Rádce

Víte, co v létě doopravdy potřebuje trávník?

Všeho moc škodí, a proto příliš deštivé, ale i velmi horké léto dělají vrásky na čele zahrádkářům i vašemu trávníku. Musí být dobře připravený na oba extrémy počasí a zároveň se s nimi musí dokázat vyrovnat. Klíčem ke zdravému trávníku v letním období je dostatečná a správně provedená zálivka, pravidelné sekání, ale i dobře zvolené hnojivo.

Pravidelná zálivka

Už od konce června panují venku vysoké teploty a nastává období s nízkým výskytem přirozených srážek. Základní pravidlo péče o trávník říká, že byste mu měli dodat přibližně 20 až 25 litrů vody na metr čtvereční za týden – v závislosti na slunečním záření, teplotě a větru. Myslete však na to, že přemokření trávníku může být také škodlivé, protože vytlačuje vzduch z pórů v půdě, což může způsobit hnilobu kořenů. Vyryjte drn a přičichněte k němu: pokud půda zapáchá nebo má šedomodrou barvu, je vysoce pravděpodobné, že bude podmáčená a že vyžaduje další neodkladnou péči.

Tipy na zalévání trávníku v létě:
• Opravdu stačí zavlažovat jednou týdně, ale pořádně. Pokaždé spotřebujte přibližně 20 litrů vody na metr čtvereční, samozřejmě s ohledem na konkrétní místo a povětrnostní podmínky.
Jílovité půdy nedokážou v létě rychle absorbovat celý objem vody najednou, proto doporučené množství rozdělte na polovinu a zalévejte dvakrát rychle za sebou (nebo druhý den). Tuto činnost opakujte jednou za týden.
Zalévejte rovnoměrně. Jinak ostré sluneční paprsky vypálí v trávníku suchá místa. Můžete použít i měřič půdní vlhkosti a zkontrolovat, zda je trávník dostatečně hydratovaný.
• Zalévejte brzy ráno nebo pozdě večer, protože silné přímé letní slunce může vlhký trávník spálit.
• Pokud kolem vašeho trávníku rostou stromy, keře nebo živé ploty, zvyšte množství vody, které mu dáváte.
• V extrémních vedrech potřebuje váš trávník více péče, a proto zvyšte frekvenci zavlažování na dvakrát až třikrát týdně, vždy brzy ráno nebo pozdě večer.

Jestli má trávník dostatek vláhy, prozradí i obyčejná sklenička.

Kontrola vlhkosti
Pokud si chcete být stoprocentně jistí, že svému trávníku dáváte maximum, pořiďte si vlhkoměr nebo umístěte několik zavařovacích sklenic na různá místa na zahradě. Po dešti nebo po zalévání by ve všech sklenicích měly být asi 2 cm vody. Díky tomu poznáte, že trávník dostává tu správnou péči.

Další metodou, jak si ověřit, že je váš trávník správně hydratovaný, je vyrýt na několika místech vzorek o hloubce asi 10 cm. U dobře zavlažovaného trávníku by v létě měla být hlubší půda vlhká (ne mokrá) a vrchní 1 až 2 cm by měly být na dotek suché – nikdy by to nemělo být naopak. Pokud je vzorek nahoře vlhký a zespodu suchý, voda se nedostane tam, kam je potřeba.

Časté chyby při letní údržbě trávníku
Pokud jde o zalévání, nejčastější chybou je příliš časté zavlažování, kdy se voda nedostane dostatečně hluboko. Mírné zavlažování trávníku každý večer totiž způsobuje dlouhodobější problémy, protože zvlhne jen povrch a v lepším případě jen několik horních milimetrů půdy. V průběhu času na to travní rostliny reagují tím, že soustředí své kořeny blízko povrchu půdy a jsou tak zranitelnější. Trávník začne pomalu vysychat a uschlá hmota brání vlhkosti dostat se do půdy ke kořenům. Rychle zežloutne a je potom náchylný k houbovým chorobám.

Kdy sekat trávník v létě

Na začátku léta překypují travní rostliny silou a rychle rostou. Je tedy pravděpodobné, že vytahujete sekačku každý týden. Takovým pravidelným sekáním ale podněcujete trávník k hustšímu růstu, protože rostliny stimulujete k vytváření nových bočních výhonků.

Udržovat trávník ve správné výšce je daleko důležitější než frekvence sekání. Během teplejšího počasí udržujte trávu posekanou o něco výše, protože je díky tomu odolnější vůči tepelnému stresu. Zároveň při každém sekání zkraťte výšku trávy jen o třetinu. Díky tomu předejdete neatraktivním spáleninám a skvrnám na trávníku. Trávník vždy sekejte za sucha a kontrolujte, zda jsou nože sekačky dostatečně ostré.

V létě zkracujte výšku trávy jen o jednu třetinu.

Hnojení

Za začátku léta jsou živiny z jarního hnojení již vyčerpané, a proto je důležité vrátit trávníku životně důležité živiny. V tomto období sáhněte po trávníkovém hnojivu s obsahem minerálů. Draslík zvyšuje odolnost vůči škůdcům a reguluje metabolismus rostlin, fosfor a hořčík zase podporují tvorbu chlorofylu během fotosyntézy a zajišťují, že váš trávník bude mít zářivě zelenou barvu. Dusík a vápník zase podporují dělení buněk a stimulují růst trávníku. Díky vyšším dávkám hořčíku a vápníku váš trávník odolá extrémním horkům i letním lijákům.

Trávník byste měli pohnojit ideálně v červnu, abyste ho připravili na nadcházející horké léto. Podporujte hustý růst pomocí hnojiv s pomalým uvolňováním; s nimi tráva roste přes léto pomalu, ale stává se hustší a odolnější.

Mulčování

Mulčovat trávník při každém sečení znamená dodávat mu průběžně čerstvé živiny a tím mu vracet to, co jste mu předtím odebrali. Mulčovací sekačky pomocí speciálního nože rozsekají posečenou trávu na co nejmenší kousky a vy při sekání nepotřebujete sběrný koš. Všechen materiál se vrací zpátky do trávníku a v některých případech dokáže mulč nahradit i hnojivo a ušetřit majiteli náklady i čas. V létě navíc půda díky mulčování méně vysychá a vyžaduje méně závlahy. Aby však splnilo svůj účel, musí se trávník sekat častěji. Provádí se mulčovací sekačkou, jako je například RM 2 RT, a právě léto je pro tuto činnost nejlepší období.

Žádná vertikutace

Bohužel se to často děje a škodíme si tím jen sami sobě. Na vrcholu léta se rozhodně nepouštějte do vertikutace. Pro tuto činnost je optimálním obdobím podzim nebo jaro, kdy trávník dokáže dobře zregenerovat a vertikutace mu skutečně pomůže.

Sdílet článek na Facebooku