Rádce

Rezaví vám túje? Příčin může být řada

Živé ploty jsou krásné a dovedou navíc vytvořit neprostupnou zelenou bariéru. Na rozdíl od plotů z kovu nebo dřeva ale můžou trpět nemocemi nebo být objektem škůdců. V druhém dílu článku, v němž se právě živým plotům věnujeme, se proto podíváme blíž na některé specifické problémy, se kterými se hlavně túje mohou potýkat.

V zimě se výhonky tújí přirozeně mění a dostávají bronzový odstín. Toho se nemusíte bát, souvisí to zkrátka s vegetačním obdobím. Pokud ale živý plot tvořený tújemi zůstane hnědý i později, teď po létě nebo na podzim, je to známka nemoci.

Co může změna barevnosti v sezoně znamenat?

Sucho

Příznaky? Větve nejdříve žloutnou a následně hnědnou, keře zastavují růst.
Příčina? Obecně sucho nebo nevhodné umístění.
Co s tím? Pokud je problém způsoben počasím, dočasně se manuálně postarejte o zálivku. Pokud je na vině umístění, zvažte přesazení.

Nedostatek vody detekujete nejdířv podle žloutnutí.

Přemokření

Příznaky? Zelené výhonky nebo i celé větve měknou a spodní část kmene často plesniví. Vlhkost je patrná i na zemině okolo.
Příčina? Přemokření.
Co s tím? Nejvíc postižené části můžete vespod uříznout, dostane se tam tak víc světla a vzduchu. Okolí můžete také osvěžit suchou zeminou. Obecně ale může být nutné zvážit přemístění rostliny.

Zásah solí nebo přehnojení

Příznaky? Hnědnou výhonky blízko u země.
Příčina? Hnědnutí způsobuje zasažení posypovou solí nebo nadměrné hnojení (třeba v blízkosti větších zemědělských ploch).
Co s tím? Pomůže jen pečlivé opláchnutí rostliny. Když se ale zamezí opětovnému vystavení negativním vlivům, měla by znovu obrazit.

Hynout mohou i větší části větví.

>> Pečujte lépe o okrasné dřeviny

Rezavění větví a šupin

Příznaky? Hlavně v jarním období zhnědnou starší větve a jejich šupiny. Jakmile infikované výhonky uhynou, objeví se na jejich místě oválné hnědé plodnice, které opětovně infikují nové a mladší výhonky.
Příčiny? Problém způsobuje houba Didymascella thujina.
Co s tím? Infikované výhonky okamžitě odřízněte a dejte pozor, ať přitom nepoškodíte zdravé a dřevnaté části. Na místě je i postřik, který se většinou aplikuje od konce května a opakuje se třikrát po dvou až třech týdnech.

Odumírání menších větviček

Příznaky? Hlavně na jaře špičky výhonků mladých větviček přecházejí do šedavě zelené a později hnědé. Rozdíl mezi zdravou a nemocnou tkání je obzvlášť markantní a někdy dochází i k olupování kůry. Když použijete lupu, uvidíte drobné černé plodnice.
Příčina? Problémy způsobuje houba s latinským názvem Kabatina thujae, které obzvlášť přeje kyselá půda a nedostatek vápníku a hořčíku.
Co s tím? Infikované výhonky odstraňte a zvyšte pH půdy přidáním vápna.

Uhnívání kořenů

Příznaky? Výhonky a větve během krátké doby zblednou a později rovnoměrně zhnědnou. Za normálních okolností krémově zbarvená kůra má u kořenového krčku tmavší zbarvení. Rostlina ztrácí stabilitu a lze ji jednoduše vytáhnout ze země.
Příčina? Rostlina je napadená škodlivou houbou Phytophthora cinnamomi, která napadá kořenovou tkáň.
Co s tím? Bohužel nic moc, s kořenovou hnilobou se špatně bojuje. Rostlinu vyjměte, a než do půdy uložíte jinou, zeminu vyměňte.

>> Potřebujete pomocníky? Vyberte si z nabídky rosičů a postřikovačů

Škůdci: Molovka tújová

Příznaky? Malé, bělavě šedé můry s hnědými nebo černými pruhy, které lze většinou spatřit od června. Důsledky jejich působení lze většinou snadno rozpoznat: špičky šupinatých větviček se v zimě často zbarvují do šedo-žluta a pak zhnědnou, dokud v květnu neodumřou úplně. Molovka se zažírá do šupin túje, kam snáší vajíčka. Pokud chcete mít jistotu, že jde skutečně o tohoto brouka, podívejte se na větve na pořádném světle. Až pak lze vidět typické tunely, které způsobuje.
Příčina? Napadá hlavně zřídka stříhané keře. Rozmnožování molovky podporují také mírné zimy.
Co s tím? Na začátku června, ještě než se vylíhnou nové můry, živý plot ostříhejte a větví se zbavte.

Tújím se nevyhýbají ani škůdci.

Kůrovec

Příznaky? Jednotlivé postranní výhonky rostliny usychají a umírají, zůstávají ale viset na keři. Na postižených větvích a kmeni můžete vidět malé otvory, které brouk postupně vyvrtává, a buduje si tak další tunely, kam klade vajíčka. Larvy se později prodírají rostlinou a dál ji oslabují.
Příčina? Kůrovec napadá túje vzácně, ale když už ano, vybírá si přednostně keře oslabené suchem.
Co s tím? Infikované výhonky co nejdřív odřízněte a spalte.

Sdílet článek na Facebooku