Svět stihl

Šampionem STIHL TIMBERSPORTS® je Martin Roušal. Bodoval všestranností

Novým mistrem republiky ve STIHL TIMBERSPORTS®, největší dřevorubecké soutěži světa, se na šampionátu v Jeseníku stal zkušený závodník Martin Roušal. Ve strhujícím odpoledni, kde každá ze šesti disciplín sedla jinému dřevorubci, předvedl nejvyrovnanější výkon, a právem tak bude Česko reprezentovat na mistrovství světa v Göteborgu. Za Roušalem skončili druhý Jan Holub a třetí Zdeněk Mařas. Celý letošní ročník se navíc nesl v duchu vzpomínky na nedávno zesnulého šampiona Martina Komárka.

Nový český šampion se po závodě zeširoka usmíval a vtipkoval. „Hned ráno, kdy jsem se opravdu dobře vyspal a nasnídal, jsem věděl, že to bude dobré,“ povídal výřečný Roušal, který ale hned vzápětí přiznal, že získat titul mistra republiky sezony 2022 pro něj nebyla jednoduchá práce. „Nikdy bych nechtěl vyhrát tak, že soupeři mají závadu na stroji, ale jedině tak, že budu opravdu lepší než oni. Věděl jsem, že asi ve všech disciplínách nevyhraju, ale důležité je držet se nahoře a nasbírat v každé co nejvíc bodů,“ prozradil svoji taktiku, kterou splnil.

Průběžné pořadí v jednotlivých šesti disciplínách se vyvíjelo po celou dobu šampionátu. První disciplínu, underhand chop, ve které závodníci přesekávají kmen vestoje, ovládl ještě loni junior Matyáš Klíma v osobním rekordu s časem 22,02. Druhou, stock saw, tedy řezání kmene sériovou motorovou pilou, už ale opanoval jiný favorit, Martin Kalina. A třetí, standing block chop, tedy přeřezávání stojícího kmene, zase sedla nejvíc Janu Holubovi.

Drama v závěru

Do čtvrté disciplíny už postupovalo jenom osm dřevorubců z původně nastupující dvanáctky. Nejlepší dovednosti s obrovskou ruční pilou při přeřezávání kmene o průměru 46 cm předvedl Martin Kalina. V divácky nejnapínavější páté disciplíně, springboard, při které závodníci přesekávají kmen ve výšce tří metrů z prkna, které si do kmene nejdříve musí sami vsadit, zase exceloval Matyáš Klíma, jemuž se vyplatila speciální příprava.

Disciplínu springboard mají diváci nejraději.

O všem tak rozhodla poslední disciplína, hot saw, ve které se řeže extrémně silnou speciální pilou. Do té doby velice šikovného Klímu museli rozhodčí kvůli porušení pravidel diskvalifikovat a Martin Kalina strávil splněním úkolu příliš dlouhou dobu – více než 40 vteřin. Vítězství tak bral Roušal, který získal v součtu 70 bodů před druhým Holubem s 63 body a třetím Mařasem s 61 body. „Začátek pro mě nebyl úplně ideální, ale nevzdal jsem se a mám velkou radost z toho, že budu moct Česko reprezentovat na mistrovství světa,“ povídal dojatý vítěz, který měl celou dobu černou pásku přes ruku a nakonec ji umístil i na trofej pro šampiona. Byla to jeho vzpomínka na zesnulého několikanásobného mistra republiky Martina Komárka.

„Chybí mi i osobně jako soupeř, člověk i jako kamarád. V srdci i v hlavě mi zůstane už napořád,“ řekl Roušal a nebyl jediný. Celý letošní ročník se nesl právě v duchu vzpomínky na Komárka, na jehož počest bylo vyřazeno startovní číslo jedna a mezi jednotlivými disciplínami se promítala videa s jeho loňskými výkony.

Jeho nástupce, který je „v civilu“ učitelem odborného výcviku na střední škole a věnuje se i rizikovému kácení, teď na pozici českého mistra čekají intenzivní týdny. Všechno bude směřovat k vypilování formy na mistrovství světa v Göteborgu, které se koná 29. října.

Letošní mistrovství ČR ve STIHL TIMBERSPORTS® protkaly vzpomínky na zesnulého šampiona Martina Komárka.
Sdílet článek na Facebooku