Produkty, Rádce

Zpracujte zahradní odpad snadno a rychle

Podzimní úklid na zahradě je v plném proudu a množství zeleného zahradního odpadu se stále zvětšuje. Co s ním? Nejekologičtější a zároveň i nejekonomičtější možností je materiál zkompostovat. A to se dělá nejlíp, pokud je kompostovaný materiál rozdrcený na malé kousíčky. Přesně pro tyto příležitosti slouží drtiče a štěpkovače STIHL.

Já osobně si nedokážu představit, že bych doma neměl drtič, protože i když naše obec dokáže pravidelně odebírat biologický odpad, raději ho využívám na vlastní zahrádce. Kompostuji a hotový humus pak používám pod brambory. Veškerý zelený materiál ze zahrady, ať jsou to okrasné keře, květiny na podzim, květiny z truhlíku nebo ostříhané živé ploty, proháním přes drtič a vše jde do kompostu,“ vysvětluje vlastní zkušenost s drtičem hlavní technik společnosti STIHL Miroslav Kosička. Kompostování zahradního odpadu bez předchozího podrcení by podle Miroslava Kosičky mohlo roční cyklus kompostování prodloužit minimálně o další rok.

Drtič a štěpkovač v jednom

Většina strojů nabízí obě funkce, tedy drcení i štěpkování. Tyto stroje proto dokážou zpracovat dřevinné materiály v syrovém stavu do rozumných průměrů (35–40 mm). Každé seschnutí totiž zvyšuje tvrdost materiálu a k následnému zpracování je pak potřeba větší energie.

Štěpkovat můžete různé kratší větvičky lísek, okrasných keřů, ale také javorů, habrů, které mají vysoké přírůsty dřevěné hmoty za rok v podobě prutů. „U ovocných stromů bývá občas problém se zakroucením větví. Otvory ve štěpkovačích totiž mají z bezpečnostních důvodů tvar čtyřlístku, kterým se předchází zpětným vrhům štěpkovaného materiálu. Zakroucené větve tak se tak těžko do těchto otvorů dostávají,“ popisuje možné zádrhele Miroslav Kosička.

Dbejte na správný poměr materiálu v kompostu

Hotovou štěpku pak můžete využít jako mulč na záhony kolem okrasných výsadeb nebo je přidat do kompostu na zlepšení výsledného humusu. Pro rychlé rozložení na kvalitní hnojivo je důležitý správný poměr rostlinných zbytků s obsahem uhlíku (C) a dusíku (N). Vyvážený poměr C/N ve směsi je u kompostu 25:1 až 30:1. Proto vždycky míchejte „zelené“ materiály bohaté na dusík, jako jsou zbytky zeleniny a posečená tráva, s „hnědými“ zbytky bohatými na uhlík, což jsou například rozdrcené větve a listí.

Rozmanitá nabídka pro všechny

Drtiče a štěpkovače od značky STIHL jsou k dostání v elektrické i benzínové verzi. „V nabídce máme malé kombinované stroje pro malé zahrádky, ale také velké elektrické stroje, které se hodí například pro zahradnictví. Další možností jsou drtiče a štěpkovače poháněné spalovacím motorem, které jsou nezávislé na přísunu elektrické energie a využití najdou v malých městských parcích a jiných prostranstvích bez elektrické přípojky,“ uzavírá Miroslav Kosička.

Sdílet článek na Facebooku