Rádce

Jak odstranit pryskyřici z povrchů pracovních nástrojů?

Kdo by nemiloval vůni pryskyřice. Problém však je, když vám při práci s jehličnatými stromy a keři ulpí na nožích a běžnými prostředky, jako je benzín nebo syntetická ředidla, nelze odstranit. Stejné nesnáze nás pak potkávají, pokud se pryskyřice nalepí na rukojeti strojů, ke kterým se ruce nebo rukavice neustále přichytávají, a ztěžují nám tak práci. Jak se tedy pryskyřice elegantně zbavit?

Univerzální pomocník pro ošetření nůžek na živé ploty

Nejjednodušší možností, jak ošetřovat ostří nůžek na živé ploty, je použít přípravek STIHL Superclean. Tento čisticí prostředek na minerální bázi obsahující grafit vám vytrhne trn z paty hned nadvakrát. Jednak rozpouští pryskyřici a nečistoty, jednak díky obsahu grafitu slouží jako mazací prostředek a ochrana proti korozi. Jedno balení o objemu 300 ml hravě vystačí na ošetření hojně používaných zahradních nůžek po celou sezónu. Doporučujeme přípravek Superclean používat hned po ukončení práce – na nože naneste rovnoměrný povlak Supercleanu a přístroj následně ještě znovu na několik sekund uveďte do chodu, aby se čisticí a konzervační prostředek dostal do všech míst řezného ústrojí.

Čištění bioreziduí i vzduchových filtrů

Další možnost, jak se poprat s pryskyřicí, biorezidui a další špínou na motorových pilách, křovinořezech, nůžkách na živé ploty nebo travních sekačkách, nabízí speciální čistič STIHL Varioclean. Využití najde i při čištění skříní a filtrů HD2, drátěných filtrů nebo filtrů PA. Aplikuje se rozprašovačem přímo na navlhčený povrch, nechá se 5 minut působit a následně se uvolněná špína za pomoci houby nebo štětce omyje vodou. Pamatujte však, že Varioclean nemá konzervační vlastnosti, a proto je nutné kovové povrchy ještě po vyčištění nakonzervovat.

Multifunkční pomocník

S konzervací vám pomůže STIHL Multispray. Jak napovídá i samotný název, jeho využití je opravdu všestranné. Tento přípravek nejen uvolňuje nečistoty a přichycené součástky, ale zároveň je díky vynikajícím mazacím vlastnostem vhodný do domácích dílen i k profesionálnímu použití jako ochrana proti korozi, kontaktní sprej a impregnační olej. Díky vysoké vzlínavosti se dobře dostane i do obtížně přístupných míst.

Sdílet článek na Facebooku