Rádce

Zbavte se slepých míst trávníku. Pomůžou půdopokryvné rostliny

Možná se to děje i na vaší zahradě. Pečlivě se o ni po celý rok staráte, pravidelně sekáte trávník, hnojíte, mulčujete, zaléváte, a přesto celý rok až do podzimu pozorujete místa, která se zazelenat za žádnou cenu nechtějí. Napadlo vás někdy, že na tato místa se trávník jednoduše nehodí a že existují jiné rostliny, kterým by se tam dařilo lépe? Pojďme si je společně představit a zasadit.

Jedná se o takzvané půdopokryvné trvalky, tedy nízkoúdržbové rostliny, květiny a keře, které rychle rostou, zabraňují bujení plevele a především se díky nim dočkáte očekávaného efektu – z vaší zahrady se navždycky ztratí nevzhledná hnědá místa bez vegetace. Této kategorii rostlin se totiž daří dokonce i pod stromy a na místech, která jsou hůře dostupná a kde nic jiného růst nechce.

Mezi půdopokryvné rostliny patří trvalky i dřeviny, některé z nich jsou stálozelené, takže na zimu neopadávají. Velkou výhodou těchto rostlin je poměrně rychlý růst, a tedy rychlé pokrytí půdy, fakt, že zabraňují erozi a nadměrnému odpařování vody. Pro menší plochy jsou vhodnější nízké rostliny, jako je například mochnička trojčetná (Waldsteinia ternata) se žlutými květy. Do větších ploch doporučujeme například stálezelenou pachysandru neboli tlustonitník (Pachysandra terminalis) anebo barevně kvetoucí kakosty (Geranium).

Půdopokryvné rostliny lze vysazovat po celý rok, ideální doba pro výsadbu je však na konci léta a na začátku podzimu, zejména pokud máte v plánu osázet místa pod vzrostlými stromy. Ty totiž již dokončily svůj letošní růst, a proto potřebují méně vody, kterou tak nebudou brát čerstvým sazenicím. Navíc na podzim je plevel také méně aktivní, takže nově vysázené rostliny se mohou v klidu rozkořenit a rozrůst. Myslete však na to, že plochy pod stromy je třeba vydatně zalévat, protože zejména mělce zakořeněné stromy spotřebují mnoho vody a jejich hustá koruna působí jako deštník.

U keřů a polokeřů, jako jsou třeba jalovce nebo kakosty, počítejte s tím, že jejich výhonky budete vždy na jaře zkracovat o několik centimetrů. Prořezávání stálezelených půdopokryvných rostlin, jako je pámelník Chenaultův ‚Hancock‘ (Symphoricarpos chenaultii ‘Hancock’), zimolez lesklý (Lonicera nitida) nebo zimolez fialový (Lonicera pilea), má své opodstatnění zejména kvůli jejich vzhledu. Na jaře se doporučuje provést radikální řez nad zemí a ponechat dostatečný počet větví, aby keře v létě dorostly do požadovaného tvaru a vytvořily tak topiary.

Pomocníci na jednom místě.

Co budete potřebovat:

• Pracovní rukavice
• Ochranné brýle
• Rýč a rycí vidle
• Kolečka
• Kbelík
• Konev
• Železné a dřevěné hrábě
• Malá lopatka
• Zahradní nůžky
• Zralý kompost nebo půdní substrát
• Mulč
• Půdopokryvné rostliny
Rotační kypřič
• Akumulátorové nůžky na živý plot STIHL HLA 56

Odstranění plevele

Místo, které chcete osázet půdopokryvnými rostlinami, je třeba dobře připravit. Nejprve odstraňte všechen plevel a nežádoucí vegetaci. Použijte kultivátor, motyku, někdy stačí i železné hrábě, které plevel vytrhnou ze země. Pokud je půda velmi tvrdá a zpevněná, je třeba ji prokypřit. Použijte rýč nebo rycí vidle a zeminu protřepejte.

Prostor chce nejdřív připravit.

Uvolnění půdy

Při kypření půdy dejte pozor na to, že přímo pod stromy byste kopat moc hluboko neměli, abyste nepoškodili kořenový systém stromu. Zde raději opatrně použijte motyku a odstraňte všechen zbývající plevel.

Pozor na kořeny stromů.

