Svět kolem nás

Městská zeleň? To už potřebujete stroje, které něco vydrží

Že dá práce na zahradě kolikrát zabrat, to asi známe všichni. Teď si ale představte, že se staráte o zahradu o velikosti města.

To už není jen o tom v sobotu ráno posekat trávník a na podzim si nařezat dřevo na zimu. Je to pořádný koloběh prací, které se za celý rok nezastaví. O tom, co všechno péče o zeleň krajského města obnáší, jsme se bavili se Ing. Stanislavem Pospíšilíkem, vedoucím oddělení městské zeleně ve Zlíně.

Zima ve znamení dřeva

Zatímco pro většinu z nás se zimní období nese ve znamení odpočinku, při péči o městskou zeleň je toto období stejně náročné, jako každé jiné. Zimní měsíce se točí převážně kolem dřevin. Kácí se nemocné a poškozené stromy, ořezávají se keře. Následně se štěpkou zasypávají vyšlapané chodníčky, keře a okolí nových stromů. Samozřejmě se odklízí sníh a provádí se zimní údržba objektů spravovaných odborem městské zeleně. Opravují se stroje, ale také městský mobiliář a dětská hřiště. „Máme vlastní stolařskou dílnu, která zejména v zimě jede naplno. Hodně věcí opravujeme nebo renovujeme, ale často také sami vyrábíme. Například leckteré dřevěné dětské domky na městských hřištích jsou vyrobeny u nás,“ přibližuje práci odboru městské zeleně Ing. Pospíšilík. „Samozřejmě jsme v parcích, na záhonech a v lesích, kde práce nikdy nekončí. A podstatnou část zimy trávíme i ve sklenících, ve kterých si dopěstováváme rostliny na další období.

Park Komenského ve Zlíně

Rozkvetlé jaro

Jaro se ve Zlíně nese hlavně ve znamení květin. Ať už jde o samotnou výsadbu a chystání záhonů nebo kultivaci půdy především pro záhony letniček. Po zimě se musí probudit ze spánku také trávníky. Všechny se hnojí a chystají na letní zápřah. U těch exkluzivních se provádí vertikutace a oprava závlahových zařízení. Mimoto má město na starost ještě 7 kašen, které po zimě čistí a uvádí do provozu. Finišuje se i ve sklenících, kde si předpěstovávají letničkovou sadbu. Dále také plejí dvouletkové záhony s cibulovinami a na řadu se dostává i výsadba stromů a keřů.

V létě zálivka a seče

V létě hraje prim sečení trávy. V centru města se za letní období stihne i dvanáct sečí. „Většinou používáme systém mulčování, a to z důvodů ekologických i ekonomických. Jednak nemusíme trávu sbírat a vozit na městský kompost, ale hlavně živiny a voda zůstávají v půdě. V suchých obdobích je důležitá zálivka především záhonů a nově vysazených stromů,“ popisuje Ing. Stanislav Pospišilík a dodává, že letní období dokáže pečovatele o městskou zeleň mnohdy potrápit. „Někdy nás v průběhu léta potrápí následky letních boří, kdy často dochází k pádům nebo poškození stromů, které musí být co nejrychleji odklizeny a nebo ošetřeny řezem.

Podzim, to je výsadba

Podzim se pak velmi podobá jaru. Ořezávají se křoviny, vysazují se dvouletky, cibuloviny. V tomto období probíhá nejintenzivnější výsadba stromů. „Ročně jich vysázíme něco okolo 300 kusů. Následná péče je ale ještě náročnější. Musí se dělat zálivky, hnojení, výchovné řezy, čištění kmenů od obrostů, no je toho spousta.“ Z ekologických důvodu většinou neprovádí odbor zeleně sběr listí. „Na podzim se snažíme listí společně s trávou mulčovat a vracet živiny zpět tam, kam patří.

Zlín, to jsou cihly a zeleň

Lidé se střídají, technika zůstává

Po celý rok se o městskou zeleň ve Zlíně stará něco kolem 60 pracovníků. Přes léto je to ale ještě víc díky přílivu sezónních zaměstnanců. Sekačky, pily, křovinořezy, pařezové frézy, štěpkovače, fukary jedou v některých dnech téměř osm hodin denně, a to často i v sobotu. „Zejména u sezónních pracovníků vidíme, že na stroje až tak nehledí. Nesečou nožem, prakticky celou sezónu se seče strunou a stroje tak mají dvojnásobný záběr. A přesto drží,“ popisuje situaci kolem strojů Ing. Pospíšilík. Ve výbavě jeho oddělení se najde přes 50 strojů od značky STIHL. A nejde jeno motorové pily, křovinořezy a sekačky. Jedná se také o plotostřihy, rosiče, jamkovače nebo vysokotlaké čističe. „S výrobky STIHL máme velmi dobré zkušenosti a každým rokem nám těchto mechanismů přibývá. Zaměstnanci s nimi pracují rádi, protože jsou spolehlivé a výkonné,“ uzavírá Michal Saidl, zástupce vedoucího oddělení městské zeleně.

Sdílet článek na Facebooku