Rádce

Vertikutace: Zázrak pro váš trávník

Jak dodat trávníku šťávu? To je věčná otázka všech, kteří pečují o zahradu. Pokud chcete posunout svůj zelený koberec na vyšší úroveň, neměli byste vynechat vertikutaci. Proč je tento krok pro trávník vhodný, co obnáší a jak vertikutovat správně – na to vše jsme se vyptali Václava Pištory z PVJ Group, pražské firmy, která se věnuje údržbě zeleně.

Co je to vertikutace a jak funguje?

Vertikutace (z angl. vertical cut, tedy vertikální řez) je aktivita, při které dochází k prořezu a provzdušnění travní plochy. Speciální kartáč svislými řezy zajíždí několik milimetrů do půdy, pročesává trávu a vyčesává z ní travní plsť a mech.

Proč vertikutovat?

Benefitů vertikutace je hned několik: vertikální prořez trávníku se postará o opětovné otevření trávníku a usnadní přístup vláhy, živin a vzduchu ke kořenům. Řezy také pomáhají s omlazením trávníku – usnadňují totiž tvorbu nových výhonků a zahuštění porostu. Provzdušnění spojené s vertikutací navíc napomáhá v boji proti plísním, které se v trávě objevují po zimě. 

Přínosem bude vertikutace i pro vaši peněženku. Pravidelně prováděný prořez a sečení trávníku během sezóny vám ušetří náklady v řádech tisíců až desetitisíců – sníží totiž výdaje na osivo, hnojiva i vodu, kterých byste pro regeneraci zanedbaného trávníku spotřebovali mnohem více. Pokud by vám navíc travnatá plocha například vyschla, protože se zálivka nedostala ke kořenům, nebo by trávu vytlačil mech, může stav trávníku dospět do bodu, kdy bude třeba zašlý porost strhnout, zlikvidovat a provést zcela nový výsev.

„U zákazníků, ke kterým jedeme vertikutovat poprvé, se setkáváme s překvapením, jak moc je vertikutace účinná. Provzdušnění trávníku se dá přirovnat k pravidelnému servisu auta – ten základní zvládnete sami doma, ale jednou za rok byste měli autu dopřát zevrubnou péči. To stejné platí i u trávníku: i když je na první pohled v pořádku, budete překvapeni množstvím bioodpadu, který obsahuje.“ Václav Pištora, PVJ Group

Kdy vertikutovat?

Do provzdušňování se pusťte alespoň 1×, ideálně však 2× ročně: na jaře a na podzim, tedy dle vegetačního období a klidu. Výsledky vydrží přibližně půl roku. Kdy přesně vertikutovat a proč?

  • Do jarní vertikutace se pusťte v březnu nebo dubnu, podle teploty a počasí. Dejte si pozor, aby už nemrzlo a abyste neprovzdušňovali podmáčenou nebo přesušenou půdu: došlo by ke zbytečnému vytrhání trávníku. Jakmile začne svítit slunce, nechte trávník povyrůst, zkraťte jej sekačkou na zhruba 3–4 cm a pusťte se do práce.
  • Pokud jarní vertikutaci nestihnete, nechejte ji na podzim. V horkém létě by trávník po prořezu obtížně regeneroval. 
  • Na podzim vertikutujte ideálně v říjnu a opět si dejte pozor na mráz, přílišné sucho a vlhkost.

Čím vertikutovat?

Malé zahrádky obstaráte speciálními vertikutačními hráběmi, které seženete za pár set korun. Nástrojem trávu pročešte ve všech směrech.

Tip: Pokud můžete, rozdělte si manuální vertikutaci do více dnů. Jde o fyzicky poměrně náročnou aktivitu.

Na větší plochy už sáhněte po vertikutátoru neboli provzdušňovači. Hobby markety stroje půjčují, jde však většinou o vertikutátory drátkové, které nejsou tak účinné jako ty, které mají ocelové nože na otočné hřídeli. Pevné nože se neodrazí od kamínků ani suchých drnů.

Při výběru vlastního vertikutátoru se rozhodujte podle:

  1. pohonu – k dispozici jsou vám akumulátorové, benzínové i elektrické stroje,
  2. materiálu válce – ideální je nerezová ocel, 
  3. nastavitelnosti hřídele – díky možnosti zvolit hloubku se nože dokáží zarýt do půdy i mírně ztupené, kvalitní vertikutátory tedy poznáte i podle toho, že můžete hloubku vertikutace sami regulovat,
  4. dostupnosti servisu a náhradních dílů.

„V zalidněných oblastech je pro nás tichý aku pohon nutností. S aku vybavením od STIHL máme skvělé zkušenosti a chystáme se na něj přejít kompletně. Nutnost mít vždy připravený nabitý akumulátor za nás vyvažují skvělý výkon, tichost a provoz bez zplodin.“ – Václav Pištora, PVJ Group

Jak správně vertikutovat?

Příprava 

Pár dnů před vertikutací zkontrolujte předpověď počasí a svůj provzdušňovač. Než se do vertikutace pustíte, nezapomeňte z trávníku sesbírat odpad. A pokud je tráva delší než 4–5 cm, posekejte ji a ukliďte, aby se nenamotávala na hřídel stroje.

Postup

Vertikutovat doporučuje Václav Pištora alespoň ve 2, ideálně ale ve 3–4 vlnách: „Abychom trávník provzdušnili rovnoměrně a nevynechali žádné místo, vertikutujeme celou plochu nejprve v jednom směru, poté do kříže, následně šikmo a nakonec už libovolným směrem.“ Hloubku nožů držte na 2–4 mm. Při této hloubce nože travní drny nařežou, zároveň ale nepoškodí kořeny trávníku. 

Mezi jednotlivými opakováními z povrchu trávníku sbírejte vzniklý bioodpadpokud nemáte sběrný koš přímo na vertikutátoru, poslouží hrábě, foukač nebo sekačka. Na konci nezapomeňte vyhrabat zašlapanou plsť.

Co s trávníkem po vertikutaci?

Vypadá trávník hned po vertikutaci ještě hůře než před ní? Nelekejte se. Trávník je nyní připraven na několikatýdenní regeneraci, po které bude zdravější než kdy dřív. Jak mu pomoci?

  • Na holých místech trávu dosejte. Použijte univerzální travní osivo, které se nejlépe přizpůsobí původnímu odstínu trávníku. 
  • Trávník vyživte, ideálně speciálním hnojivem pro dané roční období. Pokud se o hnojení a další péči o trávník chcete dozvědět více, přečtěte si náš článek.
  • Dopřejte zvertikutované ploše poctivou závlahu.
  • Pokud provzdušňujete na jaře, počkejte s dalším sečením několik týdnů. Na podzim už po provedení vertikutace trávník nesekejte.

Nechcete si nechat ujít další tipy z oblasti péče o zahradu? Sledujte náš profil na Facebooku a instagramový účet.

Sdílet článek na Facebooku