Svět kolem nás

Prodejce vzkřísil zkrachovalý obchod. Teď si k němu chodí lidé pro rady ke strojům i k šindelovým střechám

V centru Kolína, nedaleko vlakového nádraží, provozuje Josef Čábelka již devátým rokem svůj obchod se zahradní technikou a stroji. Převzal ho jako krachující, původně si do něj totiž sám chodil kupovat stroje a pomocníky značky STIHL. Za tu dobu ho ale dokázal proměnit v prosperující firmu, ve které si přijdou na své jak malí zahrádkáři, tak profesionálové a firmy pečující například o veřejnou zeleň. „Obchod je moje čtvrté dítě, které jsem vypiplal od plenek,“ říká muž, který svoji pozornost, čas a velké pracovní nasazení rozděluje mezi prodej zahradní techniky a strojů značky STIHL a výrobu a pokládání dřevěných valašských šindelů.

Začátky obchodu ale nebyly jednoduché. „Zákazníci nebyli spokojeni s předchozím vedením podniku, takže postupně odcházeli, až obchod zkrachoval. Po jeho převzetí jsem musel vynaložit velké úsilí, aby si k nám našli cestu zpět,“ připomíná. V té době se navíc naplno věnoval své druhé profesi – šindelářství. Skloubit obojí dohromady a najít recept na to, jak vést obchod, trvalo pět let. Tehdy často přemýšlel o tom, že zůstane jen u svých šindelů. Vytrval a dnes vede jednu z největších prodejen zahradní techniky v regionu. A je za to rád.

Do jeho obchodu si chodí pro radu a pro stroje jak jednotliví malí zahrádkáři a hobbíci, tak i profesionálové z řad těžařů, firem zabývajících se například péčí o veřejnou zeleň měst a obcí a další. „Jsme tu pro všechny a umíme nabídnout řešení každému zákazníkovi podle jeho potřeb. Stroje STIHL používají nejen zarytí fanoušci této značky, ale i odborníci, protože vědí, že se můžou spolehnout jak na jejich vysokou kvalitu, tak i snadnou dostupnost servisu. Velmi často k nám přichází zákazníci s obecnou představou o svém novém pomocníkovi a chtějí si nechat poradit s výběrem stroje odpovídajícího jejich potřebám. Vždy záleží na citu prodejce, který by měl umět rozpoznat zákazníkovy preference a doporučit mu vhodný model,“ sdílí své zkušenosti z obchodu Čábelka.

Pomohla i doba covidová

Pandemie nemoci covid-19 přivedla mnoho lidí zpátky do jejich zahrad. Začali se jim více věnovat a lépe o ně pečovat. Do obchodu pana Čábelky si tak našli cestu lidé, kteří se zahradničením buď teprve začínali, anebo chtěli efektivně využít čas nuceně trávený doma a investovat peníze našetřené například na zahraniční dovolenou do své zahrady a vybavení k jejímu obdělávání a udržování. „Obchody se zahradní technikou zůstaly otevřené a v předchozích dvou sezonách navíc velmi rostla tráva. Bylo nutné ji sekat téměř nepřetržitě, což poptávku po zahradní technice jenom umocnilo,“ přibližuje Čábelka.

Šindelář prodává zahradní techniku

Obchodního ducha v sobě ale Josef Čábelka objevil už mnohem dříve, protože vždy toužil po tom být nezávislý a podnikat. S úsměvem na rtech vzpomíná na svoje podnikatelské začátky, kdy si v 15 letech koupil první krávu a snažil se podnikat v zemědělství. Ve svých dvaadvaceti k podnikání přistoupil zodpovědněji a společně se svým sousedem se začal zabývat výrobou a pokládáním smrkových šindelů.

Při práci se dřevem mu po celých 27 let pomáhají stroje a nástroje značky STIHL, které díky tomu zná do detailu a má je dokonale vyzkoušené. „Když jsem tedy před devíti lety dostal nabídku na převzetí obchodu, měl jsem velkou výhodu v tom, že jsem dlouhé roky pracoval s vybavením značky STIHL. Svým zákazníkům jsem tak mohl nabídnout vedle teoretických znalostí i své praktické zkušenosti,“ připomíná Čábelka a odjíždí pokládat šindele na roubenku na Šumavě.

Vizitka prodejce:

Název firmy: Nářadí a stroje Kolín
Adresa prodejny: Havlíčkova 863, Kolín
E-mail: info@nskolin.cz
Telefon: +420 321 717 317

 

Sdílet článek na Facebooku