Rádce

Vertikální zahrada rozzáří terasu i balkon

Chcete pěstovat květiny nebo bylinky, i když nemáte dostatek místa? Pořiďte si vertikální zahradu s několika truhlíky, kam zasadíte sezonní rostliny. Jakmile vykvetou nebo zmohutní, vytvoří perfektní clonu a zajistí vám na terase nebo na balkoně potřebné soukromí. Inspirujte se naším návodem, jak si vertikální zahradu jednoduše vyrobit sami.

V pěti truhlících nad sebou najdou i na malém balkoně nebo terase svůj domov bylinky, balkonové květiny, ale i jahody. Díky mírnému sklonu jednotlivých truhlíků se ke všem rostlinám dostane dostatek světla a přebytečná voda může odtékat díky drenážním otvorům pryč. Pro zvýšení celkové odolnosti jsou truhlíky vyloženy jezírkovou fólií, aby dřevo nebylo v přímém kontaktu s půdou a vlhkostí. S trochou řemeslné zručnosti si svoji vertikální zahradu podle našeho návodu postavíte během odpoledne sami. Jen myslete na to, že se jí nebude líbit na větrných místech, a umístit ji musíte na dlažbu, protože přímým kontaktem se zemí by mohlo dojít k jejímu poškození.

Co budete potřebovat?

Na stojany a podpěry:
• Celkem minimálně 6,50 m prken z modřínu nebo douglasky o tloušťce 2,4 cm a šířce 15 cm
– 2 x 165 cm pro dva dlouhé boční stojany,
– 2 x 70 cm pro dvě horizontální podpěry,
– 2 x 59 cm pro krátké nosné desky.

Na dřevěné truhlíky:
• Celkem cca 12 m prken z modřínu nebo douglasky o tloušťce 1,8 cm a šířce 14,5 cm. Každý truhlík bude dlouhý 70 cm a široký přibližně 18 cm

Dále budete potřebovat:
• Venkovní lepidlo na dřevo
• 106 šroubů 4,5 x 40 mm
• 2x šrouby 5 x 70 mm pro připevnění dvou krátkých nosných desek
• 5x jezírková fólie, každá o rozměru 100 x 46 cm
• 5x rouno, každé o rozměru 70 x 15 cm
• Vzduchovací hadička: 15 kusů (tři do každého truhlíku), každá přibližně 2,8 cm dlouhá s průměrem 1 cm
• Zemina do truhlíků

Potřebné nástroje:
• Aku pila STIHL MSA 140 C pro výrobu stojanu a podpěry
• Minipila STIHL GTA 26
• Osobní ochranné pomůcky
• Aku šroubovák
• 4mm vrták do dřeva pro předvrtání otvorů pro šrouby
• Vrták do dřeva s průměrem 1 cm
• Sponkovačka
• Bruska nebo smirkový papír
• Ostré nůžky nebo nůž na fólii

Krok 1: Výroba dřevěných truhlíků

Nejprve vyrobíme dřevěné truhlíky. Naměřte a označte si rozměry na deskách – výsledné truhlíky by měly být dlouhé 70 cm. Pro hladší vzhled obruste řezné plochy pomocí brusky nebo smirkového papíru, a to zejména u vnějších okrajů, které budou vidět.

Sešroubujte stěny truhlíků k sobě pomocí šroubů o rozměru 4,5 x 40 mm. Na dlouhých stranách stačí tři šrouby na každou stranu; na krátkých stranách potřebujete čtyři šrouby – dva dolů a jeden na každou stranu. Otvory pro šrouby doporučujeme předvrtat tenkým vrtákem, aby se dřevo při šroubování těsně u okraje nerozštíplo. Do dna truhlíků vyvrtejte u delšího okraje tři otvory o průměru asi jeden centimetr pro odvádění přebytečné vody. Vnitřek truhlíku vyložte jezírkovou fólií. U horního okraje je dobré fólii zahnout dovnitř a připevnit po stranách ke dřevu pomocí sponkovačky. Zatím však fólii nepřipevňujte až ke kraji, abyste pod ni mohli schovat hlavičky šroubů, kterými truhlíky připevníte ke stojanu. Propíchněte fólii nad připravenými drenážními otvory a vložte zvenku do připravených děr vzduchovací hadičky, které budou uvnitř nad jezírkovou fólií kousek vyčnívat.

Krok 2: Výroba stojanu

Prohlédněte si náčrtek, jak bude konstrukce vypadat.

 

Nejprve si předkreslete, co budete potřebovat nařezat, a to pomocí úhloměru nebo trojúhelníku:
– 2 x 165 cm pro dva dlouhé boční stojany. Úhel nahoře a dole 85°.
– 2 x 70 cm pro dvě vodorovné podpěry, oba konce zkosené pod úhlem 45°.
– 2 x 59 cm pro krátké nosné desky: ostrý úhel nahoře 35°, spodní úhel 60°.

Nařežte desky podle značek. Pro šikmé řezání použijte akumulátorovou pilu STIHL MSA 140 C. Abyste provedli čistý řez, pracujte s pilou na plné otáčky. Hrany řezných ploch opět dohladka obruste. Vodorovné podpěry připevněte ke dvěma dlouhým bočním stojanům, každý pomocí čtyř šroubů. Na hranu řezu krátkých desek neste lepidlo a poté desky přišroubujte k bočním stojanům vždy jedním šroubem o velikosti 5 x 70 cm. Poté přišroubujte nosné desky k vodorovným podpěrám vždy čtyřmi šrouby.

Krok 3: Dokončení

Finální podoba vertikální zahrady.

Nyní se se svým výrobkem přesuňte na místo, kam ho budete chtít finálně umístit. Přeprava hotové vertikální zahrady by později mohla být příliš náročná. Rozměřte si na obou bočních stojanech, kam připevníte dřevěné truhlíky, aby byly umístěny rovně. Spodní truhlík by měl být ve výšce 40 cm od země a jednotlivé truhlíky by od sebe měly být vzdálené 35 cm. Aby mohla dobře odtékat přebytečná voda, připevněte truhlíky se sklonem 20°.

Umístěte jeden ze stojanů na podlahu a zevnitř – a tedy neviditelně – přišroubujte truhlíky pomocí dvou šroubů o velikosti 4,5 x 40 mm. Nyní přišel čas na připevnění okrajů jezírkové fólie. Otvory na odvod vody by měly být vepředu, aby přebytečná voda mohla díky sklonu truhlíků sama odcházet. Poté připevněte druhou stranu stojanu.

Krok 4: Výsadba

Dna truhlíků vyložte rounem, které slouží jako jednoduchý zásobník vody a zabraňuje zanášení otvorů pro odvod vody zeminou. Truhlíky naplňte zhruba do poloviny kvalitní zeminou.

Když se budete o rostliny dobře starat, odmění se vám nádhernými květy.

Připravené rostliny ponořte před výsadbou do vody a nechte je tam tak dlouho, dokud nepřestanou stoupat vzduchové bubliny. Zabráníte tak pozdějšímu proudění zálivkové vody přes suchý kořenový bal. Nyní umístěte rostliny do truhlíků, vyplňte prostory zeminou a přitlačte zeminu kolem dokola. Rostliny pravidelně zalévejte ke stonkům, nikdy nelijte vodu na květy ani na listy, které by se tak na ostrém slunci mohly snadno spálit. Balkonovým květinám, jako jsou petúnie nebo muškáty, dopřejte každý týden tekuté hnojivo do vody.

Sdílet článek na Facebooku