Pozornost si už brzy zaslouží také keře a živé ploty. Dopřejte jim ji se zahradními nůžkami, které se postarají o zdravý omlazovací sestřih. Dejte si ale pozor, aby v křovinách nebyla ukrytá ptačí ani jiná hnízda a abyste střih provedli ještě před rašením. Přečtěte si i naše další tipy na péči o živý plot a můžete se pustit do střihu.

Tip: Péče o velkou zahradu s sebou nese spoustu úkolů. Pokud si na každý z nich nechcete pořizovat speciální nástroj, pomůže vám inovativní KombiSystém STIHL. Díky praktickým nástavcům spojuje výhody šesti strojů, poháněných výkonným motorem 4-MIX®.

Motorový křovinořez

Moderní kousky skvěle doplní veteráni

V rámci jarní péče přijde kromě moderních strojů vhod i klasické záhradnické nářadí: nůžky, rýč, motyka, hrábě, kolečko a další. Ještě než se pustíte do jarní péče o záhony s květinami a zeleninou, nezapomeňte na poctivou inventuru vaší kůlny nebo garáže. Doplňte chybějící kusy, a pokud to půjde, opravte ty rozbité – při jarním pletí, kypření a výsadbě funkční nářadí jako když najdete.

Příprava zahrady na jarní sezónu je časově i fyzicky náročným úkolem. Přesto doufáme, že péči zvládnete v pohodě a odměnou vám bude jak skvělý pocit z dobře odvedené práce, tak dokonale upravená zahrada. Sledujte náš Facebook a Instagram pro další tipy, které vám s tím pomůžou.

Sdílet článek na Facebooku