Rádce

Jak správně naostřit motorovou pilu?

Máte doma motorovou pilu, kterou si doostřujete svépomocí? Zajímá vás, jak pečovat o pilový řetěz, aby vám sloužil co nejdéle? Přečtěte si několik tipů techniků STIHL. Zjistíte, kdy a jak řetěz ostřit, jaké nástroje používat a jak zajistit maximální řezný výkon pily.

Čas na výměnu řetězu

Nejen profesionálové potřebují více řetězů: i těm, kteří pilu používají jen občas, se vyplatí mít a střídat dva nebo rovnou tři. Do výměny používaného řetězu se pusťte ve chvíli, kdy začne jeho řezný výkon klesat. Díky náhradnímu kousku můžete řetěz ihned vyměnit za ostrý a nemusíte se zdržovat doostřováním pilníkem. Po dokončení práce pak můžete oba řetězy v klidu pečlivě ošetřit a připravit je pro další použití.

Pilník na ostření motorové píly

Pilník, bruska, nebo profesionální servis?

Jak tedy na ostření pilového řetězu, abyste ho místo kvalitní péče naopak nezničili? Jednou za čas je vhodné pilu zanést přímo k prodejci, který řetězy naostří a zároveň zkontroluje funkčnost řetězky a dalších částí pily. Pokud ale víte, jak na správné a účinné domácí doostření, zvládnete celý proces i svépomocí.

Existuje velké množství různých zařízení pro naostření pily, používajících buď kulatý pilník, nebo rotující ostřicí kotouček poháněný malým elektromotorem. Nejvhodnějším řešením je použití kvalitnější brusky, která dokáže při ostření udržet předem nastavené hodnoty. Nemusíte se však zbavovat ani svého oblíbeného pilníku: stačí si k němu vzít na pomoc vodítko, které se postará o přesné vedení pilníku po ostří řezného zubu. Některé typy vodítek pak pohlídají i správné doostření dalších částí řetězu (omezovacích patek nebo spojovacích článků).

Sinus, kosinus & úhel ostření

Všechny zuby řetězu musí mít během provozu v souladu několik úhlů –⁠ jen tak zajistíte maximální řezný výkon řetězu. Každá větší odchylka od ideálního tvaru zubu se totiž projeví jak na kvalitě řezu, tak na výdrži řetězu.

Pokud si pro doostření vyberete brusku, mějte na paměti, že rovina ostřicího kotoučku by měla s rovinou řetězu (podložky) svírat úhel 50°. Suport, do kterého se ostřený řetěz umisťuje, by vám s tím měl pomoci a umožnit nastavení úhlu ostření alespoň v rozsahu 30°. Ostřicímu přístroji by neměla chybět ani pevná konstrukce, která zajistí, že nastavený úhel ostření se při pohybu nebude měnit.

Nářadí na ostření pily

Na brusném kotoučku záleží

Neméně důležitá je při ostření bruskou i tloušťka použitého ostřicího kotoučku. Různé druhy řetězů vyžadují použití různých kotoučků –⁠ pohlídejte si tedy, abyste na menší pilu nepoužívali brusku s kotoučem určeným pro ostření profesionálních řetězů a naopak.

Ostřicí kotouček by měl velikostí zrna odpovídat otáčkám motoru brusky. Brusky s elektromotory menšího výkonu jsou například vybavovány kotoučky s velmi jemným zrnem. Jejich nevýhodou je rychlé „zalepení“ povrchu, které pak při ostření tzv. spálí ostří zubu. To tak ztrácí své původní vlastnosti.

Ostřicí kotouček

Zubem to nekončí

Perfektní souhra ostřicího úhlu a sklonu a tloušťky kotoučku se postará o správný úhel čela každého řezného zubu. Aby ale zub dokázal ze dřeva odebrat třísky a hobliny, nesmí mezi ostřím zubu a jeho omezovací patkou chybět spára tenká přibližně 0,65 mm. Zaručí minimální čelní odpor zubu, dobrý řezný výkon, nižší opotřebení paty řezných zubů a spojovacích nýtů i nižší intenzitu vibrací přenášených na vaše ruce.

Výsledek této alchymie? Ještě více kvalitně odvedené práce a zaslouženého dobrého pocitu. Tak ať to řeže!

Pusťte se do domácí péče o motorovou pilu. Na našem webu najdete jak potřebné nástroje a příslušenství, tak praktického poradce k řetězům a lištám pil STIHL. Pro další tipy sledujte náš blog a profily na Facebooku a Instagramu.

Sdílet článek na Facebooku