Rádce

Nastal čas vertikutace!

Vertikutace, česky provzdušňování trávníku, má vážně smysl! Díky ní má trávník lepší přísun živin, vláhy i slunce a vzduch se lépe dostává ke kořenům. Je to pro něj prakticky taková ozdravná kúra. A právě teď nastal její čas! Jak na to?

Chceme-li mít krásný trávník, musíme mu věnovat dostatečnou péči, která zahrnuje také pravidelné provzdušňování. Ať chcete nebo ne, každý trávník občas zarůstá plevelem a mechem. Společně se zbytky posečené trávy a odumřelých rostlin se v něm tvoří plsť, kvůli které trávník hůře přijímá živiny z půdy a celkově se dusí. Výsledkem jsou pak suchá nebo hnědá místa, protože trávník přestává růst.

Během vertikutace nože nařezávají travní drny a díky pružinám se všechen plevel, mech a plsť z trávníku odstraní do sběrného koše. Zároveň se díky ní prořeže vrchní vegetační vrstva a přesekají se travní výběžky. Tím se nastartuje obnova a regenerace rostlin. Nenechejte se odradit tím, že trávník těsně po vertikutaci vypadá poničeně. Už za pár týdnů bude vypadat mnohem zdravěji než kdy dřív!

Detail vertikutovacích nožů

Kdy vertikutovat?

Nové trávníky vertikutaci nepotřebují. Vertikutujte tedy až ty starší, a to ideálně dvakrát ročně. Vždy na jaře a na podzim. Na jaře je ideální čas v období od konce března do konce dubna, na podzim pak od konce srpna do konce září. Přesný termín už je na vás. Na jaře je to ideálně doba, kdy už tráva začíná růst a vy máte po prvním, druhém sečení. Dávejte však pozor na to, aby trávník nebyl zmrzlý nebo naopak podmáčený. Zároveň pozor na příliš slunečný den, aby se trávník nevysušil. Výška trávníku by měla být 3–4 cm.

Jak vertikutovat?

Provzdušňovače vypadají podobně jako sekačky, liší se ale principem práce. Místo horizontálních nožů jsou základem vertikutátorů nože vertikální, které se během práce zařezávají do trávníku, a to do hloubky zhruba 2–4 mm. Po trávníku se s vertikutátorem pohybujeme úplně stejně jako se sekačkou. Při větším znečištění pracujeme ve dvou směrech – křížem, aby došlo k dokonalému odstranění celé nežádoucí plstě.

Hned po provzdušnění z trávníku odstraňte odseklou trávu, mech a plsť. Ideální jsou na to plastové hrábě. Pokud si však pořídíte vertikutátor se sběrným košem, máte o starost méně. Takto očištěný trávník dosejte, pokud je třeba, pohnojte a na závěr zalijte.

Po vertikutaci vždy očistěte trávník, například hráběmi

V portfoliu STIHL najdete elektrické i benzínové provzdušňovače pro domácí i profesionální použití. Tak vzhůru do toho! Máte nejvyšší čas!

Sdílet článek na Facebooku