Rádce

Jaro je za rohem. Připravte dětem nové pískoviště

Krok za krokem vás provedeme projektem, který dětem udělá radost a vám zajistí chvilku klidu, protože tady se ratolesti aspoň na chvilku zabaví samy. Pískoviště ve stylu dřevěného srubu se navíc hodí do skoro každé zahrady.

Nejdřív to správné místo…

Nezdá se to, ale ani pískoviště pro děti nemůže stát kdekoliv. Dobré je, když je umístíte v blízkosti terasy nebo výhledu z okna, abyste měli co nejvíc přehled o tom, co vaše ratolesti dělají. Vyplatí se najít místo v polostínu, a pokud takové místo nemáte, zvažte možnost pořízení sluneční clony.

…a patřičné rozměry

I když by děti možná ocenily pískoviště velikosti bazénu, ne každý na to má doma prostor. Při plánování nového dětského hřiště proto zvažte celkovou velikost pozemku a to, jak velkou část plochy je možné novému projektu věnovat. Hodí se také už dopředu přemýšlet nad tím, že jakmile si s pískem začne hrát jedno dítě, dost pravděpodobně se k němu přidá i sourozenec nebo děti sousedů a kamarádů.
V našem případě chystáme pískoviště o velikosti 150 x 150 centimetrů. Hloubka by měla být minimálně 30 centimetrů, aby se děti měly čím prokopávat.

Pískoviště ve stylu dřevěného srubu

Co budete potřebovat?

Pískoviště není nic, co by trochu zručný člověk nezvládl.

13 kulatých rovných polen o průměru 10 cm
2 desky s hranami o šířce nejméně 20 cm
Vruty do dřeva
Písek na hraní
Netkaná textilie
Nástroje:
Motorová pila
Sešívačka na textil/kladivo a několik menších hřebíčků
Akumulátorový šroubovák
Metr
Koza na řezání
Šroubové svorky

Jak na to?

Dřevo je základ
Pokud jsou vaše polena delší, zkraťte je na patřičnou délku, tedy 150 centimetrů. Dobré je polena zaoblit, aby nedocházelo třeba k zatrhávání oblečení o hrany.

Zaoblení hran do budoucna pomůže předejít zbytečným oděrkám.

Pozor na zářezové plochy
Pískoviště budujeme ve stylu srubu, což znamená, že je třeba vytvořit kulaté zářezy, aby se do sebe polena hezky zaklesla. Začněte označením přibližně deset centimetrů od konce a označte si také polovinu šířky dřeva – značka tedy bude na pěti centimetrech.

Pozorné měření se tady opravdu vyplatí.

Důležité je udělat to opravdu poctivě, aby byly zářezy na obou koncích kůlu ve stejné výšce, protože jsou klíčové pro stabilitu a strukturu pískoviště. Proto je také dobré vzít metr a nakreslit si přímku od jednoho konce polena na druhý.

Opravdu vyplatí. 🙂

Dalším krokem je vytvoření papírové šablony, která vám pomůže vytvořit zářezy o stejném tvaru – šablona stanový oblouk, který musíte vyříznout, aby bylo možné do zářezu umístit druhý kůl kolmý k tomu prvnímu, a vytvořit tak roh pískoviště.

Šablona je v tomto případě velký pomocník.
Detail nákresu.

Při hloubení samotného zářezu je dobré několikrát vertikálně říznout a pak postupně narušovat prostor mezi řezy, jak je vidět na obrázku.

Chvilkami to chce pozornou práci…

Vzniklé prohlubně zahlaďte a ten samý postup opakujte u dalších jedenácti kusů dřeva (jeden ponechejte neporušený).

…a trpělivost

Základna
Aby stálo pískoviště hezky pevně na zemi, je třeba podélně rozdělit poslední kůl – jeho dvě poloviny vytvoří základnu pískoviště. Použijte kůl, který nemá zářezy, a zajistěte jej proti odvalení pomocí šroubových svorek. Pak nakreslete za pomoci dlouhé latě přímku z jednoho konce kůlu na druhý a pomocí motorové pily prořízněte kůl na polovinu podél značky.

Dejte si také záležet na přesném řezu.
Tady se rodí budoucí základna.

Sestavení pískoviště
A teď konečně stavba. Nejprve umístěte dva kusy rozpůleného kůlu na preferované místo, abyste vytvořili protilehlé stěny, a potom použijte dva kůly s výřezy a položte je na základní kůly. Tím vznikne celá čtyřstěnná základna. Zajistěte je šrouby do dřeva a stejně postupně přidávejte další polena.

Sedátko
K horním dvěma trámům připevněte ploché desky, které vytvoří plochu pro sezení. Použijte znovu šrouby do dřeva, které je zajistí na místě.

Ještě “lavička”…

Vnitřní výplň
Samozřejmě, že písek můžete nasypat dovnitř rovnou. Z mnoha důvodů se ale hodí vystlat pískoviště netkanou textilií a připevnit ji sešívačkou nebo několika hřebíčky. Textilie zajišťuje izolaci od velké části hmyzu, plevele nebo nečistot. Písek se díky ní také méně roznáší do okolí.

…vnitřní výplň…

Vystýlka udržuje písek celkově čistší, což se hodí zvlášť vzhledem k tomu, jak často si hlavně malé děti strkají věci do pusy. Pak už jen stačí vsypat samotný písek a nechat děti, ať si s ním dělají, co chtějí. Z hygienických důvodů je také dobré nechat si kousek textilie i na zakrytí pískoviště, nebo písek pravidelně měnit.

…a je to hotovo.

 

Sdílet článek na Facebooku