Svět stihl

STIHL TIMBERSPORTS® se vrací. S diváky, ale bez šampiona Komárka

Jaro znamená probouzení zahrady, ale pro fanoušky značky STIHL ještě něčeho jiného. Rozjíždí se další sezona adrenalinového sportu STIHL TIMBERSPORTS®. Bude v mnohém nezvyklá. Po dvou letech už covidová opatření nebrání tomu, aby přímo na závodech povzbuzovali fanoušci. Zároveň to ale bude také sezona, v níž se bude hledat nástupce nečekaně zesnulého šampiona Martina Komárka.

Právě květen je měsícem, kdy to všechno znovu začne. Na jeho konci, konkrétně v pátek a v sobotu 27. a 28. května, se koná hned za hranicemi, ve Vídni, seniorská World Trophy a Rookie World Championship, tedy juniorské mistrovství světa. Česko bude mít zastoupení v obou závodech, a hlavně juniorské mistrovství slibuje zajímavou konfrontaci. Loňský juniorský mistr Evropy, Čech Matyáš Klíma, se totiž utká se zámořskými závodníky. „Matyáš na sobě neskutečně maká, protože ví, že je to pro něj poslední šance získat velký úspěch v juniorské kategorii. Je na něm vidět, jak se zlepšuje, ale zároveň ví, že kluci ze zámoří se jedou opravdu poprat o medaile,“ říká Jan Brabec, hlavní organizátor českého timbersportovního dění.

Vzhledem k tomu, jak je Vídeň blízko, je to také nejlepší pozvánka na to se přímo na místo vypravit. Z Česka je to kousek a vzhledem k tomu, jak nabitá je startovní listina, bude škoda do největšího rakouského města přímo nevyrazit.

Bez šampiona

Kdo se nestihne dostat do Vídně, bude mít spoustu jiných příležitostí, kam se za oblíbeným adrenalinovým zážitkem vydat. Jak ukazuje náš kalendář, závody se konají v různých místech republiky. Vyvrcholí republikovým šampionátem v sobotu 17. září, který se uskuteční v Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku, a světovým šampionátem, který letos v říjnu hostí švédský Göteborg.

Bohužel všechno z toho už se bude muset obejít bez největší tuzemské hvězdy STIHL TIMBERSPORTS® Martina Komárka, který v březnu nešťastně zahynul při práci v lese. Podle Jana Brabce bude tuzemský šampion na všech akcích a víkendech všem hodně chybět. Jestli si lidé někoho s Timbersportem spojovali, byl to právě on.

„S jeho ztrátou jsme přišli o závodníka, ke kterému se všichni vztahovali, všichni se ho snažili porazit. Martin byl ale také spoluorganizátorem závodů, které se bez něj v tomto roce nemůžou konat. Měl obrovské know-how a zázemí a byl také trenérem spousty mladších závodníků. Vlastně mě nenapadá žádný ohled, ve kterém bychom na něj nevzpomínali,“ říká Brabec s tím, že i pro Komárkovy vyzyvatele je pořád ještě těžké uvědomit si, že už ho na startu nebudou vídat. „Shodou okolností jsme měli reprezentační trénink právě v týdnu, kdy Martin zemřel. Sami jsme nevěděli, jestli trénink svolávat, ale kluci se shodli, že jeho památku uctíme aspoň tím, že to, co měl tak rád, budeme dělat co nejzodpovědněji a s co největším nasazením,“ zdůraznil Brabec, co bylo se mělo propsat do celé nadcházející sezony.

MEZINÁRODNÍ ZÁVODY STIHL TIMBERSPORTS® 2022

27. 5. Rookie World Championship Rathausplatz Vídeň
28. 5. World Trophy Rathausplatz Vídeň
3. 7. European Trophy Schirrhein
28.–29. 10. World Championship Göteborg

STIHL TIMBERSPORTS® CZECH SERIES 2022

CZECH TROPHY Frenštát p. R. 2022
Amfiteátr na Horečkách, sobota 4. 6. od 15:00

CZECH CUP Stod 2022
Letní kino, sobota 25. 6. od 14:00

CZECH CUP Liberec 2022
Zámecký park Vratislavice n. N., neděle 26. 6. od 13:00

CZECH MASTERS Plzeň 2022
Amfiteátr Plzeň Plaza, sobota 2. 7. od 12:00

CZECH CUP Kvilda 2022
Kvilda, sobota 27. 8. od 14:00

CZECH CUP Suchdol nad Lužnicí 2022
KD Suchdol nad Lužnicí, neděle 28. 8. od 13:00

CZECH CUP Příbram 2022
Areál Nový rybník, pondělí 29. 8. od 15:00

CZECH MASTERS Frýdlant 2022
Městský park, sobota 3. 9. od 10:00

CZECH CUP Sušice 2022
Park Ostrov Santos, neděle 11. 9. od 13:00

Mezinárodní mistrovství ČR juniorů Jeseník 2022
Priessnitzovy léčebné lázně, sobota 17. 9. od 10:00

Mistrovství ČR Jeseník 2022
Priessnitzovy léčebné lázně, sobota 17. 9. od 14:00

Sdílet článek na Facebooku