Svět stihl

Prodejkyně STIHL z Rudy nad Moravou pomáhá lidem pomocí bylinek

Ve své útulné prodejně s popínavými růžemi u vchodu nás vítá křehká a usměvavá žena. Vyzařuje z ní klid, vyrovnanost a životní nadhled. U šálku kávy pod košatým ořešákem vypráví Miroslava Hofschneiderová z Hrabenova u Rudy nad Moravou o tom, jaké to je obstát v tak trochu mužském světě i jak se dostala k východní filozofii, se kterou souzní.

Její prodejna stojí hned vedle domu, ve kterém žije s manželem, a obě stavení obklopuje krásná zahrada. Do práce tak chodí v papučích. Obchod se zahradní a lesní technikou před lety založil její otec, který předtím pracoval u lesních závodů v dílně a zajišťoval tam servis strojů a pil. „Jednoho dne ho oslovili zástupci značky STIHL s nabídkou, aby se stal odborným prodejcem. Začínal v jedné místnosti ve sklepě našeho domu, kde měl dílničku, a občas něco prodal. Obchod se postupně rozvíjel, ale jak se otci přiblížil důchod, začal hledat nástupce. Servis strojů předal mému švagrovi, a protože jsem tehdy cítila, že potřebuji ve svém životě změnu, rozhodla jsem se obchod v roce 2002 převzít,“ otevírá naše povídání Miroslava Hofschneiderová, která už před převzetím prodejny měla zkušenosti s prodejem lesnické techniky.

Hned na začátku se pustila do výstavby nové prodejny. „Už jsme nechtěli mít práci u sebe doma, a tak jsme využili staré hospodářské stavení, opravili ho a přistavěli novou část, kde se nyní obchod nachází. Ve zbývajících prostorách máme zázemí pro servis, který má dodnes na starosti můj švagr a synovec,“ líčí energicky. Spolupracují takto už dvacet let a prodejně věnují maximum svého času včetně sobot.

Neomylný odhad na lidi

V okolí Hrabenova je spousta lesů, takže je nasnadě, že do obchodu Miroslavy Hofschneiderové chodí především dřevaři a těžaři z okolí. „Zákazníci se vrací i z větší dálky, z Mohelnice nebo Jeseníku. Musím s nimi především vycházet lidsky, potom se dokážeme snadněji domluvit a spokojenost je na obou stranách,“ vyzdvihuje.

I po tolika letech se jí ještě občas stává, že si od ní zákazníci-muži nechtějí nechat poradit s výběrem, protože mají dojem, že strojům a technice nemůže jako žena pořádně rozumět. „Takové lidi poznám hned ve dveřích a zůstávám nad věcí. Často to dopadá tak, že si zbytečně vyberou třeba vyšší řadu strojů, než potřebují. Tyto zákazníky o ničem nepřesvědčuju, protože už vím, že to nemá smysl,“ usmívá se s nadhledem. Ono obstát jako žena v tak trochu mužském světě chce zkušenosti, které nasbírala i při dřívější práci v nedalekých papírnách. „S většinou zákazníků-mužů ale vycházím perfektně. Horší je, když přijde vybírat novou pilu muž i s manželkou. To od žen často padají argumenty, že levnější a méně výkonná pila bude na trochu dřeva na topení stačit, že je ten nebo onen stroj zbytečně drahý a podobně. Bohužel ne každá žena dopřeje svému muži kvalitní pilu, ale dřevo na topení chtějí mít na zimu připravené všechny,“ vypozorovala u svých zákazníků nečekaný trend Hofschneiderová.

Jako vášnivá zahradnice s nadšením přivítala aku program STIHL. Jednoduché ovládání, žádná starost s doléváním benzínu nebo oleje, nízká hmotnost, to jsou hlavní důvody, proč se o svoji zahradu stará výhradně pomocí aku strojů. „Mezi zákazníky mám jednoho profesionála, který pečuje o stromy ve výškách a zajišťuje rizikové kácení, a ani ten na aku vybavení nedá dopustit,“ dává příklad, jak výhody nových technologií pomáhají profesionálům.

Království Miroslavy Hofschneiderové, ve kterém vládne už přes 20 let.

Prodejkyně „terapeutkou“

K jejím stálým zákazníkům patří i známý řezbář Jaroslav Pecháček z nedalekých Hanušovic, jehož jméno najdeme v Guinessově knize rekordů. Do jejího obchodu si chodí kupovat nové pily, ale i na servis nebo pro dobrou radu. „Hodně mých zákazníků si se mnou během nákupu techniky nebo servisu stihne i popovídat o svých životních a zdravotních trápeních. Některé jejich potíže dokážu rozpoznat na první pohled. Někdy mám pocit, jako bych pro ně byla i něco jako terapeut,“ říká se skromností sobě vlastní, a tak poodhaluje svůj největší koníček, ke kterému se dostala kvůli svým dlouhodobým zdravotním potížím. „Hledala jsem cestu, jak sama sobě pomoct, až jsem objevila ájurvédu a snažím se podle této filozofie žít. Věřím v sílu bylin a dává mi smysl například jíst ovoce a zeleninu z lokality, ve které žiju,“ zdůrazňuje.

K ájurvédě se dostala asi před osmi lety a i díky ní začala žít tady a teď. „Na žádnou životní změnu není nikdy pozdě a vše je třeba udělat hned a neodkládat věci na neurčito. Ve 47 letech jsem oprášila řidičák a koupila si svoje první auto. Začala jsem jezdit do kurzů a vzdělávat se. Dokonce jsem si nechala udělat astrologický výklad, podle kterého budu v důchodu pomáhat lidem prostřednictvím bylinek. Trochu to dělám už teď, ale zatím nemůžu naplno. Především se chci věnovat obchodu, svým zákazníkům a značce STIHL, ájurvéda mi ale vyplňuje téměř všechen volný čas,“ prozrazuje Hofschneiderová.

Vizitka prodejkyně:

Název firmy: Miroslava Hofschneiderová
Adresa prodejny: Hrabenov 180, 789 63 Ruda nad Moravou
E-mail: hofschneiderova.mir@centrum.cz
Telefon: 731 458 844
Sdílet článek na Facebooku