Produkty

Už žádné žebříky. Aku vyvětvovací pila pracuje v korunách stromů

Během prázdnin se rodina našich vyvětvovacích pil rozrostla o nový model. A ne ledajaký. Stroj s označením HTA 50 je první akumulátorová tyčová vyvětvovací pila v systému STIHL AK, která vám pomůže při údržbě středně velké až velké zahrady. Zatímco vy stojíte bezpečně na zemi, pila pracuje ve výšce až pěti metrů. Podzimní a zimní měsíce jsou obdobím, kdy ji využijete nejvíc.

„Vyvětvovací pilu si nejčastěji vybírají majitelé starších zahrad, kteří potřebují prořezávat vzrostlé ovocné nebo okrasné stromy a keře. Z profesionálů ji nejvíce využívají firmy zabývající se údržbou zeleně, stromolezci a cestáři, kteří s ní upravují bujný porost podél silnic,“ říká Josef Horálek ze společnosti STIHL, který sám s tímto typem pily často pracuje na své zahradě.

Při práci s vyvětvovací pilou je třeba dbát na to, aby si ji člověk hned při prvním řezání nezničil. „Teleskopické pily mají zachytávací háček a mnoho neznalých uživatelů si myslí, že s ním mohou tahat silné větve. Neuvědomují si, že tento háček slouží výhradně k uvolnění uříznutých větviček, které zůstanou v koruně stromu, aby spadly na zem. Nesmím zabrat velkou silou, jinak dojde k nevratnému poškození teleskopického zařízení,“ sdílí neduh některých zahrádkářů Horálek.

Akumulátorová pila HTA 50 usnadní péči o vzrostlé stromy.

Druhým častým úskalím, které si spousta majitelů hned napoprvé neuvědomí, je správný způsob provedení řezu. S vyvětvovací pilou se totiž nesmí řezat silné větve odspodu, jinak dojde k sevření vodicí lišty. „Špatně řezané větve lištu sevřou, lidé ve snaze pilu osvobodit ji odtud vyrvou za každou cenu a stroj a jeho teleskopickou tyč si tak zničí,“ upozorňuje na problém, se kterým se technici STIHL potkávají v servisech nejčastěji. Správný postup řezání silnějších větví ve výškách by totiž měl mít dvě části. „Nejprve se větev zespodu dál od kmene jen lehce nařízne zhruba do jedné čtvrtiny a potom se blíž ke kmeni provede seshora druhý řez. Větev praskne, prasklina popojede k odspoda naříznutému místu a větev upadne. Vzniklý pahýl potom lehce pilkou začistíme, zde žádné riziko nehrozí,“ radí zkušený praktik. O jemný a čistý řez se postará pilový řetěz 1⁄4″ P – PM3, kterým je pila HTA 50 vybavena.

K akumulátorové vyvětvovací pile HTA 50 doporučujeme zakoupit akumulátor AK 20, díky kterému pila vydrží řezat až 45 minut a provede asi 170 řezů. „U aku nástrojů, které držíme při práci několik hodin v ruce, záleží na každém gramu. U vyvětvovacích pil i zahradních nůžek proto volte slabší baterie, které k práci postačí a zároveň podají dostatečný výkon. Práce s touto pilou není o objemu, ale o tom, že chodím kolem stromu a vybírám si, co chci uříznout,“ zdůrazňuje jeden praktický pohled Horálek. „Nezapomínejte ani na svoji osobní bezpečnost a kvůli padajícím pilinám si pořiďte ochranné brýle. Při řezání silnějších větví se určitě vyplatí i ochranná přilba,“ uzavírá.

Sdílet článek na Facebooku