Produkty

Vertikutace je ozdravnou kúrou pro starý trávník

S přicházejícím podzimem nastává na zahradě období, kdy se jednotlivé venkovní činnosti střídají jako na běžícím pásu. Největší pozornost obvykle lidé věnují užitkovým rostlinám, sklízení úrody zeleniny, sběru jablek, hrušek nebo ořechů, vybírání brambor a rytí. Péči si však zaslouží i váš trávník, zejména pokud očekáváte, že se na jaře zdravě zazelená a zelenou peřinou pokryje celou vaši zahradu. Teď na podzim mu nejvíce prospějete vertikutací, tedy provzdušněním, se kterým vám pomohou speciální stroje – vertikutátory STIHL. Vyberte si pro svoji zahradu ten pravý.

O tom, že vertikutace neboli provzdušnění má pro trávník blahodárné a omlazující účinky, podobně jako působí na člověka návštěva wellness centra, jsme na našem blogu již psali. Provádí se pomocí vertikutátoru, který na první pohled může připomínat sekačku na trávu. Rozdíl je ve vertikálním postavení nožů, jejichž ostré čepele travní drny bezpečně naříznou a zbaví je starých odumřelých částí travních rostlin, zplstnatění i mechu. „S vertikutátorem se po trávníku pohybujeme úplně stejně jako se sekačkou, pro důkladné provzdušnění doporučujeme pohyb ve dvou směrech, tedy do kříže,“ říká Josef Horálek, obchodní zástupce STIHL a zkušený praktik.

A přidává ještě jednu cennou radu pro zahrádkáře-začátečníky. „Vertikutace je vhodná pro starší travní porosty. Rozhodně ji nelze doporučit na mladý trávník, který není starší než jeden rok. V takovém případě hrozí nenávratné poškození travních rostlin,“ varuje Horálek.

Stáří, kvalita a plocha trávníku jsou rozhodující

STIHL má ve své nabídce hned tři modely vertikutátorů, jejichž použití se liší podle parametrů trávníku. U všech strojů lze nastavit pracovní hloubku nožů v šesti stupních, kterou je nutné přizpůsobit výchozí kondici trávníku. Je třeba si ale uvědomit, že se nejedná o orbu, a proto by tato hloubka měla dosahovat maximálně jednoho centimetru, protože vertikutátor není rotavátor.

Pro běžné použití na menších zahradách bohatě postačí kompaktní elektrický vertikutátor RLE 240, který nabízí pracovní šířku 34 cm a provzdušňování provádí 20 ostrých řezných nožů. Kromě klasické hřídele na vertikutaci tento model nabízí i hřídel s pružinami na měkčí vyčesávání. Ve výbavě nechybí ani sběrný koš na trávu, který usnadní úklid travní plochy po vertikutaci. „V případě, že svému trávníku dopřáváte vertikutaci poprvé, možná budete překvapeni, jak objemné množství nechtěné stařiny a zplstnatělých částí se v něm nachází,“ pokračuje Horálek.

Vertikutátory se hodí použít na podzim i na jaře.

U středně velkých travních ploch se starším porostem je třeba sáhnout po výkonnějším stroji, jakým je taktéž elektrický model RLE 540 s pracovní šířkou 38 cm. O váš trávník se postará sedm oboustranných řezných nožů. Elektrický pohon vertikutátorů zajišťuje jejich tichý provoz, který je zejména v obytných zónách v okolí rodinných domů velmi žádoucí. Jen je při práci třeba dát pozor na přívodní kabel.

Třetího zástupce v rodině vertikutátorů reprezentuje v nabídce STIHL benzinový stroj RL 540, který je pomocníkem především pro správce pozemků a majitele velkých travnatých zahrad. Benzinový pohon umožňuje pohyb po skutečně velkých travnatých plochách a pracovní šířka 38 cm zase zajišťuje, že práce jde rychle od ruky. Vertikutátory RLE 540 a RL 540 ale nejsou vybaveny sběrným košem na trávu, což snadno vyřeší sekačka na trávu, která všechny zbytky po vertikutaci pohodlně posbírá.

Vertikutací vaše péče nekončí

Samotné provzdušnění vhodným strojem představuje jen část potřebné péče o trávník. „Vertikutaci je dobré naplánovat podle počasí a provést ji ideálně před deštěm. Po uklizení nežádoucích zbytků trávy doporučujeme trávník přihnojit a holá místa dosít travním osivem. Pokud déšť nepřichází, je třeba trávník uměle zavlažovat, aby neuschl,“ radí Josef Horálek. Díky vertikutaci se živiny, voda i vzduch dostanou přímo ke kořenům travních rostlin a ty pak mohou zdravě růst. Trávník se vám za vaši péči odmění svojí hustotou a krásně sytou zelenou barvou. A to za tu námahu stojí, co říkáte?

Trávník vám za trochu péče bude vděčný.
Sdílet článek na Facebooku