Svět stihl

Na Mistrovství České republiky ve STIHL TIMBERSPORTS zářil Komárek i junior Klíma

Vyvrcholení české série ve STIHL TIMBERSPORTS mají za sebou všichni fanoušci tohoto oblíbeného sportu. O víkendu se konalo v Plzni mistrovství republiky, které přineslo hned několik osobních výkonů, adrenalinové okamžiky a také korunovaci českého šampiona. Tím se stejně jako loni stala asi největší osobnost českého timbersportu, Martin Komárek, který předstihnul druhého Martina Roušala a třetího Martina Kalinu.

Martin Komárek, několikanásobný evropský šampion, čelí v Česku čím dál větší konkurenci. Přesto dokázal titul znovu obhájit. „Nekalkuluju, snažím se jet pořád rovně, dát do toho všechno a neustále ukazovat, co v sobě mám,“ řekl po závodě Komárek, který se titulem nominoval na říjnové mistrovství světa jednotlivců v Mnichově.

Zatímco v Plzni si užíval podporu stovek fanoušků, v Německu se na ni kvůli epidemiologické situaci stejně jako ostatní závodníci, nebude moct spolehnout. „Pro mě je český titul velkou satisfakcí, uvolněním a ohromnou radostí díky nominaci na světový šampionát. To, že na místě nebudou fanoušci, mě mrzí. Nic se nevyrovná tomu, jako když vás na místě podporuje třeba 17 tisíc lidí, ale nedá se nic dělat. Je to lepší, než kdyby se šampionát vůbec nekonal,“ komentoval situaci Komárek, který se nikdy netají tím, že se timbesportu věnuje hlavně proto, aby mohl reprezentovat svoji zemi v zahraničí.

Staronový mistr republiky Martin Komárek.

Stejně jako ostatní reprezentanti tohoto sportu sází na podporu rodiny, všichni závodníci totiž kombinují svoji sportovní kariéru se standardním povoláním a samozřejmě péčí o rodinu. „Když jsem se věnoval timbersportu první půlrok, tak jsem si to spočítal. A od té doby jsem to počítat přestal,“ přiznal se smíchem po závodě Martin Kalina, když dostal otázku, jak moc náročný je jeho sport finančně a na čas. Zároveň tím ale popsal, kolik vášně a energie všichni borci do svojí závodní kariéry dávají.

„Jako malé mistrovství Evropy“

Nejen ti seniorští, ale i junioři. V Plzni se totiž zároveň konalo i mistrovství republiky v kategorii Rookie. V závodě zvítězil Rakušan Oliver Reinhard, český titul připadl celkově druhému Matyáši Klímovi, který je díky aktuálnímu držení evropského titulu velkou nadějí STIHL timbersportu do budoucna. „Od té doby, co jsem se stal mistrem Evropy, cítím, že ode mě mají lidé úplně jiná očekávání. Sem se dnes ale sjela velká část evropské špičky, bylo to jako regulérní mistrovství Evropy,“ pochvaloval si Klíma úroveň soutěže, které se zúčastnilo hned osm zahraničních borců a padlo několik národních rekordů.

Nebyl jediný, kdo nešetřil pochvalami. Na konci pozdravil fanoušky i jednatel české pobočky společnosti STIHL Jiří Rumplík, který si pochvaloval jak rostoucí úroveň výkonů českých reprezentantů, tak atmosféru celého mistrovského dne v Plzni. Fanoušci dokázali vytvořit krásnou atmosféru a na konci se jich velká část setkala ve frontě na dřevěné kotouče – za léta existence závodů STIHL TIMBERSPORTS se právě ony staly oblíbeným suvenýrem. Při jednotlivých disciplínách, kdy závodníci právě kotouče se specifickým znakem postupně odřezávají z kůlů, jich totiž vznikne obrovské množství, a tak dnes zdobí už dlouhou řadu domácností fanoušků timbersportu.

Sdílet článek na Facebooku