Produkty, Rádce

Chovejte se k sekačce jako k vlastním zubům. Vydrží pak déle

Že si má člověk čistit zuby ráno a večer, to nám rodiče vštěpují už odmala. Kdyby mohli dealeři a servismani strojů značky STIHL něco vzkázat jejich majitelům, pak by to bylo to, že podobně by se měli chovat k sekačkám, které teď chystají na jaro, nebo už s nimi dokonce vyjeli. Jak zacházet se sekačkami během sezony, aby byla jejich kondice pořád optimální?

„Lidé nemyslí na to, že sekačka je stroj jako jakýkoliv jiný a potřebuje aspoň základní údržbu. Často přijdou s tím, že sekačka je rozbitá, přitom k tomu dopomohli sami svým vlastním přístupem. Stačí držet se pár základních pravidel a hned to vypadá jinak,“ líčí Marek Vodrážka, prodejce značky STIHL z Prahy-Uhříněvsi, ke kterému se na servis sjíždějí celé kontejnery sekaček s desítkami strojů, takže umí rozpoznat, kdo se k nim jak chová.

Základní chyby, které na strojích vidí, jsou tupý nůž, starý olej, který vede k havárii motoru, nečistotami zanesený filtr nebo jiné vnitřní prostory stroje. Proto je dobré sekačku po každém použití očistit nebo vyfoukat vzduchem (rozhodně ne prudkým proudem vody, jak už jsme psali minule). Čas od času je také třeba zkontrolovat ostrost nože. Pozorný uživatel ten moment ostatně pozná sám, protože sekačka už mu nedává ty výsledky, jaké by měla.

„Člověk si nůž může nabrousit doma sám, ale v tom případě je dobré počítat si, kolikrát přejede jednu i druhou stranu nože, aby byl brus rovnoměrný. Vyvážení nože je při používání sekačky zásadní věc. Pokud není správné, nabalují se na to další problémy,“ líčí Miroslav Prušek z Pardubic, který na servisu čas od času vídá i následky jiného chování: Jak se sekačkami běžně jezdí děti nebo lidé spěchají, občas narazí do překážky a ohnou klikovou hřídel: „Stroj se pak začne klepat a změní zvuk. Pokračovat v práci s ním možná jde, ale rozhodně by se to nemělo dělat. V takový moment to chce odvézt ho rovnou do servisu.“

Ostrost nože je třeba kontrolovat u každé sekačky, ještě víc ale u elektrických a akumulátorových. Nerovnosti totiž ovlivňují ložisko v elektromotoru, takže vibrace jsou enormní a ložisko může úplně odejít. Vyvážení jednou za čas je tedy opravdu potřeba pohlídat.

Další rada zkušených servismanů směřuje k majitelům akumulátorových přístrojů. Je u nich totiž důležité držet baterie v nabitém stavu. Jakmile dlouhou dobou nepracují (třeba v zimní přestávce, ale i v případě, že máte takovou sekačku na chatě, kam jezdíte jen jednou za čas), neměly by se nikdy ponechávat úplně vybité. „Díky nové technologii baterií téměř nepadá jejich výkon a opravdu pěkně drží. Když je ale necháte dlouho vybité, může to vést k jejich sebevraždě,“ zdůrazňuje Vodrážka.

Oba zkušení prodejci se shodují na tom, že u motorových sekaček je třeba čas od času zkontrolovat stav oleje. U těch elektrických zase vymést nečistoty zevnitř, což ale v žádném případě neznamená zasahovat do motoru. A pro všechny stroje beze zbytku platí apel na čistotu. Pamatujte, stejně jako u těch zubů.

Vizitky prodejců:

Prodejce: Marek Vodrážka
Adresa: Přátelství 643, 104 00 Praha 10 – Uhříněves
Telefon: +420 267 713 228
E-mail: dobrepilky@seznam.cz

 

Prodejce: Miroslav Prušek
Adresa: Na Spravedlnosti 1533; 530 02 Pardubice
Telefon: +420 466 635 061
E-mail: stihl.pce@worldonline.cz
Sdílet článek na Facebooku