Svět stihl

Vy myslíte na přírodu každý den. STIHL jí přizpůsobí výrobu

Čím dál skloňovanější téma je mezi lidmi i ve firmách ochrana klimatu a udržitelnost každodenního fungování. Ve společnosti STIHL jsme si toho vědomi. Když vy každý den pečujete o lesy nebo o zahrady, aby tady byly i pro další generace, vedení koncernu STIHL už před časem rozhodlo udělat naši výrobu ještě více šetrnou k přírodě. Pracujeme na svém závazku eliminovat globální uhlíkovou stopu, proto se stane výroba v Německu v průběhu tohoto roku klimaticky neutrální. Další části výroby i distribuce budou následovat.

STIHL má jako zodpovědný rodinný podnik už několik let vlastní klimatickou strategii, kterou chce v následujících letech důsledně naplňovat. „Jako velký výrobní podnik jsme si vědomi svojí odpovědnosti. Proto jsme se zavázali přispět k dosažení cíle Pařížské klimatické dohody, kterým je snížení globálního oteplování na méně než 2 stupně Celsia. S naší strategií a plněním jejích kroků chceme svoji roli naplnit,“ řekl Michael Prochaska, člen výkonné rady společnosti, který má právě téma udržitelnosti na starost.

Jak se to konkrétně stane? Centrála společnosti STIHL před pár týdny schválila opatření na ochranu klimatu v krátkodobém, střednědobém a dlouhodobém horizontu. Na začátku se to nejvíc dotkne firmy STIHL v Německu, která donedávna produkovala až 40 000 tun uhlíkových emisí ročně. V prvním kroku se všechny výrobní závody STIHL v Německu ve městech Waiblingen, Fellbach, Ludwigsburg, Weins-heim, Wiechs am Randen a distribuční centrum v Dieburgu stanou klimaticky neutrálními. Dojít by na to mělo v průběhu letošního roku. Mezinárodní výrobní závody budou následovat v roce 2022, distribuční společnosti v roce 2023. Do roku 2030 je navíc plánováno zvýšení energetické účinnosti o 40 procent.

Jak? Zelená elektřina, efektivita a kompenzace

Klimatická strategie společnosti STIHL stojí na třech základních pilířích: zelené elektřině vyrobené z obnovitelných zdrojů, efektivním nakládání s energetickými zdroji a tam, kde ani jedno není možné, zajištění kompenzací.

STIHL bude v budoucnu v Německu využívat pouze elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů. To umožní okamžité snížení emisí CO2 z německých elektráren o přibližně 50 procent. V oblasti efektivního využití energií se zabíhá celý komplex kroků. „V zásadě chceme šetřit zdroje ve výrobě v maximální možné míře. Stane se tak díky efektivnímu využívání materiálů, úspoře vody, elektřiny a tepla a také díky navrhování budov, které budou fungovat šetrněji. Naše úsilí chceme co nejvíc zintenzivnit,“ vysvětluje Martin Schwarz, člen výkonného výboru STIHL pro výrobu a materiály. To všechno by podle výpočtů mělo vést k tomu, že energetická účinnost se zvýší o 40 procent ve srovnání s rokem 2019. A to už je velký krok.

STIHL bude také navyšovat výrobu zelené elektřiny, a to například zvýšením počtu solárních generátorů. Tam, kde ani jedna z předchozích cest není možná, protože některé emise jsou zkrátka nevyhnutelné, jde firma cestou kompenzací. Proto podporuje například renovaci vrtů s pitnou vodou ve Rwandě. Doteď totiž musí místní všechnu vodu převařovat na ohni, což urychluje mizení deštných pralesů.

Sdílet článek na Facebooku