Rádce

Zazimování robotické sekačky iMOW®

Pomalu se blíží doba vegetačního klidu a čas na zazimování vaší robotické sekačky. Před tím, než svůj iMOW uskladníte, je zapotřebí provést několik kroků, abyste ho na jaře zase bez problému probudili.

Nastal podzim, pomalu se blíží doba vegetačního klidu a čas na zazimování vaší robotické sekačky. Před tím, než svůj iMOW® uskladníte, je zapotřebí provést několik kroků, abyste ho bez problému na jaře zase probudili.

Ze všeho nejdříve věnujte pozornost baterii vaší robotické sekačky iMOW®, která se před zazimováním musí nabít na 100 %. Je to z toho důvodu, že během dlouhé nečinnosti může docházet ke ztrátě energie, a pokud nebude baterie plně nabitá, může dojít k jejímu podbití a poškození.

Správné nastavení

Jakmile je baterie plně nabitá, je nutné vypnout automatický režim. Robot pak při aktivní žací době nehledá signál drátu a sám se přepne do stavu zimního spánku po 14 dnech neaktivity.

U novějších provedení iMOW® RMI 422.1 robota uvedete do spánku okamžitě prostřednictvím funkce „zimní spánek“, kterou naleznete v nastavení robota.

Pokud vlastníte chytrou robotickou sekačku „C-communication“, která dokáže komunikovat s vaším mobilním telefonem, je zapotřebí udělat ještě jeden krok. V nastavení se musí sekačka uvést do módu ECO (primárně je nastavený režim STANDARD), aby nebyla prostřednictvím komunikačního modulu posílána žádná data, a tím nedocházelo k vybíjení baterie.

Ještě před tím, než postoupíme k dalšímu kroku, tak robota z bezpečnostních důvodů zablokujte. Funkci blokování přístroje aktivujete nejjednodušším způsobem, a to podržením tlačítka Stop.

Čištění

Dalším krokem bude očištění robota. Čištění se provádí kartáčem, případně vlhkým hadříkem, ideálně při poloze na boku. Doporučujeme použít například přípravek STIHL Varioclean, který velmi dobře uvolňuje zbytky zeleného materiálu usazeného na žacím ústrojí robota. Robotická sekačka se nesmí umývat tlakovou vodou z tlakového čističe ani pomocí zahradní hadice! V tom případě by se vlhkost dostala do vnitřní části robotické sekačky, kde se nachází veškerá elektronika. Tyto elektrické části mohou být vodou, případně následnou korozí poškozeny a oprava se může velmi prodražit. Dále doporučujeme zkontrolovat celkový stav robota a žacího nože. Pokud zjistíte, že je něco poškozeno nebo že je žací nůž tupý či velmi opotřebovaný, je třeba vyměnit všechny díly co nejdříve, aby byl iMOW® na jaře připravený ve stoprocentním stavu.

Co s dokovací stanicí?

Dokovací stanici odpojte od zdroje elektrické energie a skříň přikryjte kbelíkem. Takto dokáže dokovací stanice přečkat venku celou zimu. Samozřejmě ji můžete uskladnit i ve vnitřních prostorách, k tomu stačí uvolnit 4 kolíky a vytáhnout ze zdířek obvodový drát. Konce obvodového drátu je nutné zaizolovat páskou.

Na závěr zbývá umístit robota na suché místo, kde teplota neklesne pod 5 °C. Skladován by měl být v poloze na všech 4 kolech.

Tím vaše letošní péče o robotickou sekačku iMOW® končí a můžete se pomalu začít těšit na novou sezónu.

Sdílet článek na Facebooku