Svět stihl

Co spojuje víno a STIHL? Kvalitu doceníte časem

Kousek za Brnem se začne krajina znovu vlnit. A zatímco uháníte po dálnici na Bratislavu, společnost vám dělají skalnaté pálavské kopce a vyhlášené vinařské vesničky.

Právě tady je teritorium Vladimíra Melichara – vášnivého vinaře a přesvědčeného „stihláka“. Muže, který se už téměř 20 let živí a baví prodejem a servisem strojů značky STIHL. Pod hlavičkou své rodinné firmy AGRICO, spolu s manželkou a synem, provozuje hned dvě prodejny, a to v Břeclavi a Hodoníně. „Býval jsem vinař, v době aktivního vinaření jsem vyráběl kolem 700 litrů vína ročně, ale práce mě pohltila natolik, že jsme vinohrad časem pronajali,“ říká na úvod rozhovoru, který se tak nějak po jihomoravsku stočí od vinic až ke zpěvu a muzice.

Proč jste se rozhodl prodávat právě STIHL?

Bylo to hlavně kvůli kvalitě a velkému sortimentu strojů. S tím souvisí i obrovská dostupnost náhradních dílů. Také se mi líbí, že STIHL nepodlehl nátlaku trhu a neprodává se na internetu. Osobní kontakt se zákazníky je pro mě nenahraditelný.

Které stroje se u vás nejlépe prodávají?

Jsme z vinařské oblasti, od toho se odvíjí i zvýšený prodej zahradních strojů. Víno se musí pravidelně ve vrcholu sezony „stříkat“, a to jedenkrát za 14 dní a těch postřiků je někdy šest nebo sedm za sezonu. Na jaře se proto hodně prodávají motorové rosiče. Zrovna teď byl uveden na trh  nový rosič SR 450, který je velmi výkonný a umí zároveň také rozhazovat hnojivo. Ten bude mít dle mého názoru velký úspěch. Pak je třeba vinohrad udržovat, aby nebyl zaplevelený a nerostla tam tráva. Na to poslouží křovinořezy a vyžínače. S pilami je to u nás složitější, což hodně ovlivňuje naše poloha, protože nejsme oblast lesů, ale vinic. A sekačky? Uvidíme, jak zákazníci zareagují na sjednocení všech typů pod značku STIHL.

Co všechno u vás zákazník dostane?

Kromě samotného prodeje nabízíme veškerý záruční i pozáruční servis a broušení řetězů. Postaráme se o zákazníka, i když přijde za 10 a více let od zakoupení stroje. Opět to souvisí s kvalitou strojů. Najdou se i takové případy, kdy mají zákazníci stroje, třeba ty rosiče, ještě z Tuzexu. A ty stroje běží. Lidé jsou s nimi spokojeni a servis na ně funguje.

Prodejna AGRICO Břeclav

Opravdu dokážete servisovat takto staré stroje?

Samozřejmě záleží na jejich stavu. Některé náhradní díly se sehnat dají, jiné se nahradí podobnými, novějšími. Několikrát už se stalo, že nám lidé na servis donesli 30 let starý rosič. A povedlo se nám jej opět zprovoznit.

Na kterou z letošních novinek se nejvíc těšíte?

Hodně se mluví o první pile s přímým vstřikováním paliva MS 500i a myslím si, že vyloženě pro profesionály to bude bomba. Je to velmi výkonná, lehká pila. Ale pro náš region se nejvíce hodí už zmíněný rosič-  SR 450, nebo odlehčený model SR 200.

Připravujete pro své zákazníky něco speciálního?

Každoročně se účastníme výstavy Zahrada Hodonín. Je to naše největší výstava, na níž vždycky ukazujeme to nejlepší ze sortimentu STIHLu.

Co vás nabíjí?

Nabíjí mě samozřejmě rodina, se kterou rád prožívám také chvíle odpočinku, třeba u vody. Dále mám celoživotního koníčka. Od malička hraji a zpívám v dechové kapele Túfaranka.

Túfaranka

Jak dlouho v ní působíte?

Jako dvanáctiletý jsem začal hrát na trumpetu, díky níž mě do kapely vzali. Dnes už v ní působím a také zpívám sedmadvacátý rok. Bývali jsme mládežnickou kapelou a společně dospívali a dospíváme dodnes. Nyní už se tak moc nejezdí, ale dříve jsme procestovali skoro celý svět. Hodně často jsme vystupovali v Německu, Švýcarsku nebo v Holandsku. Účastnili jsme se i soutěží, vyhráli jsme celosvětovou soutěž dechových hudeb v Holandsku a v roce 2005 jsme se stali mistry Evropy. Díky kapele jsem se dostal i do zámoří, kdy jsme hráli v roce 2005 u krajanů v Chicagu a New Yorku.

Jsem rád, že můžu být součástí STIHLu, který má široký sortiment strojů jak pro domácí kutily, tak i pro profesionály.

Sdílet článek na Facebooku