Svět stihl

Tréning českých borců pod dohledem olympijské šampionky

Přípravy na Mistrovství světa STIHL TIMBERSPORTS® 2019 v Praze vrcholí. Sportovci z více než 20 zemí světa se poctivě připravují na letošní završení sezóny a i na trénincích nechávají všechno. Na české borce přišla v minulých dnech zajímavá inspekce. Podívat se totiž přišla olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková.

Nejlepší sportovní dřevorubci světa míří do Prahy, která byla zvolena jako hostitelské město Mistrovství světa STIHL TIMBERSPORTS® SERIES 2019. Světový šampionát se uskuteční ve dnech 1. – 2. 11. 2019 v Průmyslovém paláci a slibuje velkolepý víkend nabitý extrémní adrenalinovou akcí, která zvedne diváky ze sedadel.

Trénink české reprezentace navštívila Eva Samková, která se s elánem jí vlastním okamžitě vrhla do vyzkoušení třech disciplín, a také se stala na tréninku členem štafetového týmu. Velmi zdatně si poradila jak s ruční pilou, která má délku více jak dva metry, tak s motorovou pilou a sekerou.

Sama novou zkušenost zhodnotila: „Disciplína Single Buck byla opravdu těžká, to mi nešlo. Paradoxně jsem si rozuměla s motorovou pilou, které jsem se trochu dopředu obávala. A u práce se sekyrou jsem zúročila zkušenosti z přípravy dřeva doma,“ řekla s úsměvem. Dále dodala: „Klukům určitě přeju medaili a snad najdu skulinu v nabitém tréninkovém programu a půjdu je přímo povzbudit do Průmyslového paláce.

Eva Samková při disciplíně Single Buck

 Mistrovství světa v dřevorubeckých sportech STIHL TIMBERSPORTS® 2019 přivítá nejlepší sportovní dřevorubce planety, kteří se utkají v disciplínách, ve kterých prokáží zručnost v práci se sekerami a pilami. Mistrovství světa v tomto originálním extrémním sportu se poprvé v historii odehraje v České republice a celý svět se zde pokusí ukončit dominanci Austrálie, která na mistrovství světa 2018 zvítězila jak v soutěži jednotlivců, tak i v soutěži družstev.

Sportovci z více než 20 zemí budou v Praze bojovat o individuální a týmové tituly. V soutěži družstev  se v pátek 1. 11. 2019 utkají národní týmy v K.O. systému, který zahrnuje čtyři dsiciplíny: Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck a Standing Block Chop. Ty absolvují čtyři sportovci formou štafety. Český tým je držitelem evropského rekordu a horkým kandidátem na medaili.

Eva zkusila i disciplínu Stock Saw

Nejlepších dvanáct sportovních dřevorubců světa se pak v sobotu 2. 11. 2019 utká v šesti disciplínách v individuální soutěži. V každé disciplíně jsou soutěžícímu přidělovány body na základě dosaženého času, přičemž světovým šampionem se stává ten, kdo po šesti disciplínách dosáhne nejvyššího součtu bodů.

Českým želízkem v ohni bude po vítězství na červnovém Mistrovství republiky Martin Roušal a v soutěži družstev také český národní tým, ve kterém Roušala doplní Martin Komárek, Martin Kalina, Leoš Klíma, Jan Holub a Matyáš Klíma. Po loňském prolomení evropského rekordu se nejlepší čeští sportovní dřevorubci pokusí na domácí půdě zaútočit na zisk cenného kovu.

Český národní tým

Více o Mistrovství světa STIHL TIMBERSPORT

Sdílet článek na Facebooku