Rádce

Jak uložit sekačku k zimnímu spánku?

Podzim se na zahrádkách nese převážně v duchu příprav na zimu. Sklízí se ovoce, neustále se sbírá spadané listí a naposledy se seče trávník. S prvním sněhem ale nesmíte zapomenout „zazimovat“ také samotnou sekačku. Správným uložením si totiž ušetříte spoustu práce na jaře, kdy s ní bez větší práce pouze vyjedete ven.

Podzimní úklid

Po skončení sezóny je třeba sekačku pořádně očistit od všech zbytků trávy. Zvláštní pozornost je třeba věnovat čištění chladicích žeber a výfuku, kde by mohlo hrozit riziko vzplanutí suché trávy. Sekačku je ideální čistit obyčejným kartáčem a vodou. Citlivě ji můžete omývat i zahradní hadicí, případně vysokotlakým čističem, ale pozor, ať silným proudem nepoškodíte ložiska, těsnění nebo části motoru. Pozor je třeba dát také při čištění spodní strany sekačky. Překlápět by se měla vždy dozadu, tak aby zapalovací svíčka směřovala nahoru. Při naklonění na bok se může olej dostat do vzduchového filtru nebo výfuku a tak může dojít k poškození motoru.

Na zimu jedině prázdná nádrž

Každé, i sebelepší palivo, časem ztrácí svoji vznětlivost. Proto může nastat na jaře problém se startováním, pokud se přes zimu ponechá palivo v nádrži. Doporučujeme tedy před posledním sečením zvážit, kolik paliva je ještě třeba, a pokud nějaké v palivové nádrži ještě zůstává, nechte sekačku jezdit na volnoběh tak dlouho, dokud motor sám nezhasne. Alternativou může být použití jednoduchého čerpadla k odsávání benzínu, které je k dostání u značkových dealerů STIHL.

Kontrola kvality oleje

Naopak oleje musí být před zimní přestávkou dostatek. Ideální je v průběhu sezónní pauzy nechat olej vyměnit v rámci odborné prohlídky v autorizovaném servisu STIHL. Pokud chcete výměnu oleje dělat sami, postupujte vždy podle návodu k obsluze daného stroje a používejte předepsaný značkový olej.

Olej je pomocník také pro spalovací komoru. Na zimu ji doporučujeme pořádně vypláchnout olejem, zamezí se tak předčasné korozi. Nejlíp to uděláte tak, že vyjmete svíčku a spalovací komoru vypláchnete olejem. Pokud několikrát zataháte za startovací páčku, olej se dostane všude. Pak už jenom stačí vrátit svíčku zpět a sekačku můžete v klidu nechat odpočívat až do jara.

Myslete včas na servis

I když zvládáte většinu servisních prací sami, je dobré své sekačce čas od času dopřát kontrolu v podobě značkového servisu. A to ideálně během zimního volna. V té době totiž není v našich autorizovaných servisech tak plno a vaší sekačce se dostane nadstandardní péče. „Lidé na zimní servis zatím nejsou zvyklí. Sekačku mají doma od podzimu, ale až s první trávou na jaře si vzpomenou na servis. A to pak v době největší sezóny máme klidně až 20 sekaček na servis denně. Ideální čas na ně je přitom od listopadu do března,“ popisuje optimální provoz Zdeněk Buchta, provozovatel prodejny Patrick Zlín.

Sdílet článek na Facebooku