Svět stihl

STIHL v roce 2020? Boom aku, největší „powerbanka“ i unikátní minipila

Čeho se v příštích měsících dočkáte ve více než 200 prodejnách v České republice? Třeba supervýkonného foukače, který dokáže vyvinout sílu 21 N a jenž je napájený 3,2 kilowattovou akumulátorovou baterií. Nebo motorová pila v pistolové podobě – fantastický pomocník při řezání malých větví a keřů. A mimo jiné také rozšiřování o smart zahrady, kdy je možné produkty propojit s chytrou domácností.

V centrále v německém Waiblingenu se koná každé září tradiční setkání představitelů STIHL s novináři z celého světa. I letos jich do padesátitisícového městečka nedaleko Stuttgartu dorazilo více než 150 a celý den testovali novinky pro příští rok a procházeli výrobními podniky. Mimochodem, jen ve Waiblingenu zaměstnává STIHL 3 564 z celkového počtu 16 823 svých zaměstnanců.

To nejdůležitější, co při inovacích děláme, je, že opravdu dobře a pečlivě posloucháme naše zákazníky. A pak děláme produkty, které jim chybějí. Nebo vylepšujeme vlastnosti těch stávajících. Když jde o vývoj, jsme ochotni investovat veliké částky a riskovat,“ prohlásil doktor Bertram Kandziora na úvod setkání. A následující hodiny daly nejvyššímu představiteli značky za pravdu. Protože jsme měli možnost vidět hned několik produktů, které by bylo možné označit za „revoluční“.

doktor Bertram Kandziora při svém úvodním proslovu

Nová zahradní minipila

Pokud vám doteď chyběl opravdu malý pomocník pro prořezávání keříků malých větví nebo vyřezávání otvorů do klasických nebo OSB desek, pak vás budou hodně bavit zahradní minipila STIHL GTA 26 – jakási kombinace řetězové pily a „pistolového“ ovládání vybavené akumulátorovou baterií o výkonu 10,8 V.

GTA 26

Nejvýkonnější „powerbanka“ světa

Akumulátory jsou hit posledních sezon – a v příštích letech bude tento trend rozhodně spíš posilovat. Jsou tiché, jsou ekologické a ve výkonu si dnes už nic nezadají s klasickými motory. Že to STIHL myslí s akumulátorovými bateriemi opravdu vážně, ostatně nejlépe dokazuje vlastní závod, který je vyvíjí a vyrábí. Díky tomu STIHL uvede na trh obří baterii, kterou si budete moci umístit jako batoh na záda. Němečtí technici o ní s úsměvem hovoří jako o největší powerbance světa. Tím spíš, že je vybavena také USB portem nebo bluetooth sloužícím ke komunikaci v rámci systému STIHL Connected.

Třetí generace motorových pil

Třetí generace mimořádně oblíbených pil STIHL MS 261 C-M se dočkala dalšího vylepšení. Od začátku roku 2020 nabídne ještě vyšší výkon, a přitom bude o poznání lehčí, než jak ji dosud známe. Což ocení zejména ti, kdo tráví v lese dlouhé hodiny. I v případě pil přitom akumulátorové řady postupně doplňují klasické benzínové stroje.

MS 261 C

SMART zahrada

„Sekačko, vrať se k baterii,“ řeknete doma do válce, ve kterém máte ‚osobního sluhu‘ Amazon Alexa. A robotická sekačka na zahradě dokončí poslední kolečko a skutečně zamíří k akumulátorové nabíječce a sama se dobije. Hlasové ovládání a zapojení do smart rodiny chytrého domu představuje další pokrok v oblasti domácích prací, které můžete a nemusíte dělat.

Sekačka pro profesionály

Nová sekačka RMA 756 V pak posune zase o kus dál práci při tradičním sekání parků. Profesionálům totiž nabídne dosud netušené možnosti. Nejen tím, že je vybavena skutečně výkonnou akumulátorovou baterií, ale zároveň změnila také ergonomii předních kol, vylepšila konstrukci, která je nyní vyrobena z robustního hliníku s vnější polymerovou skříní a přidala žací nůž.

Sledujte mujstihl.cz a náš facebook i nadále. V příštích týdnech všechny novinky představíme podrobněji.

Sdílet článek na Facebooku