Svět stihl

Spojte léto s timbersport akcemi. Slibují adrenalinovou podívanou

Ať už plánujete léto strávit jakkoliv, dost možná se v jeho průběhu budete toulat po různých místech republiky. Co tak spojit svoje letní výlety s adrenalinovou podívanou v rámci akcí STIHL Timbersports? Počet závodníků totiž pořád roste, jejich umění a kvalita se zvyšuje zvyšují a závody jsou tak atraktivní podívanou, na které se dá obdivovat nejen šikovnost lidí, ale i nasazení techniky STIHL. Pro milovníky značky neodmítnutelná pozvánka. Tak kam to bude?

Co by vaší pozornosti rozhodně nemělo uniknout, to je série dřevorubeckých závodů Czech Cup, přes kterou se závodníci nominují na zářijové mistrovství republiky v timbersportu. Závodí se na nich ve čtyřech disciplínách, konkrétně ve Stock Saw, Standing Block Chop, Single Buck a Underhand Chop, a už jen nominování se na tuto sérii je důkazem velkého umění. „Aby mohl účastník nastoupit, musí prokázat, že jednotlivé disciplíny zvládne v daném časovém limitu,“ vysvětluje Jan Brabec, který stojí v pozadí všech tuzemských akcí spojených s timbersportem.

Závody CZECH CUP

Třebíč 10. července od 13 hodin
Holýšov 17. července od 10 hodin
Březová 7. srpna od 13 hodin
Sušice 8. srpna od 13 hodin
Kvilda 14. srpna od 15 hodin
Dobřany 28. srpna od 10 hodin
Liberec 29. srpna od 13 hodin
Příbram 30. srpna od 15 hodin
Vlašim 5. září od 13 hodin
Trhové Sviny 11. září od 12 hodin

To u něj se scházejí všechny žádosti zájemců o vstup do světa tohoto atraktivního sportu, to on organizuje tréninkové kempy. „Hlásí se lidé z lesa, ti, kteří s technikou STIHL denně pracují, ale i ti, kteří s tímto typem práce běžně vůbec nepřijdou do styku. Třeba manažeři, které zkrátka uchválila atmosféra našeho sportu a dovednosti jiných závodníků,“ přibližuje Brabec, s jakými lidmi se lze na úvodních kempech potkat. Záměrně tady nestojí „s jakými muži“, protože česká série závodů už má letos dokonce čtyři ženské účastnice.

Technika rozhoduje

Pokud se chce někdo mezi reprezentanty tohoto sportu v Česku přidat, stačí opravdu jen poslat nováčkovskou přihlášku na kemp. Když zájemce splní požadavky, dostane pozvánku na samotný kemp, po jehož absolvování a splnění zmíněných časových podmínek na zdolání jednotlivých disciplín může závodit. „Je to hodně o individuálním tréninku a o tom, kolik času je daný účastník ochoten našemu sportu obětovat. Pak už totiž za dotyčného hovoří jen jeho výkonnost a individuální dovednosti, to, na jakou rychlost a techniku je schopný se dostat,“ líčí Brabec a dává přitom opravdu velký důraz na to poslední jmenované. Zářit v timbersportu totiž vyžaduje v první řadě dokonalou techniku, až pak sílu. „Že by někdo přišel takzvaně z ulice a mohl rovnou naskočit do závodů, je vyloučeno,“ říká Brabec.

Když trenéři na konkrétním účastníkovi vidí, že už se dostal na dobrou úroveň, připustí ho k nominačnímu pokusu, což je obdoba závodu – v kontrolovaných podmínkách, na závodním dříví s předepsaným průměrem a v předepsaném limitu. Ten je třeba při přesekávání ležícího kmene o průměru 32 centimetrů minutu a půl, což už chce grif. Světový rekord ale aktuálně činí 12 sekund a 28 setin.

Jestli se k němu někdo z českých borců přes léto zvládne přiblížit, můžete na jednotlivých akcích STIHL Timbersports sledovat sami a na vlastní oči.

Sdílet článek na Facebooku