Rádce

Dopřejte živému plotu sestřih, který mu bude slušet

Živý plot chrání před větrem, dodává pocit soukromí a určuje charakter zahrady. Pravidelné stříhání ale vyžaduje čas. Jakých zásad se držet, aby živý plot vypadal dobře a péče o něj nebyla zbytečně náročná? Přečtěte si v našem článku.

Vyberte správnou dřevinu 

Vybírejte takové rostliny, o které se dokážete postarat sami. Navštivte zahradnictví nebo školku, kde vám poradí, jaké stromy nebo keře jsou pro vás vhodné. Zohlednit je třeba typ půdy, míru světla, požadovanou výšku živého plotu nebo čas, který chcete v budoucnu údržbou trávit. 

Myslete na to, že se plot rozroste 

Už při výsadbě je třeba myslet na to, že se o stromy nebo keře bude třeba starat. Nesázejte proto rostliny blíž než dva metry od hranice pozemku, jinak se budete k zadní straně těžko dostávat. Správné umístění je důležité i z toho důvodu, že jím dokážete předcházet výskytu škůdců a chorob živých plotů

Základem úspěchu je pravidelné stříhání 

Díky pravidelnému stříhání živý plot dobře poroste a bude vypadat zdravě. Jehličnaté keře zpravidla postačí ostříhat jednou za rok. Listnáče rostou rychleji, střih proto vyžadují dvakrát nebo i třikrát do roka.

Muž stříhá živý plot

Kdy živý plot stříhat? 

Řez provádějte na jaře, jakmile už neočekáváte mráz. Rostlinky ještě nejsou v plné míze, díky čemuž je řezem nezatížíte. Na začátku léta upravte nerovnosti, které nebyly v bezlistém stavu vidět. U listnatých dřevin by mělo další stříhání proběhnout během srpna. Toto období je vhodné z toho důvodu, že se po řezu stromky stihnou na zimu zotavit. 

Razantní, omlazovací sestřih, který se provádí u starších dřevin, je dobré nechat na zimu, kdy je období vegetačního klidu a rostliny jsou méně citlivé na větší zásahy. Nikdy ale stromky a keře nestříhejte v době, kdy mrzne. Mohli byste je nenávratně poškodit. 

Bez správného náčiní to nepůjde

Pracovat sice můžete i s klasickými ručními nůžkami, jestli ale nechcete, aby se z péče o živý plot stala zbytečně zdlouhavá a namáhavá práce s neuspokojivým výsledkem, zvažte pořízení nůžek elektrických, akumulátorových nebo motorových

Stříhání živého plotu

Jaký typ zahradních nůžek vybrat? 

Mezi největší výhody elektrických zahradních nůžek patří snadná a bezpečná obsluha, díky které se tyto stroje hodí i pro příležitostné uživatele. Jejich provoz je ale závislý na elektrické přípojce. Pokud potřebujete udržovat živé ploty v lokalitě bez elektrické sítě, dejte přednost akumulátorovému, případně benzínovému modelu. 

Nároční majitelé zahrad, ale i profesionálové se čím dál častěji uchylují k akumulátorovým zahradním nůžkám. Ty se hodí pro stříhání živých plotů v oblastech citlivých na hluk, vynikají  snadnou a pohodlnou obsluhou, ale i příjemnou prací bez omezení přívodním kabelem.

Benzínové zahradní nůžky se díky vysokému výkonu hodí především pro stříhání živých plotů v parcích a jiných veřejných místech, kde je třeba se postarat o velké množství rostlin.  Vhodné jsou pro nasazení ve firmách zajišťujících údržbu zeleně, využijí je ale i nároční majitelé pozemků s rozsáhlými živými ploty

Stříhání živého plotu s produkty stihl

Důležitou roli hraje samotný živý plot 

Při výběru nástroje berte v potaz charakter rostlin. Na široké ploty jsou vhodné jednostranné nůžky s dlouhou stříhací lištou. Při stříhání špatně dostupných nebo vysokých živých plotů zase oceníte prodloužené zahradní nůžky, se kterými se dostanete i do míst, kam jiné nástroje nedosáhnou. Jejich velkou výhodou také je, že umožňují práci z bezpečného postoje na zemi.

Detail na ostrý stroj

Udržujte nástroje ostré  

Nezapomínejte na to, že aby pečlivě vybraný stroj dobře sloužil, potřebuje pravidelnou údržbu. Pečlivé ostření provádějte před každou sezonou, ideálně před každým stříháním. Nástroje můžete naostřit buď sami brouskem, nebo je svěřit do rukou odborníkům. Nejenže tak bude práce snazší, ostré řezy se budou také lépe hojit. 

Nechcete si nechat ujít další tipy z oblasti péče o zahradu? Sledujte náš profil na Facebooku a instagramový účet.

Sdílet článek na Facebooku