Produkty

Elektrický drtič GHE 135 L oceníte vy i vaši sousedé

Prostřiháte zahradu, začistíte živé ploty, prořežete stromy před zimou. Jenže co s nepotřebnými větvemi a zdřevnatělými stonky? Jako topivo jsou nevhodné, pálení je zdlouhavé a nepraktické, nebo rovnou zakázané. Ideální je materiál zkompostovat, což jde lépe, pokud jej rozdrtíte na malé kousíčky. S tím vám může pomoci elektrický drtič STIHL GHE 135 L, který je nyní v nabídce za akční cenu.

Přestože se stroj GHE 135 L jmenuje drtič, jedná se spíše o štěpkovač. Drtiče totiž fungují na principu rychle se otáčejícího řezného nebo drticího nože, zatímco štěpkovač vložený materiál krájí na malé kousíčky. To se děje pomocí pomaloběžného ozubeného válce, který se otáčí pomocí elektromotoru rychlostí 40 otáček za minutu. Díky tomuto systému stroj vydává minimum hluku a jeho tichost oceníte nejen vy, ale také vaši sousedé.

Poradí si s větvemi o průměru až 35 mm

Snadné a zároveň bezpečné štěpkování zajišťuje plnicí otvor ve tvaru čtyřlístku. Jakmile do něj vložíte proutí, ozubený válec si je vtahuje bez výkyvů a rázů. „GHE 135 L je vhodný zejména pro tenčí dřevěné či zdřevnatělé stonky. Nehodí se však pro měkké rostliny, jako jsou například lodyhy květin,“ vysvětluje použití stroje Miroslav Kosička, šéftechnik společnosti STIHL Česká republika. Dodává, že ozubený válec si poradí s větvemi o průměru až 35 mm.

Na drtiči GHE 135 L oceníte nejen jeho tichost, ale také praktičnost. Z garáže či zahradního domku jej jednoduše vyvezete na kolečkách. Praktická je také integrovaná průhledná nádoba na štěpku s objemem 60 litrů. Díky zabudovaným úchytům se s ní dá jednoduše manipulovat a pro maximální bezpečí je chod štěpkovače zastaven, dokud není nádoba správně vložena do přístroje.

A co s výslednou štěpkou?

Pokud jde o dřevěný materiál, je možné s ním i zasypávat chodníčky, ale primárně je štěpka určena pro výrobu domácího kompostu. Materiál, který štěpkovačem projde, je nakrájený na malé kousky, a tak zmenší svůj objem a zároveň se naruší, což pomáhá k urychlení biologických procesů při kompostování. „Štěpkovač je určen pro dům, chatu i chalupu. Stane se vaším pomocníkem při jarních prořezech, během letní údržby i před zazimováním zahrady. U všech těchto činností vzniká biologický odpad, který je pro vás i pro vaši zahradu nejvýhodnější zkompostovat a s tím vám náš štěpkovač GHE 135 L vždy pomůže,“ uzavírá Kosička.

Drtič GHE 135 L v akci
Sdílet článek na Facebooku