Označte si místa výsadby

Jakmile během přípravy půdy najdete místa, kde se nenacházejí kořeny stromů, označte si je pomocí klacíků. Tato místa jsou totiž ideální pro výsadbu půdopokryvných rostlin, protože novým rostlinám nabízejí dostatečný prostor pro kořeny. Pomocí železných hrábí odstraňte všechny zbytky kořenů a rostlin a vysbírejte kameny. To je velmi důležité, pokud chcete použít kultivátor.

Může se to zdát jako zbytečnost, ale značky opravdu využijete.

Kvalitní zemina

Připravený prostor pokryjte alespoň pěticentimetrovou vrstvou kvalitního listového kompostu nebo zeminy. Nepoužívejte běžný kompost, protože obsahuje mnoho semen plevelů, pokud tedy nevznikl v tepelném kompostéru, který tato nežádoucí semena ničí. Humus zlepšuje strukturu půdy, pokud je příliš jílovitá, přidejte ještě několik lopatek hrubého písku.

Kolečka využijete.

Rozmístění humusu

Pomocí dřevěných hrábí rozmístěte humus po celé ploše, kolem kmene stromu však ponechte asi 20 cm široký nezakrytý pás a ujistěte se, že značkovací klacíky zůstanou na svých místech. Nepřidávejte ornici, protože stromy s rovnými kořeny, ale ani buky ji nemají rády.

Z humusu budou budoucí rostliny žít ještě dlouho.

Kultivace

V místech, kde nejsou žádné kořeny stromu, použijte kultivátor nebo kypřič, který během okamžiku promíchá humus se zahradní zeminou a vytvoří drobivou půdu ideální pro výsadbu. Pokud je to potřeba, vyrovnejte nerovnosti pomocí dřevěných hrábí.

Na některé práce je lepší technika.

Zalévání půdopokryvných rostlin před výsadbou

Ještě před výsadbou půdopokryvné rostliny důkladně zalijte. Ideálně je ponořte do kbelíku s vodou a nechte je tam, dokud se nepřestanou tvořit vzduchové bubliny. Tak budete mít jistotu, že je kořenový bal zcela nasáklý vodou.

Vody není (skoro) nikdy dost.

Rozmístění rostlin

Rozmístěte si rostliny po ploše v místech výsadby. U trvalek budete potřebovat 8 až 10 rostlin na metr čtvereční, u tvarovatelných keřů počítejte se 6 až 8 rostlinami. Na připravenou půdu vstupujte co možná nejméně a pracujte od okraje, abyste ji zbytečně neudusali. Vyjměte rostliny z květináčů a pomocí lopatky vytvořte v zemi jamku, do které rostlinu i s kořenovým balem vložte, a přitlačte. Rostliny by měly být v půdě zhruba stejně hluboko jako předtím v květináči. Tip: Pokud kvůli kořenům stromu nedokážete vyhloubit širší jamku, zmenšete kořenový bal rostliny, aby se do jamky vešla.

Pro přehled.

Zkrácení výhonků

Ihned po výsadbě zkontrolujte a zkraťte dlouhé výhonky. Toto je důležité zejména u dřevin, které raší a dál se na koncích větví. Zkrácením donutíte rostlinu k tomu, že se rozroste kolem svého kmínku do šířky, a tak rychleji pokryje povrch.

Pomůže do budoucna.

Důkladná zálivka

Nově vysázené místo vydatně zalévejte. V závislosti na vybraném druhu rostlin trvá obvykle dva až tři roky, než je požadovaný povrch kompletně pokrytý zelení.

A voda ještě jednou. 🙂

Mulčování

Rozmístěte mezi rostliny mulčovací kůru a hnojivo.

Mulč chrání v mnoha ohledech.

Vhodná péče

Rostliny pravidelně zalévejte a na jaře přihnojte kompostem. Půdopokryvné rostliny mají mělké kořeny, takže plevel nevykopávejte, ale vytrhávejte jej opatrně i s kořeny ručně.

Půdokryvné rostliny mají specifické potřeby.

Tvarování

Chcete-li půdopokryvné keře udržovat v pěkném tvaru, je třeba je pravidelně stříhat. První řez lze provést dva až tři roky po výsadbě. Ideálním pomocníkem jsou nůžky na živé ploty jako STIHL HLA 56, které můžete pohodlně používat i ve stoje. Odstřižené výhonky potom jednoduše odhrnete hráběmi na listí. Při práci s nůžkami vždy používejte ochranné pomůcky, tedy rukavice a brýle.

To, že jsou třeba ve stínu, neznamená, že nepotřebují údržbu.

 

Sdílet článek na Facebooku