Rádce

Proč se vyplatí používat originální mazací oleje?

Každému, kdo se alespoň malinko vyzná ve spalovacích motorech, je jasné jedno základní pravidlo: Aby motor správně fungoval, je třeba věnovat mu dostatečnou péči. Tu mu dopřejete nejen používáním čerstvého benzínu, ale také správnou údržbou, zahrnující pravidelnou výměnu výrobcem doporučeného oleje v motoru. Podívejme se na to společně detailněji.

Čtyřtaktní motory se ve strojích STIHL nacházejí hlavně v sekačkách, zahradních traktorech, vertikutátorech a drtičích. U nových motorů se doporučuje výměna oleje po zhruba 50 motohodinách. Nicméně tuto skutečnost je dobré vždy překontrolovat v návodu k použití daného stroje.

Při běžném domácím používání se doporučuje měnit olej vždy po sezóně. „Opotřebení v motoru je vždycky, to je bez diskuse. K němu se přidávají zbytky spalin, takže olej stárne nejen pouhým používáním, ale je degradován také teplem a prachem, který se může do motoru dostat. Takže je opravdu nutné olej měnit,“ popisuje hlavní důvody výměny oleje v motoru šéftechnik společnosti STIHL Česká republika Miroslav Kosička.

Při profesionálním nasazení stroje je dobré nespoléhat na jednoduchou poučku výměny po sezóně. V každém návodu ke stroji jsou uvedeny motohodiny, po kterých je doporučeno olej měnit.  Ty se totiž při častém používání mohou naplnit i dříve, než na konci sezóny. V takovém případě je třeba řídit se návodem a olej měnit častěji než jednou ročně po skončení hlavní sezóny.

Čtyřtaktní motory užívané v sekačkách, zahradních traktorech, vertikutátorech a drtičích jsou díky své jednoduché konstrukci velmi spolehlivé. Proto do nich není třeba kupovat oleje s dlouhou životností. Tyto motory totiž naopak potřebují olej, určený pro mazání vzduchem chlazených a tepelně zatížených motorů. A přesně takové parametry splňuje olej STIHL pro čtyřdobé motory.

Oleje pro mazání motorů mastnou směsí pod 100% dohledem

Největší objem z nabízených olejů zabírají oleje do benzínu pro mazání dvojmixových a čtyřmixových motorů značky STIHL – tedy oleje s obchodním názvem STIHL HP a STIHL HP Ultra. Jedná se oleje, které byly speciálně vyvinuty firmou STIHL pro mazání vlastních motorů, používaných v motorových pilách, křovinořezech, vyžínačích, rozbrušovačkách, jamkovačích, rosičích a dalších strojích.

Mazací olej STIHL HP

Samozřejmě nejde nikomu nařídit, jaký olej má do svého stroje používat. Výrobci mohou pouze specifikovat typ oleje, výběr značky záleží čistě na uvážení každého uživatele. „Je to na svobodné vůli každého. Nemůžeme si na tom stavět ani záruční podmínky, nicméně osobně bych do svého stroje nelil jiný olej než ten, který si osobně zakoupím u prodejce značky STIHL. Na internetu existuje spousta pochybných nabídek a riziko nákupu plagiátu je velké,“ upozorňuje na možné problémy Miroslav Kosička.

Všechny oleje STIHL prochází před celosvětovou distribucí náročným testovacím procesem. „Pokud by se k našim prodejcům dostal olej, který by nedokázal umazat naše motory, odnesly by to miliony strojů po celém světě a byl by to obrovský problém a ztráta dobrého jména značky STIHL. Na tom si společnost a ostatně i rodina STIHL opravdu zakládá,“ osvětluje Miroslav Kosička.

Mazací olej HP ULTRA

Olej pro společnost STIHL totiž vyrábí pouze jedna firma, která jej po výrobě napustí do obrovských zásobníků patřících společnosti STIHL a zapečetí je. Ze zapečetěných zásobníků poté technici z chemické laboratoře STIHL přijedou odebrat vzorky, opět nádrže zapečetí a ve svých laboratořích ve Waiblingenu provedou všechny kvalitativní testy. Pokud vzorky důkladnou analýzou projdou, zásobní věže se pod dohledem techniků ze společnosti STIHL odpečetí a olej se začne stáčet do originálních obalů. Takto důkladně otestovaný olej je k dostání pouze u specializovaných prodejců společnosti STIHL a vy tak máte vždy jistotu, že kupujete olej v deklarované kvalitě.

Sdílet článek na Facebooku