Rádce

Mulčování? Ideálně až od června

Sedíme v Žatci. Městě chmelu a pivovarnictví. A rodišti Milana Milfaita, místního patriota a vášnivého dendrologa, který dělá znalecké posudky pro stát v oblasti péče o krajinu.

A vedle chrámu Nanebevzetí Panny Marie přímo na Žižkově náměstí v centru města provozuje prodejnu STIHL. Když se rozpovídá, je těžké mu vůbec pokládat otázky, protože myšlenky z něj proudí prakticky samy. Tentokrát jsme se ptali na mulčování a péči o trávník v průběhu jara. Odpovědi možná mnohé překvapí, ale tomuto muži je opravdu dobré věřit.

Doporučil byste mulčovat?

Mulčování je do jisté míry dobrá věc, ale musí se na ni s rozumem. Pokud nedodržíte určitá pravidla, může se stát, že si trávník spíš poškodíte. Například by se nemělo mulčovat v první třetině vegetačního období. Celá fyziologie rostlin – a trávu přitom nevyjímaje – je založena na tom, že máme čtyři roční období. Tráva přes zimu „stojí“, moc neroste a kořeny už vůbec ne. Pak přijde jaro, rostlina má potřebu růst, vytvoří se produkční orgány a rozmnoží se. V tu dobu by se neměla ani sekat, ani mulčovat, ani příliš kypřit.

A kdy tedy nastane čas prvního sekání?

Platí, že čím je větší prapor listu, tím rychleji tráva vytvoří dlouhé kořeny a tím je pak odolnější vůči suchu. Proto bych doporučoval nesekat, než se vytvoří stébla ze semene. Nebo aspoň nesekat tak, aby to poškodilo listové plochy. Vždy platí, že na jaře se musí pozemek utužit, nejlépe těžkým válcem, aby se dosáhlo kapilarity v půdě. Je to jednoduchý fyzikální zákon. Co je nakypřené, to vysychá. A pokud to vyschne, pak tráva nedělá kořeny, neroste, nemá vodu, protože ji posekáte.

Jakou péči o trávník byste tedy na jaře doporučoval?

Nejprve je dobré vyčesat mech i stařinu. Někde je plíseň sněžná, která dělá taková ošklivá žlutá kola. Pomůže drátkování, tedy použití švédských hrábí s pružnými prsty. Případně má STIHL speciální odstraňovač mechu – takové kotouče nebo válce z drátů, které dokážou vyčesat všechno, co je shnilé, špatné. V každém případě je dobré to udělat lehce, nejít zbytečně do hloubky.

Odstraňování mechu

Co následuje pak?

Dosetí. Dobré je okamžitě dosít a hned poté uválcovat. Použijte při tom těžké válce nebo šlapáky, umlaťte hlínu prkny, utužte svrchní vrstvu nejlépe kolem dvou až pěti centimetrů, aby začala vzlínat voda. A ponechte ji svému osudu, nic nezalívejte.

Prosím? Často kolem sebe slyším, že je dobré neustále kropit…

Když zalejete, dojde k přesně obrácenému efektu. Nahoře bude hlína nakypřená, ale dole zůstane suchá. Proto jedině mlžit, ale já bych to jen uválcoval a nechal být. Příroda je chytrá, nepodceňujme ji. Jak voda začne vzlínat, objeví se přirozená vlhkost a tráva začne mohutnět, růst. Během dvou týdnů menší druhy a za čtyři týdny se začnou tvořit stébla s květy.

A jak správně sekat?

Platí takové pravidlo. Když sečete, měli byste se snažit o to, aby dvě třetiny listu zůstaly. Ať už má jedna tráva pět centimetrů a druhá čtyřicet, ten poměr se stále dodržuje. Pokud ne a vezmete to u země, okamžitě zastavíte růst trávy, kořeny začnou hnít a tráva schne. Když chcete mít pěknou trávu, tak se musíte snažit tento postup dodržovat nebo nutit trávu, aby měla víc a víc kořenů. Když je posekáno, je ideální chvíle všechno pohnojit lehkým hnojivem, které obsahuje málo dusíku, aby se nespálily mladé kořeny. Nejlepší je přirozený ledek nebo NPK, prostě hnojiva, co zpevní skelet rostliny. Pak se počká 14 dní a přijde první vertikutace.

Sdílet článek na Facebooku