Rádce

Pro výživu i ochranu proti škůdcům: Vyberte si mezi rosičem a postřikovačem

V různých sférách zemědělství nebo práce na zahradě to budou za pár týdnů žádaní společníci: rosiče a postřikovače umí zabránit šíření nemocí nebo dodat potřebnou výživu. Ujasněte si, jaký je mezi nimi rozdíl a k čemu se ten který konkrétní produkt hodí víc.

Základní rozdíl, a tedy využití obou kategorií strojů, je podle hlavního technika firmy STIHL Miroslava Kosičky daný už jen tím, jak obě kategorie produktů fungují: Postřikovač umí dopravit velké množství kapaliny pod vysokým tlakem na konkrétní místo. Rosič naopak funguje jako ventilátor, tekutina je v jeho případě zrosená do malých kapiček, přičemž vzduch pomáhá kapalinu rozprostírat na větší plochu. „Z toho plyne, že působnost rosiče těžko omezíte prostorově, kdežto s postřikovačem se trefíte přesněji. S postřikovačem ale ošetříte třeba stěnu tvořenou porostem, například řádek ve vinici, jen s problémy,“ doplňuje Miroslav Kosička.

Zástupce obou kategorií samozřejmě najdete u prodejců značky STIHL, podívat se na ně můžete komplexně na webu. Jejich využití je opravdu široké. Třeba už za pár týdnů se budou i drobní pěstitelé shánět po něčem, co jim pomůže v boji s mandelinkou bramborovou nebo plísňovým onemocněním brambor. Život jim ulehčí právě dobře vybraný rosič. „Pokud bychom použili jenom postřikovač, kapalina spadne nahoru na listy a steče na zem. Při boji proti mandelince bramborové a plísni je ale třeba dostat se dospodu listu, kde se plíseň tvoří a kam mandelinka klade vajíčka, což s postřikem aplikovaným rosičem dobře zvládnete,“ popisuje Kosička.

Rosič SR 200 využijete například ve vinařství.

Za sebe doporučuje typy rosičů s označením SR 430 a SR 200. Ten první je výkonnější a hodí se pro velkoplošnou aplikaci, protože vyniká velkým objemem nádrže. Ten druhý je naopak extrémně lehký, třeba pro starší uživatele, pro které je náročné nosit na zádech rosič, ve kterém je navíc i velké množství kapaliny. Model SR 200 se navíc díky svojí konstrukci hodí i pro práce v úzkých řadách rostlin. Naopak postřikovače najdou uplatnění při ošetřování konkrétních rostlin – ať už to budou za pár měsíců rajčata nebo třeba teď na jaře ovocné stromy.

Zejména profesionální uživatelé se mohou těšit na to, že již brzy by se měl na českém trhu objevit první akumulátorový postřikovač značky STIHL. Jeho vývoji věnovali technici hodně energie, protože museli překonat hned několik nástrah – látky, které se při aplikaci používají, mívají agresivnější charakter a tomu se musí přizpůsobit i konstrukce stroje.

Z toho samého důvodu je při postřikování nebo rosení nutné myslet na ochranné pomůcky. Neprodávají se přímo s konkrétním technickým výrobkem, protože jejich výběr se odvíjí od toho, s jakým preparátem zahrádkář nebo pěstitel pracuje. Co konkrétně by měl použít, je vždycky uvedeno na balení preparátu. Protože rosiče vytváří mlhovinu, hodí se brýle, respirátor a v případě celodenního profesionálního používání určitě i ochranný oblek.

Potřebujete něco takového na svoji zahradu? Podívejte se na kompletní nabídku produktů.

Sdílet článek na Facebooku