Rádce

Soukromí i stín zajistí mobilní zástěna z proutí

Chcete na zahradě, terase nebo balkoně nerušeně odpočívat a být chráněni před zvídavými zraky sousedů? Vyrobte si jednoduchou mobilní zástěnu z proutí, kterou můžete v případě potřeby rozšířit o další prvky. Vydrží vám několik let, a ještě budete mít radost z vlastnoruční výroby.

Jako výplň můžete použít silnější pruty z lískového keře, které musíte na koncích zbrousit na jednotnou tloušťku. Pamatujte, že proutí netěsní stoprocentně, což ale potřebujete, protože jinak by vítr zástěnu okamžitě povalil. I přes to ale dokáže zajistit dostatečné soukromí.

Potřebný materiál

Ochranná zástěna, kterou lze sestavit podle tohoto návodu, je přibližně 185 cm vysoká a něco málo přes 140 cm široká.
• Rám: hranoly z modřínu nebo douglasky o rozměru 50 x 30 mm: celkem 6,5 m (2 x 180 cm a 2 x 140,5 cm).
• 5 x 140 cm dlouhé tyče s tloušťkou 2,2 cm, např. násady od koštěte
• Proutí: až 200 prutů o délce 2 m
• Pro podpěry: hranoly z modřínu, douglasky, případně i ze smrku, rozměr 50 x 30 mm: celkem přibližně 4,7 metru (2 x 65 cm, 4 x 32 cm, 4 x 38 cm se dvěma 45° úhly na konci)
• 20 šroubů o rozměru 4 x 50 mm
• 3 x 45 mm mosazné šrouby, pokud chceme zástěnu připevnit nastálo
• Pokud chceme zástěnu umístit do vlhkých míst, vytvoříme základ z kamenů nebo štěrku.

Nástroje

• Minipila STIHL GTA 26
• Akumulátorová řetězová pila STIHL MSA 140 C
• Pracovní rukavice a ochranné brýle a osobní ochranné prostředky
• Nůžky STIHL PB 10
• Sada vrtáků do dřeva
• Plochý frézovací vrták 22 mm
• Akumulátorový šroubovák
• Gumová palička
• Úhloměr s úhlem 45°
• Tužka
• Pracovní stůl

Jdeme na to

Dvakrát měř, jednou řež
Nejprve si rozměříme hranoly a pomocí tužky vyznačíme řezy. Potřebujeme dva rámy o délce 180 cm a dva boční díly o délce 140,5 cm. Pamatujte, že minipila STIHL GTA 26 řeže přesně, ale je třeba zohlednit šířku řezu cca 5 mm a připočíst ji k délkám.

Rozměřte si také hranoly pro dvě podpěry o rozměrech 2 x 65 cm a 4 x 32 cm a čtyři 38 cm dlouhé boční podpěry, z nichž každá je na koncích zkosená pod úhlem 45°. Ty lze velmi přesně řezat akumulátorovou pilou STIHL MSA 140 C. Při značení zohledněte šířku řezu akumulátorové motorové pily cca 5 mm a přičtěte ji k naměřeným délkám.

Montáž podpěr

Otvory pro šrouby si předvrtejte, aby se dřevo nerozštíplo.

Jednotlivé komponenty jsou v každém spoji upevněny šroubem 4 x 50 mm. Otvory pro šrouby si předvrtejte, aby se dřevo nerozštíplo. Do otvoru umístěte kus dřeva zbylého z podpěry. Tím je zajištěna vhodná vzdálenost a šroubování je snazší. Vzdálenost patek je 50 mm, což odpovídá rozměru rámu.

Vrtání otvorů pro tyče
Upněte dlouhé dřevěné rámy k pracovnímu stolu. Označte hloubku vrtání pro slepé otvory přibližně 2,7 cm maskovací páskou na vrtáku. Označte také otvory na dřevěných trámech: začněte ve vzdálenosti 4 cm od okraje, poté každých 43 cm postupujte podle označení pro další otvor, celkem tedy 5 otvorů. Poté vyvrtejte 5 slepých otvorů pomocí ploché frézy.

Položte jeden z dlouhých rámů na podlahu a lehkými kroutivými pohyby zatočte násady (tyče) do otvorů. Místo nich lze také použít například silné pruty z lísky vhodné délky a míry. Konce větví trochu obruste, aby byly kulaté a odpovídaly průměru otvorů. Nyní nasaďte horní lištu rámu s otvory a přiklepněte je gumovou paličkou. V případě potřeby pevně přišroubujte.

Oplétání a zhutňování

Buďte pečliví a proutí pravidelně stlačujte k sobě, ať výsledek stojí za to.

Položte jednu z podpěr na zem a proplétejte pruty střídavě zleva a zprava. Vrstvy pravidelně přitlačte, aby proutí co nejvíc zhoustlo. Na závěr pomocí zahradnických nůžek STIHL PB10 zastřihněte pruty do jedné roviny.

Pro výrobu zástěny budete potřebovat okolo 200 prutů, záleží na její velikosti. Pro tento účel jsou vhodné pruty z lísky, vrby, dřínu nebo javoru. Pokud máte na zahradě bambus, například Phyllostachys (listoklasec), můžete ho také použít. Kvalitativně není mezi uvedenými druhy dřeva téměř žádný rozdíl. V závislosti na umístění a povětrnostních podmínkách může tato dřevěná zábrana vydržet až 10 let.
Bambus můžete zakoupit i ve specializovaných obchodech jako podporu pro rostliny, ale levnější varianta je využít vlastní materiál. Pohledově zajímavá je kombinace několika druhů dřeva.

Dokončení rámu a umístění
Pomocí dvou 50 mm šroubů na každé straně připevněte dva chybějící boční rámy. Umístěte podpěry ve vzdálenosti cca 140 cm od sebe a vložte do nich proutěnou zástěnu. Rám by však neměl být trvale ve vlhku a ani by neměl být v kontaktu s půdou. V takovém případě umístěte pod rám kameny nebo štěrk.

Sdílet článek na Facebooku