Svět stihl

Rodinná firma? Není to přetvářka, říká nový technik STIHLu

Kvalita a odbornost. To jsou už pěkných pár desetiletí synonyma pro značku STIHL. Rovnice přitom platí nejen v případě produktového portfolia, ale také při práci s vlastními lidmi, protože firma už od jejich prvních dnů dbá o jejich proškolení a schopnost rozumět veškerým detailům.

Tento příběh může potvrdit i Tomáš Nejedlý, služebně nejmladší technik pracující na české centrále STIHLu, kde působí od začátku letošního roku. Měl by mít na starosti zejména veškeré inovace, a to při počtu novinek a zásadních vylepšení, které rok co rok vychrlí vývojové centrum v německém Waiblingenu, věru není lehký úkol.

Úkolem Tomáše Nejedlého přitom není jen perfektně rozumět všem strojům, ale také se starat o to, aby všichni prodejci a všechny servisy byli profesionálně proškoleni a o produktech věděli skutečně první poslední. I proto hned jeho první cesta vedla právě do Waiblingenu, světové centrály značky STIHL, kde absolvoval čtyřdenní školení techniků.

Jak školení probíhalo?

Sešlo se nás tam sedm. Z různých koutů světa. Byl tam Belgičan, Estonec, Izraelec a měli jsme k dispozici přiděleného německého trenéra, který se nám po celé čtyři dny věnoval.

Byl program určený primárně pro nováčky?

To úplně ne. Program se sice jmenoval ‚Návrat k základům‘, ale sešli se tam jak nováčci, tak zkušení technici. Samozřejmě, že se všechno točilo zejména okolo nových strojů a nových technologií, ale zároveň jsme se vraceli i k samotným základům lesní a zahradní techniky jako takové. Připomínali jsme si, jak fungují dvoudobé i čtyřdobé motory, jak je správně servisovat, jak nastavit karburátory. Zkrátka základní věci, které by měl každý vědět.

Dalo se to všechno za čtyři dny vstřebat?

Bylo toho dost, to nepopírám. Ale na druhou stranu to byly z velké části informace, o kterých má povědomí každý alespoň trochu technicky vzdělaný člověk. Spousta věcí se zkoušela prakticky a probírala hodně do detailů. Na to například během školení o nových produktech není čas.

Měl jste možnost setkat se i s rodinou Stihlů?

Osobně jsem se s nimi nebavil, ale bylo to i tak zajímavé. Během školení ve Waiblingenu jsme totiž chodili na obědy přímo do centrály STIHLu, kam Stihlovi chodí do stejné jídelny jako řadoví zaměstnanci na jídlo. Mají tam svůj stůl a mají šanci se se svými zaměstnanci potkat. Tam jsem pochopil, že to, že se říká, že STIHL je rodinnou firmou, není jen nějaká přetvářka pro veřejnost, ale je tomu opravdu tak.

Novinka letošního podzimu MS 500i

Jak za tu krátkou dobu, co jste u STIHLu, firmu vnímáte?

Práce technika je velmi různorodá, přijdu do styku s novými věcmi, pohybuji se v kanceláři i v terénu, když testujeme nové stroje. Není to monotónní práce, kdy jen koukáte do monitoru. Líbí se mi, že pracuju pro firmu, která je předním výrobcem motorových pil a do budoucna i sekaček a dalších strojů. A líbí se mi, že přijdu do styku s robotickými sekačkami a s dalšími technologickými novinkami. Třeba s novou MS 500i. Na tu se opravdu těším.

Sdílet článek na Facebooku