Svět kolem nás

Příklad oblíbeného prodejce: Doma už mám na baterku všechno

Tenhle obchod je v Ústí nad Labem pojem a jeho majitel snad ještě větší – Miroslava Mervarta tady zná každý fanoušek značky STIHL nebo ten, kdo se trochu víc pohybuje kolem zahrad a lesů. A naopak, i sám Mervart se zná ke kdekomu, kdo se jeho prodejnou naproti fotbalovému stadionu mihne. Mervart totiž zahradní a lesnickou techniku v Ústí a okolí prodává už přes třicet let. Jeho příběh je ukázkou toho, jak se z malých poměrů a složitých začátků dá vybudovat smysluplné podnikání, které stojí na hluboké odbornosti.

Když k němu jedete poprvé, a je to třeba z druhého konce republiky, může vás to trochu plést. Prodejny Miroslava Mervarta jsou totiž na Ústecku dvě – jedna ve vesničce Tisá, druhá přímo v městském centru. I to dokládá, jak se tento velký odborník dokázal vypracovat.

Původní je první pobočka v Tisé, základ jeho podnikání, který položil v roce 1990. Nejdřív měl servis strojů jen jako „vedlejšák“ k profesi lesníka a také k tomu, že si ještě přivydělával chovem a prodejem ovcí. „Na jaře roku 1990 jsem ale vybílil rodinnou vkladní knížku a za dvacet tisíc korun nakoupil jednu pilu 021 a spoustu náhradních dílů. Dodnes vím, komu jsem tu pilu prodal. Má ji jeden zemědělec, který ke mně chodí ještě teď, a i ta pila mu jde pořád nastartovat,“ směje se Mervart a ochotně povídá dál. To je mimochodem jeho důležitá vlastnost – s lidmi si povídá opravdu rád, stejně jako se o ně opravdu rád stará ve své prodejně. I když nám vypráví o historii svého podnikání, vždycky jedním okem sleduje, jestli se zákazníkům v prodejně někdo věnuje.

Mohamed musí k hoře

Povolání lesníka se Mervart věnoval do září roku 1992, pak už to všechno dohromady nešlo. Se samostatnou rolí prodejce ale přišly myšlenky, jak podnikání postrčit ještě dál, takže i myšlenky na stěhování. „Tisá je krásná vesnička, kde máme pořád jednoho zaměstnance a pořád se hodně věnujeme servisu a prodeji hlavně lesní techniky. S tím, jak ale přímo do Ústí přicházeli prodejci konkurence, bylo jasné, že zákazníkům z města se k nám těch 18 kilometrů nebude chtít jezdit – hora k Mohamedovi přijde těžko, to on musí za ní.“ A tak se v roce 1996 zrodila první prodejna STIHL v Ústí nad Labem. Z dnešního pohledu prý v dost provizorních podmínkách. „Už si to nedovedu ani představit, fungovali jsme hrozně roztříštěně. Do ulice byla malá prodejnička a z ní se šlo průchodem do zadního traktu, kde jsme na dvoře předváděli stroje, a na ten navazoval malý pavilon rozdělený příčkou na dílnu a prodejnu sekaček,“ loví Mervart v paměti.

Ani to pro něj nebylo ideální, od začátku chtěl vlastní prostor, ale musel jít krok za krokem: Stejně jako všichni majitelé zahrady vědí, že se buduje postupně a žádný keř nevyroste do dvou let, i on musel trpělivě čekat, až se etabluje, něco vydělá a získá tím kredit u bank. Až díky tomu si mohl dovolit koupi vlastního pozemku a stavbu vlastní prodejny právě naproti fotbalovému stadionu. Sídlí tady od roku 2007. Jen málokdo z prodejců STIHL dokázal zákazníkům vytvořit celý takový STIHL svět – venku stojí velká zahradní technika a je tady místo pro zkoušení, uvnitř je prodejna a stejně tak rozměrná dílna, kterou ročně projde dva tisíce strojů na servis. Pochází z různých míst – něco donesou běžní zahrádkáři, něco profesionální těžaři, něco zahradníci nebo lidé z městských služeb. Technika od Miroslava Mervarta totiž pečuje o většinu ústecké zeleně.

Nikdy neustrnout

Jeho zapálení pro značku STIHL je patrné z každé věty i po těch letech. „Strašně se mi líbí, že jsme nikdy neustrnuli, že pořád rozšiřujeme sortiment a sázíme na vývoj, to rozhodně nedokázal každý. Je to pak vidět i na poruchovosti, která je v prvních deseti letech životnosti strojů opravdu nízká,“ má radost Mervart.

Sám je samozřejmě také uživatelem svých produktů, baví ho každý krok kupředu. Dodnes vzpomíná na to, jak velký to byl zážitek, když mohl předvádět první aku techniku přímo v prodejně a nemusel s ní kvůli hluku a kouři běhat ven. „Před těmi deseti lety jsme prodali třeba dva aku plotostřihy za rok, lidé si zvykali pomalu. Dnes už mají hodně načteno, a když přijdou a ptají se na ně, vědí už, co chtějí,“ vysledoval Mervart, který doma také přesedlal a jede podle vlastních slov „jenom na baterky a se spalovacím motorem už mu doma stojí jenom auto“.

„Sekačka, robot, plotostřih, nůžky na živý plot,“ vypočítává svoje domácí akumulátorové stroje. O 75 procent zahrady se mu stará robot, ale má i kus trávníku na sekačku, protože jak sám říká, „tam byl někdo líný a pořád ještě nevyklučil pařezy.“ Svoje vlastní stroje si prý vybíral různě – něco sám moc chtěl, na něco měl výborné reference od zákazníků a třeba sekačku má ještě s logem Viking.

Vizitka prodejce:

Název firmy: Lemer s.r.o. – zahradní technika
Adresa prodejny: Masarykova 1037, 400 01 Ústí nad Labem
E-mail: prodejna@lemer.cz
Telefon: +420 724 699 357
Web: www.lemer.cz
Sdílet článek na Facebooku