Rádce

Topiary ozdobí terasu i zahradu. Jak je začít tvarovat?

Říká se jim topiary a je to skupina keřů sloužící na terase i v zahradě jako dekorace. Mohou mít tvar koule, kužele, spirály, pyramidy nebo i propracované zvířecí figury a pěstovat je můžete i v květináči. Jestli s uměleckým formováním rostlin začínáte, jsou pro vás nejvhodnější jednoduché geometrické tvary, jako je právě koule. Při jejich úpravě vám pomůžou jednoduché šablony i naše tipy.

Vyberte si pro tvarování rostlinu kompaktního vzrůstu. Vhodné jsou mohutné keře s drobnými listy, jako je buxus (Buxus sempervirens; nazývaný též zimostráz nebo lidově krušpánek), tis (Taxus baccata), ptačí zob (Ligustrum vulgare) nebo cesmína obecná (Ilex aquifolium). Můžete si vybrat i starší rostlinu ze zahrady, která po seříznutí vytvoří kouli z nových výhonků. Kulovitý tvar udržíte pravidelným řezem, je však nutné stříhat pouze nové jednoleté výhony s limetkově zelenými listy. Nikdy rostliny nestříhejte na přímém, ostrém slunci, mohly by se spálit.

Kdy a jak často řezat?

Růstová síla keřů určuje, jak často je třeba provádět střih. Zimostráz a pomalu rostoucí druhy ptačích zobů je nejlepší seřezávat do tvaru dvakrát až třikrát ročně: poprvé v květnu, poté na konci června a volitelně znovu v srpnu – podle toho, jak hustý keř chcete mít. Rychle rostoucí druhy je potřeba seřezávat o něco častěji – asi čtyřikrát. Mezi jednotlivými řezy by měla být alespoň čtyřtýdenní přestávka, aby nedošlo k oslabení rostlin. Pomalu rostoucím tisům a cesmínám naopak stačí dva řezy – začátkem června a srpna.

Topiary ozvláštní terasu, balkon i zahradu.

Pomůcky pro tvarování:

• Kompaktní rostlina vhodná k řezu
• Napínací drát s průměrem 2 mm
• Stahovací pásky
• Dostatečně velký a pevný karton na šablonu
• Plachta na zachycení odřezků
• Tenký fleece jako ochrana proti slunci
• Skládací metr
• Provázek
• Tužka

Potřebné nástroje

• Zahradnické nůžky STIHL PG 10
• Nůžky na keře STIHL HSA 26
• Osobní ochranné pomůcky

Jak vytvarovat z keře kouli

Pomocí drátů vytvořte nad rostlinou šablonu ve tvaru koule. Konce drátů zapíchněte do půdy tak, aby se křížily v nejvyšším bodě nad keřem, a vytvořily tak korunu. Použijte stahovací pásky a dráty k sobě na vrcholu připevněte. Poté odstřihněte všechny výhonky, které z drátěné koruny vyčnívají. Tím, jak bude rostlina postupně houstnout a růst, postupně zaplní připravený prostor. Zastřihování výhonků pravidelně opakujte po dobu jednoho až dvou let.

Drátěná koruna při prvním tvarování hodně pomůže.

Udržování tvaru pomocí kartonové šablony

Jakmile rostlina získá požadovaný kulovitý tvar, je třeba ji udržovat pravidelným řezem, v závislosti na druhu rostliny 2–4x ročně od května do srpna. Pro přesný tvar koule vám poslouží jednoduchá kartonová šablona, kterou si sami vyrobíte. Postupem času získáte praxi a budete moci stříhat rostlinu od ruky.

Nejprve podložte rostlinu plachtou, abyste snadněji zachytili odřezky a mohli je jednoduše přemístit na kompost. Pro výrobu šablony budete potřebovat lepenku, tužku, měřicí pásku a šňůru.
Změřte pomocí provázku přivázaného na tužce průměr rostliny a určete její poloměr. Držte šňůru na okraji lepenky a poté namalujte na lepenku půlkruh. Vystřihněte šablonu podél čáry a připevněte ji ke květináči. Nachystejte si nůžky HSA 26. Vezměte šablonu za vnější stranu jejího okraje. Všechny výhonky, které ji převyšují, odstřihněte. Po každém řezu posuňte karton o kousek dál a změňte úhel, dokud nevznikne koule. Poté rostlinou silně zatřeste, ať z ní vypadnou všechny řízky.

Upravit zimostráz do tvaru koule chce cvik.

Podívejte se na rostlinu z menší vzdálenosti a pomocí zahradnických nůžek doupravte její tvar. Pokud je čerstvě ořezaný keř umístěn na slunném místě a nelze ji přesunout do stínu, ochraňte ji před spálením pomocí fleecové látky, protože po řezu jsou přímému slunci náhle vystaveny výhonky, které dosud chránily odříznuté větvičky.

Sdílet článek na Facebooku