Rádce

Jaro zve na zahradu. Vytvořte si květinový ostrov

Může to být barevný záhon uprostřed travnaté plochy. Nebo zeleninový koutek mezi ostatní zelení kolem domu. Ať už to bude jedno nebo druhé, tvorba takových zelených ostrůvků je v souvislosti se snahou o udržitelnost znovu trendem, ke kterému se můžete také připojit. Přináší spoustu potěšení a chce to jen trochu know-how, které vám dáme na následujících řádcích.

Jaký materiál a nástroje budete potřebovat?

Pokud už vlastní zahradu máte, většinu potřebných věcí pravděpodobně doma najdete. Za STIHL doporučujeme použít pro vykopání půdy MultiSystém s kultivátorem, který vám ulehčí jinak dost namáhavou práci. Hodit se vám bude i pořízení nějaké formy obruby, kterou oddělíte záhon od trávníku. Vytvoří nejen vizuální rámec, ale zabrání také nekontrolovatelnému růstu rostlin a zaplavení okolního trávníku, když budete záhon intenzivně zalévat.

Řadu potřebných věcí už doma určitě máte.

Materiál:
– dřevěné sloupky
– šňůrka nebo lanko, které poslouží jako vodítko
– hraniční kameny
– semena nebo sazenice
– v případě potřeby kompost nebo mulč

Vybavení a nářadí:
– rýč
– hrábě
– kladivo
– gumové kladivo
– kolečko
– kbelík nebo kontejner
– kultivátor, např. STIHL MM 56 s příslušným vybavením
– osobní ochranné pomůcky

Výběr vhodného místa

Vhodné místo raději nehledejte ve stínu.

První krok je jasný. Při výběru místa myslete na to, zda bude ostrov květinový nebo zeleninový. Ten druhý potřebuje víc místa a měl by být široký aspoň jeden metr. Délka do značné míry závisí na velikosti vaší zahrady nebo pozemku a na tom, kolik prostoru jste schopni obětovat. Místo by mělo být slunné a ideálně orientované od severu na jih, aby hlavně zelenina dobře prosperovala.

Vytyčení kontur

Kus provazu udělá dobrou službu.

Jakmile najdete vhodné místo, vytyčte si třeba za pomoci dřevěných sloupků požadovaný tvar, který bude výsledný záhonek mít. Až to budete mít, spojte jednotlivé body lankem nebo provázkem. Oblouk si můžete jednoduše upravit.

Odstranění trávníku a půdy

Drny můžete využít jinde.

Teď začíná skutečná práce. Nasaďte si rukavice a s pomocí rýče odstraňte trávu ve vyznačeném prostoru a pod ní také půdu. Tu ale nikam nevyvážejte, bude se vám hodit pro vyvýšení záhonu. Trsy trávy můžete dát do kompostu nebo jimi doplnit poškozená místa jinde v ploše trávníku.

Kontrola půdy

Pouhý pohled toho hodně napoví.

Věnujte chvilku i kvalitě půdy. Pokud je příliš písčitá, přidejte do ní kompost, hnojivo nebo mulč, ať má dostatek živin – vykopejte několik rýh v závislosti na velikosti záhonku, naplňte jednotlivé brázdy kompostem nebo mulčem a znovu je uzavřete.

Uvolnění půdy

Provzdušnění je u plochy, která byla dlouho jen trávníkem, důležité.

Za pomoci rýče uvolněte půdu do hloubky 20 až 30 centimetrů, což odpovídá zhruba velikosti rýče. Pak nasaďte MultiSystém s kultivátorem. Za pomoci stroje zpracujte půdu v rámci vyměřeného prostoru. Pomůže to mimo jiné k rovnoměrnému promíchání starého a nového půdního materiálu.

Pokládka hraničních kamenů

Hranici může tvořit i kamení sesbírané odjinud.

Vytyčenou plochu obložte hraničními kameny, aby nedocházelo ke zbytečnému odnosu půdy nebo odtékání vody. Půdu uvnitř uhrabte a srovnejte.

Výsev

Teď je čas na vlastní výsadbu. Pokud budete používat semena, vysévejte je do řádků. U obzvláště jemných semen vytvořte drážky pomocí hrábí, které jemně vtlačíte do země. Pak osivo opatrně zahrňte zeminou.

Rozestavění sazenic

Pro lepší představu si udělejte reálný plán.

Pokud chcete, aby šlo všechno rychleji, můžete použít rovnou sazenice a mladé rostliny. Abyste získali aspoň nějakou představu o tom, jak bude vypadat výsledek, umístěte nejdřív sazenice na záhon ještě v obalech bez jakéhokoliv kopání. Dá se s tím pěkně vyhrát a najít tu nejlepší kombinaci. Pokud vysazujete trvalky, nechte kolem každé z nich prostor, ale neumisťujte je příliš daleko od sebe. Pokud později větší prostor přece jen vznikne, vyplňte mezery drobnými letničkami. Je to lepší, než abyste museli časem vytahovat rostliny, které jsou příliš blízko u sebe.

Tip na konec:
Semena a mladé rostliny pravidelně zalévejte a odstraňujte nežádoucí plevel, aby rostliny měly optimální podmínky pro růst. Pak už se stačí jen kochat.

Při správné skladbě rostlin se můžete kochat většinu roku.
Sdílet článek na Facebooku