Rádce

Jak vybrat tu nejlepší aku sekačku s pojezdem?

Trávník se po zimě ještě vzpamatovává, už teď je ale jasné, že i letos strávíte jeho sečením hodně času. Aby při péči o trávník převládl dobrý pocit z pohybu na čerstvém vzduchu a ne dojem, že se zbytečně dřete, je potřeba vybrat stroj, který bude vyhovovat vašim potřebám. Čím se při jeho výběru řídit?

Proč vsadit na aku sekačku 

Akumulátorové sekačky mají celou řadu výhod, díky kterým se těší čím dál tím větší oblibě. Jejich ovládání je velice jednoduché. Stroj snadno zapnete a vypnete tlačítkem, při přehřátí nebo přetížení se automaticky vypne. Nemusíte hlídat množství benzínu ani shánět prodlužovačku, abyste se dostali do hůře dostupných míst bez možnosti napájení. Dobíjení je navíc ekonomicky nejvýhodnější ze všech variant, které trh nabízí.

Velkým benefitem je také nízká hlučnost. Díky tomu, že jsou aku sekačky tišší, můžete sekat prakticky kdykoliv, aniž byste rušili sousedy. Při práci se navíc nemusíte obávat toho, že budete vdechovat škodlivé zplodiny.

Přečtěte si o výhodách aku strojů a zjistěte, jak o ně pečovat.

Benefity aku sekaček s pojezdem

Stroj s pojezdem ocení zejména ti, kteří si práci chtějí co nejvíce ulehčit. Aku sekačky s pojezdem mají vlastní pohon, díky kterému nemusíte stroj tlačit, stačí jen kráčet za ním a lehce udržovat směr. 

Ovládání jízdy sekačky se tak podobá řízení osobního auta. Při řešení pojezdu u nových modelů se STIHL spojil s francouzským výrobcem převodovek. Stroje jsou nově poháněny malým elektromotorem. „Výsledkem je, že sekačky mají hned několik rychlostních stupňů, jejich zařazováním se uživatel přizpůsobí terénu, hustotě trávníku nebo jeho vlhkosti,“ uvádí šéftechnik společnosti STIHL.

Na co si dát při výběru pozor 

Než se do výběru stroje pustíte, ujasněte si, jaká od něj máte očekávání. Budete sekat menší plochy, nebo potřebujete, aby stroj vydržel pracovat dlouho? Chcete sekačku využívat také k mulčování? A máte už doma nějaký jiný aku stroj?

Zvažte, co všechno budete potřebovat 

Bude sekačka vaším prvním aku strojem? Pak můžete zvolit takovou, která se prodává v sadě s akumulátorem a nabíječkou. Pokud už máte doma několik strojů téže produktové skupiny, nemusíte naopak akumulátor a nabíječku kupovat vůbec. Většina výrobců totiž nabízí takové příslušenství, které se dá použít pro vícero produktů. 

Jak velkou máte zahradu? 

Pokud máte větší zahradu a potřebujete, aby sekačka vydržela pracovat dlouho, zvolte variantu, která má oba boxy pro akumulátory tzv. „živé“, takže je možné pracovat se dvěma akumulátory zároveň. Ty se vybíjejí sériově, díky čemuž získá majitel na práci dvojnásobný čas. 

Výměna akumulátoru

Příkladem takových strojů mohou být sekačky RMA 443 PV a RMA 448 PV, které podle šéftechnika nahradí i benzínovou variantu. Pokud má sekačka prostor na dva akumulátory, hodí se je využívat, bezpodmínečně nutné to ale není. „Rozhodoval bych se podle toho, kolik času mi sekání zabere. Pokud vím, že mi jeden akumulátor těsně nevystačí a budu muset dobíjet, je jasné, že je pro mě pohodlnější mít dva,“ dodává šéftechnik.  

Důležitou roli hraje členitost terénu 

S ohledem na velikost plochy, kterou budete sekat, věnujte pozornost také šířce záběru sekačky. Pozor si ale dejte na to, že stroje s větší šířkou záběru bývají těžší, čímž se může navýšit spotřeba a sekačky mohou na jedno nabití vydržet pracovat o něco kratší dobu.

Šéftechnik společnosti STIHL doporučuje do zvažování zahrnout také členitost plochy trávníku. Pokud je větší a bez překážek nebo nerovností, vyplatí se sekačka s větším záběrem. Pokud je ale plocha členitá a náročnější na manipulaci, s užší sekačkou bude práce snadnější.

Sekačka vybavená funkcí na mulčování

Chcete aku sekačku s pojezdem používat také k mulčování? 

Chcete ušetřit čas, námahu nebo náklady za hnojiva? Potom vyberte sekačku vybavenou funkcí pro mulčování, která vám umožní snadnou a ekologickou péči o trávník bez starostí s likvidací posečené trávy. 

Chcete se o pojezdových sekačkách STIHL dozvědět více? Prozkoumejte naši nabídku nebo si přečtěte předchozí článek, který se jednotlivým typům aku sekaček s pojezdem věnuje.

Pro více podobných  tipů sledujte náš Facebook a Instagram.

Sdílet článek na Facebooku