Rádce

Stromy a keře na jaře. Co potřebují?

Stromy a keře někdy vyvolávají dojem, že nepotřebují žádnou péči. Nenechte se zmást. Pokud chcete, aby se jim dařilo, hojně plodily a vypadaly skvěle, pravidelnou údržbu potřebují. Jak se o ně starat na jaře? Podívejte se na naše tipy.

Výsadba nových stromů a keřů

Stromy a keře na vaší zahradě chybí? Nezoufejte, pro některé druhy je jarní výsadba dokonce lepší než podzimní. Zaměřte se na ibišky a magnolie, z ovocných stromů pak na peckoviny – meruňky, třešně, nektarinky, slivoně nebo broskvoně.

Muž sází nový strom

Uchycení rostliny do velké míry závisí na správně provedeném zasazení do země. Jak při výsadbě nových stromů postupovat?

  •       Podle velikosti dřeviny si vyznačte kruh o průměru 0,8 až 1,5 metru. Řiďte se pravidlem, že by jáma měla být široká tak, aby se kořeny nedotýkaly jejího okraje.
  •       Z vyznačeného místa odstraňte travní drny.
  •       Hloubení výsadbové jámy přizpůsobte stromu nebo keři. Myslete hlavně na to, že by místo štěpování mělo zůstat nad úrovní terénu.
  •       Strom nebo keř vložte do jámy a začněte přisypávat substrát. Pravidelně dřevinou třeste, aby se hlína usadila a nevznikaly vzduchové bubliny. Zeminu průběžně přišlapávejte.
  •       Nově vysazenou rostlinu dobře zalijte. 

Základem úspěchu je správně provedený řez 

Proč se do prořezávání pustit? Správně provedený řez zlepší průnik slunečních paprsků a vzduchu, což zamezí šíření cizopasníků a hniloby. U ovocných stromů navíc podpoří plodnost

Muž ořezává větve větvětovací pilou

Jarní péče o užitkové stromy a keře 

Jarní řez jabloní, hrušní a višní je nezbytností, jiné druhy ocení údržbu spíše na konci léta. Péči potřebuje také vinná réva, na tu ale pozor, řez není možné provádět ve chvíli, kdy roní mízu, rostlinu byste mohli nenávratně poškodit. Z keřů se zaměřte na rybízy, angrešty a borůvky, zapomenout byste neměli ani na maliníky a ostružiníky. 

Čím se při řezu stromů řídit? 

Než se do řezu pustíte, identifikujte hlavní větve stromu a poté odstraňte ty, které:

  •       jsou nadbytečné,
  •       odumírají nebo jsou poškozené,
  •       rostou směrem dovnitř ke středu stromu,
  •       se kříží.

Nikdy neodstraňujte více než čtvrtinu větví. Tenčí můžete uštípnout zahradnickými nůžkami, na silnější budete potřebovat vyvětvovací pilu. Tu oceníte především při péči o vzrostlé stromy, jelikož vám umožní řezání z bezpečného postoje na zemi. Postupujte následovně:

  •       vybranou větev nařízněte zespoda,
  •       veďte řez shora, dokud větev neodpadne,
  •       seřízněte pahýl. 

Žena ořezává okresní rostliny

Jak na řez ovocných keřů

Z angreštů, rybízů a kanadských borůvek odřezejte staré, odplozené výhonky. Pokud si nejste jistí, řiďte se barvou, staré větve bývají podstatně tmavší. Řez maliníků proveďte tak, že ponecháte pouze jednoleté výhonky. Řez ostružiníků se dělá stejným způsobem, zkrátit můžete nevyzrálé konce.

Řez okrasných rostlin 

Prořezávání se týká i okrasných rostlin. Proveďte ho u ibišků, ořechoplodců, tavolníků, třezalek nebo mochen. Do údržby živého plotu se pusťte na jaře, jakmile přestanou teploty klesat k nule. Pokud nechcete prací na zahradě strávit hodiny, můžete si pomoct akumulátorovými nůžkami, díky kterým budete rychlí a precizní. 

DOBA ŘEZU POSTUP
Řez ořechoplodců Březen / začátek dubna Ořechoplodce stříhejte 20–30 cm nad zemí. Některé staré větve můžete vystříhat až u země.
Řez ibišků Březen / duben Loňské větve zkraťte o dvě třetiny, nové letorosty o třetinu. Radikální řez proveďte u starších ibišků, které už nerostou ani nekvetou.
Řez tavolníků Březen Pozdně kvetoucí tavolníky seřízněte zhruba o polovinu.
Řez mochen Březen Staré a poškozené větve seřízněte až u země. Ostatní větve zkraťte zhruba o jednu pětinu.
Řez třezalek Konec března / začátek dubna Rostlinu zkraťte na výšku 10–15 cm. 

Rány větší než dva centimetry je třeba ošetřit stromovým balzámem nebo latexem. U okrasných keřů a stromů s výjimkou sakur a sekvojí to třeba není. 

Nezapomeňte na hnojení 

Aby měly stromy a keře dostatek živin, správně rostly a vydatně plodily, můžete jim pomoct hnojením. Obecně platí, že kam sahá koruna, tam lze pod zemí předpokládat kořeny. Živiny je třeba dodávat po celé této ploše, klidně i několik metrů daleko od kmene.

 Pokud to situace dovolí, hnojivo do půdy zapracujte. Zarýt byste ho měli alespoň 10–15 cm hluboko. Vyhněte se hnojení právě vysazených stromů a keřů, těm věnujte pozornost nejdříve měsíc po výsadbě.

Muž hnojí trávník

Čím na jaře stromy a keře hnojit?  

Zaměřte se na organická hnojiva. Vhodná je například chlévská mrva, kompost, hnojůvka nebo rašelina. Jako vhodný doplněk můžete použít minerální hnojiva, která lze aplikovat až do konce června. 

Pusťte se do boje proti škůdcům 

Jarní období je vhodné pro provedení postřiků zbavujících stromy a keře škůdců, kteří na nich přezimovali. Účinně působí proti mšicím, píďalkám, housenkám, některým druhům obalečů nebo puklicím.

Postřik aplikujte ke konci vegetačního klidu, na počátku rašení, kdy už jsou škůdci vylíhlí. Řiďte se zejména teplotou, ta musí být vyšší než 7 °C. Volte přípravky kombinující oleje a insekticidy. Dejte si pozor na mrazy, tyto prostředky totiž zvyšují riziko poškození nízkými teplotami. Postřik naneste na celou rostlinu, důležitá je především oblast kmene. Postupujte pečlivě, žádné místo nevynechejte.

Žena postřikuje keře proti škůdcům

Menší pěstitelé si vystačí s manuálními postřikovači. Pro velkoplošnou aplikaci jsou určeny výkonné motorové rosiče s velkým objemem nádrže, které umožňují ošetření na větší vzdálenost.

Baví vás práce na zahradě a chtěli byste dostávat více podobných tipů? Sledujte náš Facebook a Instagram.

Sdílet článek na Facebooku