Produkty

Robotická sekačka? Lidé už v práci nekončí o půl třetí

„Pokud dnes většina z nás končí kolem šesté večer, na práci na zahradě nezbývá prostor. Prioritou je čas prožitý s rodinou. Proto se stále více lidí zajímá o stroje, které se dokážou postarat o údržbu pozemku bez fyzické přítomnosti majitele,“ říká Jiří Rumplík, jednatel společnosti STIHL v České republice.

Křivka prodeje robotických sekaček rok od roku roste. Tempem ne nepodobným trávě rašící v jarních měsících. „Zájem o robotické sekačky je odrazem doby, která mění každodenní život lidí. Dříve bylo běžné končit v práci o půl třetí, být ve tři doma a zbytek dne se starat o zahradu, pole nebo hospodářství. Pokud dnes většina z nás končí kolem šesté večer, na práci na zahradě nezbývá prostor. Prioritou je čas prožitý s rodinou. Proto se stále více lidí zajímá o stroje, které se dokážou postarat o údržbu pozemku bez fyzické přítomnosti majitele,“ říká Jiří Rumplík, jednatel společnosti STIHL v České republice.

Dá se vůbec „robotem“ dosáhnout stejné kvality posekaného trávníku?

Pozor – z mého pohledu ten rozdíl hraje jednoznačně ve prospěch robotické sekačky. Hovořím i z vlastní zkušenosti, protože také nestíhám pravidelně sekat – vzhledem k náročnému pracovnímu programu ani každý víkend. Proto jsem si sám pořídil robotickou sekačku a mám možnost přímého srovnání.

V čem konkrétně?

Robotická sekačka nečeká na sobotní ráno, ale seká podle toho, jaký žací program zvolíte. Budete-li chtít, klidně i dvakrát za den. Třeba dopoledne a odpoledne. To se samozřejmě projeví na kvalitě trávníku, protože když necháte trávu růst delší dobu, zesílí a stébla ztvrdnou. Není tak hustá a pěkná na pohled a není ani tak příjemná na dotek. Díky tomu, že se tráva seká pravidelně, je jemná a velmi hustá a posekaná hmota zároveň funguje jako hnojivo. Samozřejmě, jednou za čas – ideálně na jaře a na podzim – je potřeba trávník vertikutovat, aby se provzdušnil, prořezal a vznikl prostor pro nový trávník. Navíc to má ještě jiné výhody.

Povídejte.

Mnoho z nás má na sekání vyhrazený určitý čas – typicky třeba sobotu dopoledne. Upravený trávník je pak pouze následující dva až tři dny krásný, ale dále se již projeví růst. S robotickou sekačkou, která udržuje trávník každý den, máte čerstvě posekanou trávu po celý týden.

Další velkou výhodou je to, že odpadá problém, co s posekanou trávou. Pravidelné cesty s bioodpadem do ekodvora nejsou ničím příjemným a lehce zahnívající, neustále se vršící kupka posekané trávy v koutě zahrady už vůbec ne.

Robotická sekačka pracuje na principu mulčování, které vrací do travního drnu to, co trávník pro svůj zdravý růst potřebuje, a snižuje tak náklady na dodatečné hnojení.

robotická sekačka RMI 632

Zvládne robotická sekačka i opravdu velké zahrady?

Dnes už rozhodně ano. A nejen rozsáhlé zahrady, ale i zahrady členité s relativně velkými výškovými rozdíly terénu. Už dnes najdete u prodejců dostatečnou produktovou nabídku, která uspokojí téměř každého zákazníka. Velmi brzy navíc představíme nové řady robotických sekaček.

Jak se vyznat v produktovém názvosloví?

Nyní máme čtyřkovou řadu, která je určena pro trávníky do 1 000 metrů čtverečních, a pak šestkovou řadu, která je vhodná pro trávníky do 4 000 čtverečních metrů. Členění díky nabízeným funkcím je ale složitější, a proto doporučuji navštívit našeho odborného prodejce.

Pro představu, jak dlouho v rámci programu může robotická sekačka sekat například 200 čtverečních metrů?

Když si vezmu menší řadu, tak je to otázka jedné hodiny. Když se nastaví žací program, tak každý den hodinu. Navíc, robotická sekačka je tak tichá, že může sekat i večer, tedy v době, kdy se na zahradě nic neděje.

Ještě poslední – trochu osobnější otázka. Nechybí vám sekání jako relax?

Určitě ne, protože starost o trávník je přeci jen ta méně zajímavá část práce, kterou člověk dělá na zahradě. Naopak mám o to víc času věnovat se živým plotům a péči o okrasné keře. Před lety jsem si založil svůj sad ovocných stromů a do budoucna bych si přál, aby se mu věnovali i mí synové. Proto jsem rád, že na to máme teď víc času.

Sdílet článek na Facebooku