Svět kolem nás

Zahradní profíci: Aku stroje jsou naší velkou konkurenční výhodou

Do svých sedmadvaceti let pracoval Václav Pištora jako obchodní zástupce v rodinné IT firmě v Ústí nad Labem. Pak se ale rozhodl pro velkou životní změnu, přestěhoval se do Prahy a založil vlastní podnikání v oblasti údržby zeleně. I přes počáteční nulové zkušenosti vybudoval firmu, která se dnes stará o zeleň na úřadech a velvyslanectvích, ale i na soukromých zahradách.

„Jako kluk z paneláku jsem před založením firmy nikdy na práci na zahradě nesáhl, rodiče neměli ani zahrádku nebo chatu, tak mě trochu mrzelo, že jsem v tomto nepopsaný list,“ vzpomíná Václav Pištora, zakladatel společnosti PVJ Group, na impulzy, které ho přivedly k podnikání v oblasti údržby zeleně. Ještě před deseti lety totiž nikdy nedržel v ruce křovinořez, sekačku ani motorovou pilu. Úplné začátky ovšem nebyly jednoduché. Na všech zakázkách nejdřív pracoval osobně. „Pro nářadí jsem si chodíval do půjčoven a na prvních zakázkách jsem se všechno učil,“ vzpomíná.

A byly to právě půjčovny, ve kterých se seznámil se stroji STIHL, které mu byly od začátku sympatické nejen pro jejich německou kvalitu a původ. Nejprve se naučil pracovat se sekačkami a křovinořezy, potom přibyly motorové pily a nůžky na živé ploty. Po dvou letech, kdy se firmě začalo dařit, si tak koupil první vlastní. „Moje kroky tehdy automaticky vedly do firmy Lemer, která sídlí v mém rodném Ústí nad Labem. Od té doby naše spolupráce trvá celých deset let a všechno, co jsem kdy potřeboval, jsem pořídil právě tam. Panu Mervartovi také vozím z Prahy všechny svoje stroje STIHL na servis, protože chci, jako ústecký patriot, podporovat tamější podnikatele,“ zdůrazňuje Pištora.

Budiž ticho

Provádět údržbu zeleně v hustě osídlené Praze může být pro okolí nepříjemným a nevyžádaným zážitkem. „Většina našich zakázek se týká údržby zeleně na sídlištích, v okolí kancelářských budov nebo úřadů, kde jsme si uvědomili, že naše práce může lidi, kteří si nás neobjednali, rušit. To byl hlavní důvod, proč jsme ze dne na den nechali benzinové stroje spát a vyrazili do terénu s aku výbavou,“ přibližuje Pištora hlavní důvody pro kompletní výměnu strojů vybavených benzinovými motory za aku stroje STIHL, ke které dospěl v srpnu 2019.

Práce s aku výbavou je tišší a ekologičtější.

Jeho flotila dnes čítá několik desítek akumulátorových strojů STIHL. „Hned během prvního dne jsme si na práci s nimi rychle zvykli, protože ubylo vibrací i hluku, což je příjemné pro nás i pro okolí. Nezdržujeme se doléváním benzinu, není potřeba nakupovat olej, při práci ve výškách nemusíme řešit startování pomocí šňůry, protože všechno probíhá pouhým stiskem tlačítka. Energie se spotřebovává výhradně při práci, k tomu si přidejte nulové emise a ohledy na zdraví pracovníků, kterým celý den nevrčí u těla nastartovaný spalovací motor,“ vypočítává Pištora výhody, které jim změna přinesla. „Aku stroje jsou zkrátka naší velkou konkurenční výhodou. Zejména státní správa a velvyslanectví cizích států si nás díky nim vybírají,“ pochvaluje si.

V létě zeleň, v zimě sníh

Fungování svojí firmy má Václav Pištora nastavené tak, že se od jara do podzimu se svými spolupracovníky věnuje zeleni různých majitelů, zatímco v zimě se stará o úklid sněhu v okolí bytovek a úřadů. K velkým zákazníkům jeho firmy patří Letiště Praha, velvyslanectví JAR a Japonska nebo Ministerstvo vnitra. Druhou velkou skupinu představují společenství vlastníků jednotek, která potřebují udržovat zelené plochy před bytovými a panelovými domy. Typicky se jedná o kácení vysokých stromů a navrhování a výsadbu nových nízkých dřevin, které do budoucna nebudou ohrožovat samotný dům ani bezpečnost jeho obyvatel. Pracovníci PVJ Group ale působí také v soukromých zahradách, a to buď u seniorů, kteří už nemají sílu o své zahrady pečovat, anebo u domů velmi vytížených lidí, kteří hodně pracují a péči o svoji zahradu raději svěří odborníkům. Volají si je ale i zahrádkáři, kteří se o svoji zahradu dobře starají, ale na větší zásahy, jako je prořezávka stromů nebo velký zásah do živých plotů, si netroufají a raději si pozvou profesionály.

„Každoročně rosteme, a proto je mým cílem mít alespoň čtyři spolehlivé paralelní týmy, aby se dalo zároveň pracovat na více zakázkách,“ přeje si Pištora a už se těší do terénu. Dnes má totiž kancelářský den, kdy vyřizuje administrativu a domlouvá nové zakázky. Ostatní dny v týdnu ale tráví fyzickou prací se stroji STIHL v ruce.

 

Sdílet článek na Facebooku