Rádce

Vyvýšené záhony: trend, který bude slušet i vaší zahradě

Vyvýšené záhony se v posledních letech těší velké oblibě. Můžete je postavit kdekoliv, umí zadržet vodu a díky vyvýšení vás nebudou při práci na zahradě bolet záda ani kolena. Dnes už je koupíte v kterémkoliv hobbymarketu, co si je ale vyrobit svépomocí doma? Podívejte se na postup, který vám s přípravou pomůže.

Výhody vyvýšených záhonů 

Vyvýšené záhony můžete na své zahradě umístit prakticky kamkoliv. Díky své konstrukci chrání úrodu před domácími zvířaty i zahradními škůdci. Čím při stavbě vyvýšeného záhonu začít? 

Volba vhodného místa 

K záhonu byste měli mít dobrý přístup. Maximální šířka by měla být mezi 140 a 160 cm, pokud bude záhon stát u stěny, tak 80 cm. Výšku volte podle své potřeby, minimálně by ale měla dosahovat 70 cm. 

Vhodné je místo s dostatečným slunečním svitem, bez kterého se zelenině ani ostatním rostlinám příliš nedaří. Nezapomeňte proto zkontrolovat, jestli se poblíž budoucího záhonu nenacházejí vysoké stromy nebo keře, které by mohly vrhat stín. Abyste byli na novou sezonu dobře připraveni, je dobré se stavbou začít na jaře, ideálně v období od února do začátku dubna. Pokud jste to ale nestihli, nevadí, začít můžete i jindy.

Jaké zvolit dřevo  

Volte výhradně tvrdá dřeva. Vhodná je douglaska, modřín nebo akát. Pokud se rozhodnete pracovat s kulatinou, odstraňte z kmenů kůru, která rychle zvětrává. Aby záhon sloužil co nejdéle, můžete jeho životnost prodloužit správným ošetřením, použijte venkovní barvy nebo lazury, které lze doplnit impregnací. 

Podle stylu vaší zahrady pak vyberte, jestli budete chtít mít svůj nový prostor pro pěstování zeleniny, bylinek a květin postavený z dřevěných hoblovaných prken, nebo z rustikální kulatiny.

Konstrukce vyvýšeného záhonu

Postup výroby vyvýšeného záhonu z prken

Co budete potřebovat: 

  • Prkna a hranoly
  • Obrubníky
  • Minipilu STIHL GTA 26
  • Rýč
  • Sponkovačku
  • Pracovní nůž
  • Aku šroubovák
  • Svinovací metr
  • Šrouby
  • Drátěné pletivo
  • Jezírkovou fólii
  • Hliníkový úhelníkový profil

Krok 1: Nejprve si pomocí kolíků a provázku označte oblast, kde chcete vyvýšený záhon postavit. Měla by mít tvar čtverce nebo obdélníku. Vyryjte asi 10 cm trávníku, drny si odložte stranou. Využijete je později při plnění záhonu.

Krok 2: Stěny vyložte obrubníky, které vytvoří ochranu před vlhkostí a nežádoucím poškozením sekačkou na trávu. Použijte vodováhu, aby byly v rovině.

Krok 3: Minipilou si nařežte dřevěné sloupky. Natlučte je do rohů připravovaného záhonu. Myslete na to, že sloupek by měl být delší o deset centimetrů, než je uvažovaná výška záhonu, a to kvůli zakopání. 

Krok 4: Nařežte ohoblovaná prkna v požadované délce a začněte je připevňovat odspodu k dřevěným sloupkům. Jakmile budete mít hotové první patro, položte na dno drátěné pletivo tak, aby přesahovalo i obrubníky, připevněte je k dřevěným prknům a dokončete boky.

Krok 5: Vnitřní stěnu vyvýšeného záhonu pečlivě vyložte jezírkovou fólií a zajistěte ji sponkovačkou. Nakonec nahoru umístěte další prkna, kterými vytvoříte efektní okraj – prkna zakryjí horní část sloupků a okraje bočních prken. Pokud zjistíte, že desky v rozích přečnívají, seřízněte je do roviny.  Na závěr na vnější rohy připevněte hliníkový úhelníkový profil.

Stavba vyvýšeného záhonu z kulatiny

Jak postavit vyvýšený záhon z kulatiny

Co budete potřebovat: 

  • Kulatinu
  • Motorovou pilu, např. STIHL MS 170
  • Svinovací metr
  • Křídu na značení 
  • Drátěné pletivo
  • Jezírkovou fólii
  • Vruty do dřeva

Průměr kmenů volte podle zamýšlené velikosti vyvýšeného záhonu: čím vyšší záhon plánujete, tím širší průměr by kulatina měla mít.

Krok 1: Kulatinu rozřízněte podélně na dvě poloviny. Tady je třeba pracovat přesně, zajistěte proto kmen klíny proti pohybu a vše si nejprve naznačte křídou. Řežte nadvakrát, nejprve z jedné strany do středu a pak z druhé.

Krok 2: Jakmile máte dřevo na stavbu boků připravené, nařežte je na požadovanou délku. Nezapomeňte na čtyři rohové sloupky, ty uřízněte z tenčí kulatiny. 

Krok 3: Pomocí kolíků a provázku vytyčte oblast, kde chcete svůj záhon vybudovat. Zapusťte do země rohové sloupky a připevněte první řadu nařezaných kmenů plochou stranou dovnitř pomocí šroubů. Do první řady použijte silnější kmeny. 

Krok 4: Dno vyložte drátěným pletivem, abyste ochránili rostliny před hlodavci nebo krtky, kteří by se do záhonu chtěli zespodu dostat. Pletivo připevněte k hotové první řadě a dokončete boky záhonu. Jakmile získáte požadovanou výšku, odřízněte vyčnívající polena a dolaďte vzhled. 

Krok 5: Vnitřní stěnu vyvýšeného záhonu pečlivě vyložte jezírkovou fólií a zajistěte ji sponkovačkou. 

Krok 6: Pomocí motorové pily můžete zaoblit rohy, díky tomuto kroku bude záhon vypadat lépe, zároveň tím také snížíte riziko zranění lidí, kteří budou procházet kolem.

Postavený záhon z kulatiny

Čím záhony naplnit

Správné naplnění vyvýšeného záhonu závisí na tom, které rostliny máte v plánu pěstovat. Zelenina a bylinky mají vyšší nároky na živiny než květiny a okrasné trávy. Nic ale nezkazíte, pokud spodní část naplníte malými větvemi a suchými kořeny, pokračovat můžete trávou. Tu překryjte hotovým kompostem. Poslední vrstvu pak tvoří úrodná zemina

Muž plní záhon bylinkami

Jak na co nejdelší životnost 

Základem úspěchu je výběr vhodného dřeva, jeho ošetření a dobrá řemeslná práce. Pokud ale chcete, aby váš záhon vydržel roky, můžete životnost prodloužit opakovanými nátěry

Máte už svůj vyvýšený záhon hotový? Možná jste věděli, že ho můžete využít také jako pařeniště. Návod, jak na to, najdete v našem předchozím článku.

Sdílet článek na Facebooku