Svět stihl

Kluky ze zámoří už jsme dohnali, těší Klímu po šampionátu ve Vídni

Největší akci své dosavadní závodní kariéry má za sebou nejlepší český junior ve STIHL TIMBERSPORTS® a mistr Evropy v této kategorii Matyáš Klíma. Největší naděje českého timbersportu se o víkendu poprvé a naposledy ukázala na Rookie Mistrovství světa 2022, které se konalo ve Vídni. Skončil tam na osmém místě.

Ačkoliv evropský titul by mohl naznačovat stejnou ambici i ve světovém porovnání, Klíma už dopředu věděl, že konkurence bude velká. „Jel jsem tam se dvěma cíli. Jednak to všechno zvládnout v hlavě, abych neudělal nějakou vyloženě velkou chybu. To jsem zvládl dobře. Pak jsem se chtěl taky dostat do třetího kola, což už se nepovedlo, ale měl jsem i trochu smůly – na standingu jsem si vylosoval tvrdý špalek, který jsem si měl vyměnit, ale neudělal jsem to, a ve stock saw bohužel taky,“ mrzí trochu Klímu. Ale ne zas tolik.

Světový šampionát je specifické klání. Závodníci ze Spojených států, Kanady nebo třeba Austrálie mají před těmi evropskými přece jen pořád ještě navrch. Nebo se to aspoň pořád traduje. „Oni sekají třetí nebo čtvrtou generaci, mají dávno zautomatizované věci, které my se ještě musíme učit. Zkušenosti, a to i ty závodní, jsou hodně znát, je už žádné velké akce nerozhodí, jsou zvyklí být na pódiu každý víkend. Myslím ale, že ve Vídni se ukázalo, jak rychle je evropský timbersport dotahuje a jde kvalitativně čím dál víc nahoru. Rozhodně už to není takový rozdíl jako kdysi,“ pochvaluje si Klíma a jeho slova potvrzuje konečné pořadí: První sice skončil Australan Jack Argent, ale za ním bral stříbro Švýcar Oliver Reinhard a bronz Polák Szymon Groenwald. Celkově se do první osmičky dostali jen dva závodníci ze zemí mimo Evropu.

Řezání ruční pilou je jednou z nejstarších dřevorubeckých disciplín.

Pro Matyáše Klímu byla povzbuzením atmosféra přímo na místě – jak sám říká, Rakušané jsou jako Češi a podporují do poslední chvíle – i celkové vyznění závodu. „Přišlo opravdu hodně lidí a všechno se konalo přímo v centru Vídně, takže to celé působilo opravdu velkolepě,“ těší Klímu, pro něhož to byla největší dosavadní závodní zkušenost. Odteď už budou ovšem přicházet jen větší a větší. Přestupuje totiž do seniorské kategorie.

„Ano, tlak na mě asi bude, ale bude to stejné jako s tímto závodem – soustředím se hlavně na sebe. Nejedu nikam hned vyhrávat. Zkušenosti nějaké mám a to, co budu potřebovat dalšího, se už stejně naučím hlavně v zahraničí,“ povídá mladík, který má vlastně celou závodní kariéru před sebou. A už letos ví, že se naučí opravdu hodně. V červenci totiž jede na velké závody do Spojených států a na konci září pro změnu do australského Melbourne.

Sdílet článek na Facebooku