Rádce

Podzimní péče o zahradu. Uložte ji k zimnímu spánku

Správně zazimovaná zahrada se na jaře probudí v plné kráse. Chystání zahrady na zimu může znít náročně, ale naštěstí existuje spousta pomocníků, kteří vám ho usnadní. Ve článku se dozvíte, jak správně na podzimní prořez stromů, co všechno obnáší velký úklid a jak nejlépe uskladnit zahradní nářadí na zimu.

Podzimní prořez stromů

Před zazimováním zahrady se pusťte do řezu nebo zastřižení některých dřevin. Ocení to především ovocné stromy jako jabloně a hrušně a také ovocné keře, například rybízy, maliny nebo angrešt. 

Pokud mají stromy příliš hustou korunu, zbavte se části větví. Jinak by se ke zbytku koruny nemuselo dostat dost světla a na jaře by nevyrašil dostatek pupenů. Ořežte i suché, odumřelé nebo nemocné větve. U mladých stromků do pěti let věku můžete provést i výchovné řezy, které do budoucna určují tvar koruny. Zkraťte boční výhony koruny až o dvě třetiny, aby koncové pupeny směřovaly ven z koruny. Větev střední osy seřízněte 20–30 cm nad boční větve. Zbavte se konkurenčních a poškozených výhonů. 

Řezné plochy větší než tři centimetry nezapomeňte ošetřit stromovým balzámem, aby se lépe hojily. Prořezávání si načasujte tak, aby zrovna nemrzlo

Muž ořezává strom

Čím řezat?

Prořezy stromů a keřů vám ulehčí motorová pila. Na výběr máte několik typů. 

  • Benzínové pily jsou lehké, kompaktní a univerzálně použitelné. Ze všech pil mívají nejvyšší výkon, proto se hodí na zpracovávání většího množství dřeva. 
  • Elektrické pily řezají bez spalin a jsou tiché. Hodí se na práce okolo domu, protože vyžadují zapojení do elektrické zásuvky. 
  • Rušit okolí nebudete ani s akumulátorovými pilami. K jejich provozu není třeba kabel, jsou tedy maximálně mobilní.
  • A na obzvlášť vysoké větve se hodí vyvětvovací pily s teleskopickou tyčí. Díky ní bude prořez stromů pohodlnější a bezpečnější. 

Tip: Více pil a další zahradní techniku ve slevě najdete v naší podzimní akci. Nakupte výhodně a rozehrajte podzimní práce naplno. 

Hlavně ostře 

S tupým pilovým řetězem moc parády neuděláte. Větve můžete poškodit, protože řezy budou rozštěpené a nečisté – nemluvě o větší námaze při řezání. Využijte konec sezóny k péči o své nářadí.

  • Pilový řetěz naostřete. Ideální je k tomu pilník s vodítkem, který udržuje pilník ve správné poloze a broušení usnadňuje. 
  • Promažte řetěz řetězovým olejem. Ten zajišťuje bezproblémový běh řetězu. Po dokončení všech prací olej vytlačte z mazacího systému, jinak by ho mohl zalepit.
  • Po sezóně vyprázdněte nádrž pily, pokud nějakou má, pilu rozeberte a do jara uložte na suchém a dobře větraném místě.

A co živé ploty?

I živé ploty potřebují na podzim údržbu. Obvykle dobře snášejí podzimní prořez, takže se na něj můžete bez obav vrhnout s benzínovými nebo elektrickými zahradnickými nůžkami. Pro drobnější úpravy se hodí lehké akumulátorové nůžky na křoviny a minipily

Žena ořezává keř

Velký podzimní úklid

Ostříhané a ořezané větve využijte. S těmi silnějšími můžete třeba zatopit a ty tenčí poslouží jako hnojivo. Stačí použít například elektrický drtič větví. Ten rozseká větve na malé kousky, takže je můžete dát do kompostu nebo s nimi mulčovat. 

Dále se zbavte napadaného listí. Mohla by se pod ním vytvořit plíseň, která dokáže poškodit trávník a jiný porost. Na menších plochách si vystačíte s hráběmi, na těch větších vám práci ulehčí foukač nebo vysavač.

Veškerý zahradní odpad proměňte na přírodní hnojivo. Kompostéry zužitkují drť z větví, listí i plsť. Materiály v kompostéru promíchejte, ať se vytvoří jednotné hnojivo. 

Tip: Na podzim se můžete pustit do vertikutace trávníku. Jak ho nejlépe provzdušnit se dozvíte v našem článku

Žena fouká listí

Ukliďte vybavení na zimu

Všechnu zahradní techniku uložte k zimnímu spánku. Vypněte vodu, vypusťte hadici a barely s vodou, aby v případě mrazu nepraskly. Nářadí odkliďte. Věnujte pozornost především akumulátorové technice, které zima nesvědčí: mohla by ohrozit životnost akumulátorů.

Takto ošetřená zahrada je připravena na zimní spánek. Vy si dejte pár měsíců nohy nahoru a na jaře zase vzhůru mezi záhony. 

Baví vás péče o zahradu a chcete dostávat více podobných tipů? Sledujte nás na Facebooku a Instagramu

Sdílet článek na Facebooku